Σαουδική Αραβία: Φουντώνουν τα σενάρια για την υγεία του βασιλιά Σαλμάν – Ο διάδοχος ανέβαλε ταξίδι
Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει το ταξίδι του στην Ιαπωνία.
Έντονη είναι η ανησυχία για την υγεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, καθώς όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο Τύπου της χώρας, SPA, θα υποβληθεί σε θεραπεία για λοίμωξη του πνεύμονα.
Ο βασιλιάς Σαλμάν μεταφέρθηκε για ιατρικές εξετάσεις στη Βασιλική Κλινική στο παλάτι αλ Σαλάμ στην Τζέντα λόγω «υψηλού πυρετού και πόνου στις αρθρώσεις», όπου η ιατρική ομάδα διέγνωσε τη λοίμωξη, πρόσθεσε το SPA.
Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου στην Ιαπωνία από το 2019
Η ιατρική ομάδα συνέστησε ένα πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει αντιβιοτικά.
Δύο φορές στο νοσοκομείο σε έναν μήνα
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας που είναι 88 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο τον τελευταίο μήνα, ενώ το γεγονός πως ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ακύρωσε ένα τετραήμερο προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία, εγείρει νέους φόβους για την υγεία του μονάρχη.
Ο βασιλιάς Σαλμάν κυβερνά τη Σαουδική Αραβία από το 2015 μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα. Δύο χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς απομάκρυνε τον Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ από πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και τον αντικατέστησε με τον γιο του.
Τον περασμένο μήνα εισήχθη στο ειδικό νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαϊζάλ» στην Τζέντα, από το οποίο αποχώρησε αφού ολοκλήρωσε «έναν έλεγχο ρουτίνας», ανέφεραν τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 88χρονος μονάρχης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2022 για κολονοσκόπηση και ιατρικές εξετάσεις, ενώ το 2020 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη.
Αναβολή στο ταξίδι του διαδόχου στην Ιαπωνία
Την ανακοίνωση σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού έκανε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος αργά την Κυριακή δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ανησυχιών για την κατάσταση της υγείας του βασιλιά Σαλμάν.
Η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε αναγγελθεί τη 10η Μαΐου, αναμενόταν να αρχίσει σήμερα, Δευτέρα και να διαρκέσει ως την Πέμπτη, ωστόσο πλέον όπως εξήγησε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών «θα προγραμματιστεί εκ νέου».
Μάλιστα θα ήταν η πρώτη του πρίγκιπα διαδόχου στην ασιατική χώρα από το 2019 και αναμενόταν να δώσει την ευκαιρία στο Ριάντ και στο Τόκιο να βελτιώσουν τις ήδη εκτενείς σχέσεις τους στο πεδίο της οικονομίας, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα και τον αυτοκράτορα της χώρας, καθώς και με εκπροσώπους πολλών ιαπωνικών εταιρειών και να υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού υγρού υδρογόνου.
Ο 38χρονος πρίγκιπας διάδοχος θεωρείται de facto βασιλιάς και χειρίζεται τις περισσότερες από τις καθημερινές υποθέσεις του βασιλείου. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ επρόκειτο επίσης να επισκεφθεί την Ιαπωνία στα τέλη του 2022, αλλά ακύρωσε λίγο πριν από την άφιξή του.
Σαουδαραβικές πηγές δήλωσαν στο AFP ότι παρά την απουσία του de facto ηγέτη, μια αντιπροσωπεία της χώρας θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για κάποιες συνομιλίες.
Η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 15 λεπτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, η υπουργός, Γιόκο Καμικάουα εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχές της για ταχεία ανάρρωση του βασιλιά και δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με το Ριάντ καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, μεταξύ άλλων στη Γάζα και την Ουκρανία.
Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί μετέφεραν ότι θα ήθελαν να αναδιοργανώσουν το ταξίδι το συντομότερο δυνατό.
Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η βοήθειά της ήταν ζωτικής σημασίας για τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υλοποιήσει το Όραμα 2030, το σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου από την εξάρτηση από το πετρέλαιο, επενδύοντας σημαντικά σε άλλους τομείς, όπως η ψυχαγωγία, ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου του Τόκιο με περίπου 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και σημαντικός προμηθευτής πετροχημικών.
Η Σαουδική Αραβία έγινε ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας το 2023 με το διμερές εμπόριο να φτάνει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Ιαπωνία εισάγει περί το 40% του πετρελαίου που καταναλώνει από τη Σαουδική Αραβία κι επιδιώκει να ιδρύσει θυγατρική για την παραγωγή ευρείας κλίμακας υδρογόνου και αμμωνίας στον Κόλπο, καθώς το Τόκιο θέλει να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα αέρια αυτά για την ενεργειακή μετάβαση.
Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»