Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν ο Ραϊσί είναι νεκρός;

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν ο Ραϊσί είναι νεκρός;

Το Reuters ερεύνησε τί θα γίνει εάν η πτώση του ελικοπτέρου κόστισε τη ζωή στον Ιρανό Πρόεδρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ερευνών για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν  και ο Υπουργός εξωτερικών της χώρας, που αναγκάστηκε σε προσγείωση σε περιοχή του Αζερμπαϊτζάν. Η αγωνία για την τύχη του Εμπραχίμ Ραϊσί και του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν κορυφώνεται συνεχώς και το Reuters προχώρησε σε έρευνα για το τί θα συμβεί, εάν ο πρόεδρος του Ιράν δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, το πρακτορείο, επικαλούμενο το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας:

  • Σε περίπτωση που ένας Πρόεδρος πεθάνει, παραιτηθεί ή είναι άρρωστος για διάστημα άνω των δύο μηνών αλλά και όταν η θητεία του λήξει και δεν μπορεί (λόγω κωλυμάτων) να εκλεγεί νέος, αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, με την επιβεβαίωση του Ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους.
  • Επίσης, συγκροτείται ένα συμβούλιο από πολιτικούς, πολιτειακούς και δικαστικούς παράγοντες, ούτως ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε χρονικό διάστημα 50 ημερών.Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρώτος Αντιπρόεδρος, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης διορίζει έναν.
  • Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 132 του Ιρανικού Συντάγματος, σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη, δεν μπορεί να λάβει χώρα πρόταση μομφής, τροποποίηση στο σύνταγμα και μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις.

Έτσι, εάν το αρνητικό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε τον προεδρικό Θόκο καταλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχαμάντ Μουχμπάρ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ωστόσο, οι εκλογές θα γίνουν το 2025, αφού ο Ραϊσί εκλέχτηκε πρόεδρος για πρώτη φορά το 2021.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024