Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ότι προχθές Σάββατο περί τις 21:35 (ώρα Σανάα) αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) προς την κατεύθυνση του Κόλπου του Αντεν, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές σε κάποιο από τα πλοία που κινούνταν σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από edrmagazine.eu).

«Ολοι πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια»

Η «συνεχιζόμενη κακόβουλη και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν», στηλίτευσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Νέες απειλές

Ολα τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο των Χούθι και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη (16/5) ο ηγέτης της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

Προέτρεψε, επίσης, την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μην μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ.

«Ολοι πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια… Είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών να σταματήσουν τις μεταφορές προς τον ισραηλινό εχθρό, είτε στη Μεσόγειο είτε οπουδήποτε αλλού», είπε.