Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί - Προβλέψεις για πτώση κάτω από το 2%

Βρετανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί – Προβλέψεις για πτώση κάτω από το 2%

Ποιος ο ρόλος της αγοράς ενέργειας στην επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων

Eκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα σημειώσει βουτιά τον Απρίλιο και θα βρεθεί κάτω από το στόχο του 2% εκφράζουν οικονομολόγοι, σύμφωνα με το CNBC. Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική υποχώρηση από το τρέχον επίπεδο του 3,2% και θα μπορούσε να «φτιάξει ή να χαλάσει» μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, όπως υποστηρίζουν.

Η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την αγορά ενέργειας, καθώς από το ανώτατο όριο που έχει οριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 12% τον Απρίλιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ο  πληθωρισμός θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021 και θα έχει υποχωρήσει από την κορυφή του 11,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022  όταν οι αυξήσεις των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις πιο σοβαρές από όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική

Η χώρα έχει πληγεί από μια σειρά πληθωριστικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίμονα στενής αγοράς εργασίας, της αδυναμίας του νομίσματος που αυξάνει το κόστος των εισαγωγών και των απότομων αυξήσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από ό,τι αλλού.

Ο Άσλεϊ Γουέμπ, Βρετανός οικονομολόγος στην Capital Economics, είπε ότι εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2% τον Απρίλιο, όπως αναμένει, θα ήταν «σημαντικό».

«Αυτό θα είναι κρίσιμο για να καθοριστεί εάν η πρώτη μείωση των επιτοκίων από 5,25% θα γίνει τον Ιούνιο όπως αναμένουμε ή τον Αύγουστο. Ωστόσο αυτό που θα ακολουθήσει είναι το πιο σημαντικό. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, ίσως ακόμη και στο 1 % αργότερα φέτος» υπογράμμισε ο Γουεμπ.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 2,1% τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Μάιο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έστειλαν μηνύματα ότι προετοιμάζονταν για μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι.

Ο διοικητής της BοE Andrew Bailey είπε ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν «ενθαρρυντικά», αλλά ότι οι ανακοινώσεις πριν από τη συνεδρίασή της στις 20 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων δύο ανακοινώσεων στοιχειών για τον πληθωρισμό και για την αύξηση των μισθών θα είναι κρίσιμες για τη λήψη των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024