Κλιματική Αλλαγή: Το κύμα καύσωνα στην Κεντρική Αμερική ευθύνεται για θανατηφόρα καταιγίδα στο Τέξας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως αλληλοτροφοδοτούνται, καθώς υπάρχουν αποδείξεις για σύνδεση ακραίου καύσωνα στην Κεντρική Αμερική με καταιγίδα στο Χιούστον που κόστισε τέσσερις ζωές.
Η καταιγίδα που σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα στο Χιούστον και πέρασε από τη Νέα Ορλεάνη στη βόρεια Φλόριντα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απότοκο της κλιματικής αλλαγής, έχει δεσμούς με ένα ανελέητο κύμα καύσωνα που έσπασε κάθε ρεκόρ και βρισκόταν πάνω από την Κεντρική Αμερική, όπως αναφέρει το Axios.
Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, φαινομενικά ανόμοια γεγονότα που απέχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ τους μπορεί να συνδέονται στενά, με το ένα να πυροδοτεί ή να εντείνει το άλλο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρωσική ξηρασία και οι πυρκαγιές του 2010 και οι σχεδόν ταυτόχρονες, θανατηφόρες πλημμύρες στο Πακιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με κλιματικές μελέτες, αποδίδονται σε αλληλένδετες διαταραχές του αεροχείμμαρου (jet stream).
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μια ισχυρή περιοχή υψηλής πίεσης στον ουρανό, αλλιώς θερμικός θόλος, έχει σταθμεύσει πάνω από το Μεξικό και περιστασιακά περιστρέφεται νοτιοανατολικά, πάνω από το Γιουκατάν. Έχει οδηγήσει σε καυτές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή, με μηνιαία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασίας να πέφτουν στο Μπελίζ, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, όπου αυξάνονται οι ανησυχίες για τα μειούμενα αποθέματα νερού της Πόλης του Μεξικού.
Οι βόρειες απολήξεις του θερμικού θόλου έπεσαν πάνω στις ΗΠΑ, με τη ζέστη ρεκόρ να τυλίγει το Νότιο Τέξας και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φλόριντα από την Τάμπα έως το Μαϊάμι. Ο σχηματισμός συνέβαλε στο να αυξηθούν περαιτέρω οι ήδη θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες των ωκεανών στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες των παρακείμενων χερσαίων περιοχών σε έναν θετικό βρόχο ανάδρασης.
Οι καταστροφικοί Δακτύλιοι της Φωτιάς
Το Key West της Φλόριντα, για παράδειγμα, έχει καταγράψει ρεκόρ για τον δείκτη ζέστης σχεδόν 46°C, ενώ το Μαϊάμι είδε το Σάββατο την τρίτη υψηλότερη ένδειξη δείκτη ζέστης που έχει καταγραφεί, με όλα τα άλλα ιστορικά ρεκόρ να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ο δείκτης θερμότητας του Μαϊάμι το Σάββατο έφτασε τους 44°C, τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί για τον μήνα Μάιο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ορόσημο. Εξισώθηκε με αυτό την Κυριακή, η οποία ήταν μόλις η δεύτερη φορά που συνέβησαν εκεί δύο συνεχόμενες ημέρες με τόσο υψηλή ζέστη και υγρασία.
Γύρω από τις άκρες των θερμικών θόλων, συχνά ξεσπούν συμπλέγματα ισχυρών καταιγίδων. Προκαλούνται από ατμοσφαιρικές διαταραχές, καθώς και από τη σύγκρουση θερμότητας και υγρασίας στα νότια με ψυχρότερο και ξηρότερο αέρα στα βόρεια.
Τέτοια καιρικά μοτίβα είναι γνωστά ως «δακτύλιος της φωτιάς» και εμφανίζονται συνήθως στις πεδιάδες και τις μεσοδυτικές πολιτείες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμβάλλοντας σε καταστροφικά Derechos. Δηλαδή μια εκτεταμένη, μακροχρόνια, ευθεία ανεμοθύελλα που συνδέεται με μια ταχέως κινούμενη ομάδα σοβαρών καταιγίδων.
Ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο είναι μια μακράς διάρκειας ομάδα καταιγίδων με ισχυρούς ανέμους, έπληξε την Αϊόβα το 2020 και προκάλεσε ζημιές ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνέπειές του είναι ακόμη αισθητές, με αυξήσεις στα ασφάλιστρα να σημειώνονται σε ολόκληρη την πολιτεία.
Ο θερμικός θόλος μπορεί να θεωρηθεί καλύτερα ως ένας μακροσκοπικός παράγοντας που συνέβαλε στην καταστροφή του Χιούστον
Πολλά άλλα συστατικά σε μικροεπίπεδο ήταν επίσης απαραίτητα, από την επαρκή ατμοσφαιρική αστάθεια μέχρι ένα στρώμα ξηρού αέρα στα μεσαία επίπεδα της ατμόσφαιρας, για να είναι οι άνεμοι ευθείας γραμμής τόσο διαδεδομένοι και τόσο ισχυροί.
Ο θερμικός θόλος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, μαζί με τις επιπτώσεις του στη Νότια Φλόριντα και το Τέξας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ολόκληρου του Νότιου Τέξας και των νότιων πεδιάδων αυτή την εβδομάδα.
Σε μια συζήτηση για τις προβλέψεις της (σ.σ. Αντίτστοιχης Αμερικανικής ΕΜΥ) NWS στις 17 Μαΐου, οι μετεωρολόγοι δήλωσαν για τις καυτές θερμοκρασίες της Φλόριντα: «Δυστυχώς, αυτό το μοτίβο φαίνεται να συνεχίζεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες». Την Κυριακή, τόσο το Κι Γουέστ όσο και το Μαϊάμι βρίσκονταν υπό τις οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα του NWS, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τόσο νωρίς στη σεζόν.
Οι ακραίες συνθήκες καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνές και σοβαρές καθώς η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο γίνεται πιο έντονη. Το Climate Central’s Climate Shift Index, το οποίο μετρά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον καθημερινό καιρό, διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες της Κυριακής στο Μαϊάμι ήταν τουλάχιστον 5 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία
- Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα το πρώτο δεκάμηνο του 2024
- Χείμαρρος ο Τζέιμς: «Θα διέλυαν τον Παναθηναϊκό» – Οι… σπόντες για τον Ιτούδη