Όταν η ψυχοθεραπεία δεν οδηγεί πουθενά – Και αν όντως δε γίνεται καλύτερα;
Ξεφεύγοντας από τον κύκλο της «Μέρας της Μαρμότας» και σταματώντας να μιλάμε για τον εαυτό μας. Μήπως ήρθε η ώρα να βγούμε από την αδιάκοπη υπερανάλυση; Ή μήπως, τελικά, η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους;
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
«Είμαι ψυχολόγος και πιστεύω ότι μας έχουν πει καταστροφικά ψέματα για την ψυχική υγεία» γράφει η Dr Sanah Ahsan στην Guardian και συνεχίζει: «Η αντίληψη της κοινωνίας για τα ζητήματα ψυχικής υγείας εντοπίζει το πρόβλημα μέσα στο άτομο – και αγνοεί την πολιτική της δυσφορίας του».
«Ζούμε, μας λένε, μια κρίση ψυχικής υγείας» εξηγεί η ειδικός.
«Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος να δούμε αυτή την κρίση – ένας τρόπος που δεν την τοποθετεί σταθερά στη σφαίρα του ιατρικού συστήματος. Δεν είναι λογικό να υποφέρουν τόσοι πολλοί από εμάς; Ζούμε σε έναν τραυματικό και αβέβαιο κόσμο. Το κλίμα καταρρέει, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, εξακολουθούμε να βαραίνουμε από τη θλίψη, τη μόλυνση και την απομόνωση, ενώ καταρρέει η πίστη μας σε αυτούς που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν».
«Τα αντικαταθλιπτικά δεν πρόκειται να εξαλείψουν το αδυσώπητο ρατσιστικό»
«Ως κλινική ψυχολόγος που εργάζεται εδώ και μια δεκαετία στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, έχω δει από πρώτο χέρι πώς απογοητεύουμε τους ανθρώπους, εντοπίζοντας τα προβλήματά τους σε αυτούς ως κάποιου είδους ψυχική διαταραχή ή ψυχολογικό ζήτημα και αποπολιτικοποιώντας έτσι την αγωνία τους» σχολιάζει η Dr Sanah Ahsan.
«Τα αντικαταθλιπτικά δεν πρόκειται να εξαλείψουν το αδυσώπητο ρατσιστικό τραύμα που υφίσταται ένας μαύρος άνδρας σε έναν εχθρικό εργασιακό χώρο, και το να στιγματίζονται οι άνθρωποι που υφίστανται σεξουαλική βία με ψυχιατρική διαταραχή (σε έναν κόσμο όπου δύο γυναίκες την εβδομάδα δολοφονούνται στο ίδιο τους το σπίτι) δεν βοηθάει καθόλου στην ασφάλειά τους.
»Όπως είναι φυσικό, η ενσυνειδητότητα δεν βοηθάει τα παιδιά που ζουν μέσα στη φτώχεια, την πίεση των συνομηλίκων και τις ανταγωνιστικές σχολικές συνθήκες με γνώμονα τις εξετάσεις, όπου ο εκφοβισμός και η βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαδεδομένα».
«Αρχίζεις να νιώθεις ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος ή η συνταξιοδότηση»
Η σημασία του πλαισίου
Αν ένα φυτό μαράζωνε, δεν θα βγάζαμε διάγνωση για το «σύνδρομο του μαραμένου φυτού» – θα αλλάζαμε τις συνθήκες του. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι υποφέρουν κάτω από αβίωτες συνθήκες, μας λένε ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί μας και αναμένεται να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε, χωρίς να αναγνωρίζουμε τον πόνο μας.
«Οι μακροχρόνιοι πελάτες μας μπορεί να μας κάνουν να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο μερικές φορές, φωνάζοντας: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάνεις πάλι αυτή την αυτοκαταστροφική επιλογή! Μετά από τόσο καιρό, δεν άκουσες ούτε μια λέξη από όσα σου είπα;”» σχολιάζει ένας ψυχοθεραπευτής στο psychotherapynetworker.org και αναλύει τη σκέψη του:
«Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα; Κανένα -εκτός από το ότι δεν συμβαίνουν και πολλά στις συνεδρίες, δεν υπάρχουν εκρήξεις ή έντονες αντιδράσεις, δεν υπάρχουν ανακαλύψεις ή πισωγυρίσματα, δεν υπάρχει φαγούρα για να τελειώσει η θεραπεία και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αρχίζεις να νιώθεις ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος ή η συνταξιοδότηση».
Μήπως να βάλουμε μια τελεία;
«Τον Ιανουάριο, εγκατέλειψα τη θεραπεία. Είπα στους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτή μου) ότι αυτό είχε να κάνει με τα χρήματα – συγκεκριμένα, ότι επρόκειτο να έχω πολύ λιγότερα από αυτά. Είχα μόλις απολυθεί και δεν μπορούσα πλέον να δικαιολογήσω την αμοιβή των 300 δολαρίων ανά συνεδρία. (Ο θεραπευτής μου, φυσικά, δεν καλυπτόταν από την ασφάλιση)» γράφει η δημοσιογράφος υγείας Melissa Dahl στο The Cut συνεχίζοντας:
«Και είναι αλήθεια – επρόκειτο για τα χρήματα. Αλλά επίσης, ήθελα να παραιτηθώ από την ψυχοθεραπεία.
»Βρήκα για πρώτη φορά τον θεραπευτή μου αφού έχασα μια εγκυμοσύνη το 2022, και για πολύ καιρό, ο χρόνος που περνούσαμε μαζί ήταν χρήσιμος. Τον τελευταίο καιρό, όμως, χρησιμοποιούσα τις συνεδρίες μας για να ανακυκλώνω τα ίδια τρία αντικειμενικά χαζά θέματα: τον τρόπο με τον οποίο έκανα συνεχώς σχέδια που δεν ήθελα πραγματικά να τηρήσω, τις ανησυχίες μου για το αν θα μπορούσα (ή θα μπορούσα καν) να γράψω ποτέ ένα δεύτερο βιβλίο και το αυξανόμενο άγχος μου στη δουλειά. Εγώ ανέφερα τα ίδια θέματα, εκείνη έδινε τις ίδιες συμβουλές. Τίποτα δεν άλλαξε. (Λοιπόν, μέχρι που το σύμπαν φρόντισε για τη δουλειά μου)».
Η φράση «του γιατρού» είναι πλέον κάτι που μπορούμε να γράψουμε σε ένα T-Shirt ή να σχολιάσουμε κάτω από κάποιο ασυνάρτητο κατά τη γνώμη μας ποστ
Η ψυχοθεραπεία ως καθημερινή δραστηριότητα
«Κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία περίπου, οι φίλοι μου άρχισαν να μιλάνε για τη θεραπεία όπως για το γυμναστήριο: ως μια αδιαπραγμάτευτη υγιεινή συνήθεια που υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρείς για πάντα. Αλλά τελευταία, υποψιάζομαι ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών που εγκαταλείπουν τη θεραπεία όπως εγώ – άνθρωποι που έχουν βοηθηθεί από τη θεραπεία συζήτησης αλλά έχουν διάθεση για μια λιγότερο περασμένη στο μικροσκόπιο ζωή» εξηγεί η Melissa Dahl.
«Είναι απλώς déjà vu», είπε η Ρεμπέκα, μια 46χρονη στο Μέντφορντ του Όρεγκον, η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τη θεραπεία μετά από τέσσερα χρόνια. «Εγώ λέω συνέχεια τις ίδιες μ@λακίες και αυτοί μου λένε συνέχεια τα ίδια πράγματα». Εγώ, πάντως, έχω κουραστεί να μιλάω τόσο πολύ για τον εαυτό μου.
Βρισκόμαστε ακόμη σε μια μετα-πανδημική έκρηξη θεραπείας: Στα τέλη του περασμένου έτους, μια έκθεση στο JAMA Forum σημείωσε ότι 38 τοις εκατό περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν σε θεραπεία ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Και ακόμη και αν η έλλειψη θεραπευτών εξακολουθεί να υφίσταται, η ιδέα της θεραπείας έχει ενσωματωθεί σταθερά στην κουλτούρα.
«Η θεραπεία είναι για όλους – για πάντα» (;)
Η φράση «του γιατρού» είναι πλέον κάτι που μπορούμε να γράψουμε σε ένα T-Shirt ή να σχολιάσουμε κάτω από κάποιο ασυνάρτητο κατά τη γνώμη μας ποστ. Οι αστέρες της ποπ τραγουδούν μελαγχολικά για τις «ενοχλητικές σκέψεις» τους- σε έναν μόνο στίχο στο τελευταίο της άλμπουμ, η Ariana Grande αναφέρει ονομαστικά την αλληλεξάρτηση, τη θεραπεία και την αυτοϊκανοποίηση.
«Νιώθω ότι η θεραπεία είναι παντού – είναι στις διαφημίσεις του μετρό, είναι σε κάθε διαφήμιση podcast, είναι αναπόφευκτη» λέει η Amanda, 31 ετών, που ζει στο Μπρούκλιν και πρόσφατα εγκατέλειψε τη θεραπεία μετά από τέσσερα χρόνια τακτικής παρακολούθησης. Οι νεοσύστατες εταιρείες τηλε-υγείας του εξωτερικού, όπως η BetterHelp, τονίζουν σε αυτές τις διαφημίσεις ότι «η θεραπεία είναι για όλους», ένα μήνυμα που κάποιοι φαίνεται να έχουν εσωτερικεύσει ως «η θεραπεία είναι για όλους – για πάντα».
Αλλά ακόμη και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα σας πουν ότι η θεραπεία δεν προορίζεται για ένα επ’ αόριστον σχέδιο αυτοβελτίωσης. «Δεν νομίζω ότι πρέπει απαραίτητα να είστε – ή πρέπει να είστε – σε θεραπεία για πάντα», δήλωσε η Emma Mahony, μια αδειούχος θεραπεύτρια στη Φιλαδέλφεια, η οποία μερικές φορές ενθαρρύνει τους πελάτες της να κάνουν ένα διάλειμμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη συχνότητα των συνεδριών τους.
Η μέρα της μαρμότας
«Μετά από μήνες ή χρόνια περιφέροντας τα ίδια θέματα, καταλήγουμε σε αυτό που ονομάζω θεραπεία της ημέρας της μαρμότας, που πήρε το όνομά της από την ταινία των αρχών της δεκαετίας του 1990, στην οποία ένας καμένος τηλεοπτικός μετεωρολόγος, τον οποίο υποδύεται ο Μπιλ Μάρεϊ, είναι καταδικασμένος να ζει την ίδια μέρα, με τα ίδια γεγονότα, ξανά και ξανά» καταλήγει ο William Doherty στο psychotherapynetworker.org.
«Φαίνεται ότι όσο περισσότερο καιρό βρίσκεσαι σε θεραπεία, τόσο πιο υγιής γίνεσαι – ή τόσο περισσότερο θεραπεύεσαι, για να δανειστώ τη γλώσσα που μου σερβίρουν συχνά στο TikTok. Αλλά είναι αλήθεια αυτό;».
Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, εξέτασε τα αποτελέσματα 19 μελετών και δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ των ψυχοθεραπευτικών περιόδων μικρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας στο επίπεδο λειτουργικότητας ενός καταθλιπτικού ή αγχωμένου ατόμου.
Με τη θεραπεία, δεν είναι σαφές ότι το περισσότερο είναι πάντα το καλύτερο. Ας το έχουμε αυτό στο μυαλό μας για ώρα ανάγκης.
*Με στοιχεία από theguardian.com / psychotherapynetworker.org/ thecut.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις