Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί ένας σκύλος να πάθει υπερκόπωση;

Μπορεί ένας σκύλος να πάθει υπερκόπωση;

Δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα όρια του, για να μην υποφέρει από υπερκόπωση

Η υπερβολική σωματική και πνευματική εκτόνωση του σκύλου μπορεί να τον εξαντλήσει και να έχει ως αποτέλεσμα την υπερκόπωση.

Η σωματική και η πνευματική εκτόνωση ενός σκύλου, όπως και η μείωση της έντασης των ενστίκτων του, πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια.

«Τι σημαίνει, όμως, επί της ουσίας η εκτόνωση ενός σκύλου; Γιατί είναι τόσο σημαντική; Και ποια είναι η αξία του μέτρου σε κάθε δραστηριότητα;
Το ποσό σημαντική είναι η επαρκής εκτόνωση ενός σκύλου, είναι γνωστό.

Πολλοί συνηθίζουν να λένε πως «ένας σωστά εκτονωμένος σκύλος, είναι ένας χαρούμενος και ήσυχος σκύλος». Και δεν έχουν άδικο», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα εκτόνωσης που προσφέρουμε στον σκύλο μας

Η σωματική εκτόνωση ενός σκύλου εξαρτάται, φυσικά, από τη φυλή, τη φυσική κατάσταση και την ηλικία του σκύλου

Όλοι οι σκύλοι, τονίζει, ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους και ηλικίας, έχουν ανάγκη από εκτόνωση. Η ποιότητα και η ποσότητα, φυσικά, είναι εξατομικευμένες, αναλόγως με τον σκύλο.

Εξηγεί ότι η εκτόνωση είναι πολυδιάστατη: σωματική, πνευματική, εκτόνωση των βασικών ενστίκτων ενός σκύλου.

Η σωματική εκτόνωση του σκύλου

«Η σωματική εκτόνωση ενός σκύλου στηρίζεται στη σωματική άσκηση. Πώς επιτυγχάνεται; Μέσω του περιπάτου, του ελεύθερου τρεξίματος, της κολύμβησης, ή μέσα από ασκησιολόγιο κάποιου αθλήματος ή εργασίας», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Στο σημείο αυτό δίνει έμφαση στο ότι η σωματική εκτόνωση ενός σκύλου εξαρτάται, φυσικά, από τη φυλή, τη φυσική κατάσταση και την ηλικία του σκύλου. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας ανήκει σε μια βραχυκέφαλη φυλή, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πόσο εξασκείται.
Έτσι, η συμβουλή του κτηνιάτρου μας είναι υψίστης σημασίας.

Η πνευματική εκτόνωση του σκύλου

Εξίσου σημαντική, όπως υποστηρίζει ο κ. Πιτσικάλης, είναι και η πνευματική εκτόνωση ενός σκύλου. Απαραίτητη για την ευζωία και την ισορροπία του.
Διευκρινίζει ότι η πνευματική εκτόνωση επιτυγχάνεται με ασκήσεις συνεργασίας, όπως είναι οι ασκήσεις της βασικής εκπαίδευσης ή η εκμάθηση καινούργιων ασκήσεων και συμπεριφορών.

Επίσης, πολύ χρήσιμα και βοηθητικά είναι τα παιχνίδια παζλ για σκύλους, τα οποία τους βοηθούν να εκτονωθούν πνευματικά. Αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες, που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων.

Η εκτόνωση των βασικών ενστίκτων του σκύλου

«Συγκεκριμένα ένστικτα είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα, καθώς καθορίζονται από το γονιδιακό υπόβαθρο του κάθε σκύλου. Σκύλοι με κυνηγετικά ένστικτα, σκύλοι με ένστικτα φύλαξης, κ.ά.
Αυτά τα ένστικτα θα πρέπει να ικανοποιούνται και να εκτονώνονται», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Μπορεί ένας σκύλος να πάθει υπερκόπωση;

Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς ο κ. Πιτσικάλης διευκρινίζει ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, με διαφορετικές ανάγκες εκτόνωσης. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα εκτόνωσης που προσφέρουμε στον σκύλο μας.

Ένας σκύλος που σωματικά δεν αντέχει έντονη σωματική εκτόνωση, αν υπερβεί τα όρια του, είναι πιθανό να εμφανίσει κάποιο θέμα υγείας. Επίσης, σκύλοι που προπονούνται υπερβολικά ή εκπαιδεύονται παραπάνω από όσο μπορούν να αντέξουν, ενδέχεται να εμφανίσουν πνευματική κόπωση. Αποτέλεσμα είναι, να μην μπορούν να συγκεντρωθούν, ή ακόμη και να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Συμβουλή

Κλείνοντας, ο κ. Πιτσικάλης υπογραμμίζει: «Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες οφείλουμε να παρέχουμε στον σκύλο μας την εκτόνωση που έχει ανάγκη, αλλά όχι να υπερβάλλουμε. Έτσι, η συμβουλή, τόσο του κτηνιάτρου του σκύλου μας όσο και του εκπαιδευτή μας, είναι απαραίτητη».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

*Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”.

Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. 

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024