Οι «hopeless romantics» ή «αθεράπευτα ρομαντικοί» είναι πιο πιθανό να δίνουν βάση σε ορόσημα της σχέσης, όπως το πρώτο φιλί – αλλά δεν ζουν απλώς σε ένα ροζ συννεφάκι!

Η χημεία, η σύνδεση και οι «πεταλούδες» στο στομάχι φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ερωτικές ιστορίες των ανθρώπων και στην πορεία της σχέσης τους.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, δείχνει πώς οι άνθρωποι που πιστεύουν στον «έρωτα με το πρώτο φιλί» έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν το δικό τους παραμύθι.

Ένα φιλί μπορεί να είναι μία λέξη με μόλις τέσσερα γράμματα, ωστόσο πρόκειται για μια λέξη με πολύ δυνατή σημασία. Το φιλί ισοδυναμεί με μια πράξη αγάπης, εκλαμβάνεται ως μια ένδειξη εκτίμησης, περιέχει αίσθηση τρυφερότητας και φροντίδας.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι τα φιλιά είναι ένα σημάδι δέσμευσης και ικανοποίησης από τη σχέση.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του φιλιού

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αγάπη και το πάθος, ενεργοποιείται.

Καθώς τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα χείλη, τους μύες του προσώπου και το δέρμα στον εγκέφαλο, ένα… κοκτέιλ θετικών συναίσθημάτων δημιουργείται λόγω της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες. Έτσι,  «ανθίζει» μια έντονη διεργασία απόλαυσης στο σώμα και το νου.

«Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά»

Γνωρίζατε ότι οι άνδρες που φιλούν τις γυναίκες τους πριν πάνε στη δουλειά ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία παρατήρησαν ότι τα ανδρόγυνα που αντάλλασσαν τακτικά φιλιά αρρώσταιναν λιγότερο σε σύγκριση με τα συνομήλικα ζευγάρια που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους κάθε πρωί χωρίς φιλί για «αντίο».

Το φιλί δημιουργεί ένα αίσθημα αρμονίας το οποίο αντανακλάται τόσο σωματικά όσο και διανοητικά», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ανδρόγυνα που δεν ανταλλάσσουν ένα φιλί πριν χωριστούν κάθε πρωί, τείνουν να ξεκινούν τη μέρα τους με αρνητική στάση. Χαρακτηριστικά, βρέθηκε πως τα άτομα αυτά βιώνουν περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και είναι και πιο θλιμμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: VITA