Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Πωγωνίου: Ο δήμος πρέπει να παραμείνει κτηνοτροφικός

Δήμαρχος Πωγωνίου: Ο δήμος πρέπει να παραμείνει κτηνοτροφικός

Στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε συνέντευξη ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώνσταντίνος Καψάλης, ενός δήμου σε κομβικό γεωγραφικό σημείο της χώρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο cityhub είναι ξεκάθαρος αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τόπου που διοικεί.

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και σε ποιους τομείς;

Ο Δήμος Πωγωνίου εδρεύει στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Συνορεύει με την Αλβανία, την Κόνιτσα, το Ζαγόρι και την Θεσπρωτία. Η περιοχή είναι γνωστή για την κτηνοτροφία και κυρίως για την αιγοπροβατοτροφία και την πλούσια φύση, με δάση και μεγάλους βοσκότοπους. Τα ποτάμια της περιοχής ποτίζουν έναν κάμπο 20.000 στρ., χρήσιμο για τη διαβίωση των ζώων. Ο Δήμος πρέπει να παραμείνει κτηνοτροφικός και κυρίως αιγορποβατοτροφικός ώστε να παράγεται η ΠΟΠ Ελληνική Φέτα.

Ο τόπος προσελκύει τουρίστες λόγω των ιστορικών του χώρων όπου διαδραματίστηκε το ΕΠΟΣ του 1940 , των παραδοσιακών οικισμών, των μοναστηριών, των αρχοντικών της φυσικής ομορφιάς του, του Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού και γενικά της πολιτιστικής παράδοσης του , μαζί με τα μονοπάτια του και τις διαδρομές δίπλα από τις λίμνες. Ο ήπιος τουρισμός είναι στις προτεραιότητες του Δήμου.

Τα έργα υποδομής

Ποια είναι τα αναγκαία έργα υποδομής που θεωρούνται κρίσιμα στην περιοχή και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται;

Ο Δήμος είναι φίλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται στην περιοχή και με ειδικές δράσεις όπως η αναβάθμιση συστήματος οδοφωτισμού που συμβασιοποιείται, με την ένταξη κτηρίων του στο πρόγραμμα Ηλέκτρα και την αρχική έγκριση μελέτης σύνδεσης φωτοβολταικού για τα αντλιοστάσια, προσπαθεί συνεχώς για την σωστή χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στις υποδομές για την γεωργοκτηνοτροφία δρομολογείται η αλλαγή του τρόπου άρδευσης του ποτιστικού κάμπου που σήμερα γίνεται με κατάκλιση σε ποτιστική βροχή. Ολοκληρώνονται οι μελέτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στον Τουρισμό εξελίσσεται το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι, Ανάδειξη Μονοπατιών, περιοχών ειδικού κάλλους, λιμνών κλπ

Στην κοινωνική μέριμνα ενισχύσει συνεχώς τις δράσεις του: Βοήθεια στο σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο , Συσσίτιο, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ,ΤΕΒΑ, ΚΑΠΗ, Καυσόξυλα για τους κατοίκους και τώρα υποβολή για Κέντρο Κοινότητας.

Με πάνω από 60 οικισμούς και απέραντες εκτάσεις δασών πόσο δύσκολο είναι το έργο της πολιτικής προστασίας στο Δήμο Πωγωνίου;

Για την μεγάλη έκταση, το ανάγλυφο και τις αποστάσεις του ενός οικισμού από τον άλλον η επιχορήγηση των 60.000 ευρώ ως στήριξη δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου. Παρά του ότι ο Δήμος δεν έχει ιδιαίτερα έσοδα προσπαθεί να συνδράμει όσο το δυνατό περισσότερο. Η αντιμετώπιση των φαινομένων στηρίζεται κυρίως στην φιλότιμη προσπάθεια και τον συντονισμό των αιρετών, των λίγων στελεχών που διαθέτει, των κατοίκων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Η γειτνίαση με την Αλβανία και οι φωτιές που έρχονται από εκεί μεγιστοποιούν τα προβλήματα.

Πόσο προσωπικό έχει ο Δήμος και αν επαρκεί για τις ανάγκες;

Ο Δήμος διαθέτει μόνιμο προσωπικό και εκείνο των διαφόρων δομών κάτι περισσότερο των 100 ατόμων . Ενισχύεται με συμβασιούχους κατά καιρούς. Το ειδικό προσωπικό όπως και το απαραίτητο τεχνικό και εργατικό είναι μειοψηφία. Δεν φτάνει σε καμία περίπτωση ούτε για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας του Δήμου, κάτι που δεν βοηθά το έργο μας.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024