Η διατήρηση και η διάσωση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της τουριστικής ανάπτυξης για τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Νίκο Βαϊτση.

Συμπληρώθηκαν οι τέσσερις πρώτοι μήνες της νέας Δημοτικής Αρχής. Ποια έργα παραμένουν προτεραιότητες;

Διανύουμε μια περίοδο πενιχρή για χρηματοδοτήσεις έργων από την κεντρική διοίκηση προς τους Ο.Τ.Α. Ωστόσο, η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση των συνεχόμενων αναγκών του πληθυσμού μας, παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Επίσης η βελτιστοποίηση του εσωτερικού δικτύου του ορεινού μας Δήμου αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Η έναρξη των εργασιών βελτιστοποίησης της επαρχιακής οδού Πηγάδια – γέφυρας Πλάκας δεν μας εφησυχάζει και ήδη, προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα έργα βελτίωσης οδοποιίας από την Πλάκα προς τα Πράμαντα και στη συνέχεια επί του άξονα προς Ματσούκι, Καλαρρύτες και Συρράκο. Επίσης το πάρκο χιονιού στα Πράμαντα είναι ένα έργο τεράστιας προσθετικής αξίας για την οικονομία του τόπου μας.

Ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων είναι δήμος των παραδοσιακών οικισμών και των πέτρινων γεφυριών. Με ποιόν τρόπο θα υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή;

Στο Δήμο μας υπάρχουν οι διασημότεροι παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα, Συρράκο και Καλαρρύτες και αρκετά πέτρινα γεφύρια με κορυφαίο το εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας. Για μας, η διατήρηση και η διάσωση της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας, σε συνδυασμό με το φυσικό μας περιβάλλον, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της τουριστικής μας ανάπτυξης. Αποτελούν τη διασύνδεση με την ιστορία του τόπου και το διαβατήριο για το μέλλον μας. Η διαφύλαξη όλων αυτών των στοιχείων αποτελεί επίσης μια τεράστια υποχρέωσή και για την ιστορία του τόπου και για τις επερχόμενες γενιές.

Από την έναρξη αυτής της διοικητικής περιόδου κινούμαστε συστηματικά σε αυτό το πλαίσιο, υποβάλλοντας μια δέσμη προτάσεων προς το ΥΠΕΝ και τις συναρμόδιες αρχές που προσβλέπουν στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών, την οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιδράσουν θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε πεπεισμένοι πως η διαφύλαξη και ανάδειξη όλων των παραπάνω στοιχείων, σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, καταστούν τον τόπο μας ελκυστικό. Ταυτόχρονα, με την ίδρυση και στελέχωση του γραφείου τουρισμού κινούμαστε δραστήρια προς όλες τις αγορές τουριστικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να έχουμε σύντομα πολλαπλά οφέλη.

Το θέμα του δημογραφικού καίει

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό που «καίει» τους ορεινούς Δήμους;

Το δημογραφικό παραμένει εδώ και δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου μας. Οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης μέσω του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα σαφώς και αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του.

Ταυτόχρονα όμως, η ενίσχυση δομών, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, η υποστήριξη με κάθε τρόπο των κλιμακίων πρωτοβάθμιας υγείας και των σχολικών μονάδων, αποτελούν προτεραιότητα και καθημερινό μας μέλημα. Επίσης μελετούμε πολύ σοβαρά πλέον, την περίπτωση ίδρυσης στην περιοχής μας της πρώτης στην Ελλάδα Σχολής Λιθοξόων, που θα έχει ως στόχο τη διατήρηση της τέχνης της πέτρας, τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αλλά και της προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην περιοχή μας. Διεκδικούμε τέλος σθεναρά, φορολογικά οφέλη για τους κατοίκους μας και ενισχύσεις στα πλαίσια της επιδοματικής πολιτικής.

-Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού