Στο επίκεντρο η διασύνδεση της Αργιθέας
Συνέντευξη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο Δήμαρχος Αργιθέας.
Ο Δήμος Αργιθέας δοκιμάστηκε σκληρά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης αλλά και ανάπτυξης, όπως δηλώνει στο cityhub ο Δήμαρχος και ένας από τους ηλικιακά νεότερους της χώρας, Ανδρέας Στεργίου.
Η Αργιθέα επούλωσε τις πληγές της από τα φυσικά φαινόμενα που την έπληξαν σφόδρα;
Η Αργιθέα βρέθηκε στο επίκεντρο των ακραίων φυσικών καταστροφών τόσο το 2020, όσο και το 2023. Στο μεσοδιάστημα, είχε ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα των απαιτούμενων αποκαταστάσεων, αλλά η προ μηνών έλευση του Daniel, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Έτσι, το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις που αγγίζουν αθροιστικά τα 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμείς ως Δήμος μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουμε να δίνουμε τις απαιτούμενες λύσεις σε καθημερινή βάση.
Ποια βασικά έργα υποδομής εκτελούνται;
Δρομολογούμε βασικά έργα υποδομών, αξιοποιώντας κυριολεκτικά κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Στην περιοχή μας άλλωστε «τρέχει» το πρώτο πιλοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ορεινού όγκου (ΕΑΠ Αγράφων), το οποίο περιλαμβάνει πολλές παρεμβάσεις τόσο στις υποδομές όσο και σε άλλους τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική, η εξωστρέφεια, η στήριξη του περιπατητικού τουρισμού, η πολιτική προστασία, το περιβάλλον, ο πρωτογενής τομέας, η ψηφιακή μετάβαση, αναπλάσεις κ.ά. Εμβληματικά έργα για την περιοχή μας είναι η ολοκλήρωση κεντρικών οδικών αξόνων που μας ενώνουν με όμορες περιοχές, η αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς και έργα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια ή με την πρωτοβάθμια υγεία.
Ερημοποίηση, ένα ακόμη πρόβλημα
Η ερημοποίηση της περιφέρειας είναι αναστρέψιμη;
Η ερημοποίηση είναι γεγονός, και δυστυχώς αυτό πλέον δεν ισχύει μόνο για τις ορεινές περιοχές, αλλά κυριαρχεί ως τάση για ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Αν ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, θα το διαπιστώσει ευθύς αμέσως. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη γήρανση του πληθυσμού στους μικρούς μας Δήμους, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Από την πλευρά μας, εστιάζουμε σε πρώτη φάση στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και εν συνεχεία παρέχουμε συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση ανθρώπων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Παράλληλα, επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο εναλλακτικός τουρισμός και βοηθούμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένας κεντρικός σχεδιασμός από την πολιτεία που να περιλαμβάνει μία ολιστική δέσμη δημόσιων πολιτικών, προκειμένου να ανακοπεί αυτή η αρνητική κατεύθυνση.
Τι γίνεται με έναν βασικό «εχθρό» της αντιπολίτευσης, την υποστελέχωση των υπηρεσιών;
Η υποστελέχωση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε στην εσωτερική μας λειτουργία ως νομική οντότητα. Διαθέτουμε ελάχιστους υπαλλήλους, οι οποίοι ωστόσο κάνουν, εντελώς αντικειμενικά, εξαιρετική δουλειά και έχουν αποκτήσει διαχρονικά πολύπλευρη τεχνογνωσία, καθώς απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλά αντικείμενα, προκειμένου να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά. Αρκετοί αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Εάν αναλογιστεί κανείς όμως πως, για παράδειγμα, διαθέτουμε έναν μόνο χειριστή για μία συνολικά χαοτική έκταση ή μόλις δύο μηχανικούς για να «τρέξουν» όλοι οι διαγωνισμοί, οι μελέτες, οι εντάξεις σε προσκλήσεις, οι διαδικασίες της καθημερινότητας κ.ά., μπορεί, εύκολα, να βγάλει τα συμπεράσματά του. Βέβαια, κατά τη θητεία μας εξασφαλίσαμε ορισμένες απαραίτητες θέσεις προσωπικού, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες τοποθετήσεις μόνιμων υπαλλήλων μετά από μόλις… 14 χρόνια!
- Ο Τραμπ απειλεί και το παγκόσμιο ΑΕΠ
- Λαπωνία: Αλήθειες, ψέματα και χιουμοριστικά ηθικά διλήμματα
- Kλιματική κρίση: Θα βγει ο πλανήτης το 2025 από τον φούρνο;
- Νέα Ορλεάνη: Οι διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο
- Ευεξία: 25 trends για τη νέα χρονιά