Ευρωεκλογές: Η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων – Προβληματίζει η «γκρίζα ζώνη»
Το άθροισμα από άκυρο, λευκό, αποχή και όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, η λεγόμενη γκρίζα ζώνη, ανέρχεται στο 18%.
- Η Apple κοντεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία των 4 τρισ.
- Πάνω από 25.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Τουρκία
- Πιο κοντά από ποτέ στον ήλιο θα φτάσει ερευνητικό όχημα της NASA την παραμονή των Χριστουγέννων
- Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - «Φώναζε και απειλούσε»
Δεν αποκλείουν οι δημοσκόποι την πιθανότητα να μοιραστούν οι 21 έδρες της Ελλάδας στην ευρωβουλή, ανάμεσα σε 10 κόμματα, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει η «γκρίζα ζώνη» που σημαίνει το άθροισμα από άκυρο, λευκό, αποχή και όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης έδωσε νέα εκτίμηση ψήφου, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, επιβεβαιώνοντας την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με 33% ενώ , όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αγκαλιάζει τη δεύτερη θέση με 14% ως 17,3% και το ΠΑΣΟΚ να χάνει στο ίδιο διάστημα δυόμισι με τρεις μονάδες.
Υπάρχουν πέντε κόμματα τα οποία παίζουν λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 3%, κι αυτό «σημαίνει ότι από 6 ως 10 κόμματα ενδέχεται να μοιραστούν τις ευρωέδρες»
Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με κεντρική τιμή το 12,1%, το οποίο σημαίνει από 10,8 μέχρι 13,5, στην τέταρτη θέση με μία διαφορά 1,5% από το ΚΚΕ βρίσκεται η Ελληνική Λύση (9,95).
Με βάση την εκτίμηση και το εύρος τιμών, υπάρχουν πέντε κόμματα τα οποία παίζουν λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 3%. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη, «σημαίνει ότι από 6 ως 10 κόμματα ενδέχεται να μοιραστούν τις ευρωέδρες».
Στο 18% η γκρίζα ζώνη
Οι αναποφάσιστοι εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 12% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, το άθροισμα από άκυρο λευκό, αποχή και όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, η λεγόμενη γκρίζα ζώνη, ανέρχεται στο 18%.
«Υπάρχει ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν μπορούμε να το λύσουμε» είπε εξηγώντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να καταγράψουν το μέγεθος της αποχής, γιατί οι περισσότεροι που απέχουν συστηματικά δεν συμμετέχουν ούτε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στα ευρήματα που προκύπτουν από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. «Ο ένας στους τρεις απάντησε ότι ενδιαφέρεται λίγο ή και καθόλου για τις ευρωεκλογές και ο ένας στους πέντε δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να απέχει», είπε ο κ. Ζούπης επαναλαμβάνοντας ότι ο όγκος δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις κι αυτό δημιουργεί «ρευστότητα».
ΣΥΡΙΖΑ VS ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, « ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει καλά στη δεύτερη θέση γιατί έχει σταθερή αύξηση».
Όπως είπε, έχει 3,5 % περίπου διαφορά και τάση συνεχούς αύξησης μετά το συνέδριό του. Φαίνεται πως εισπράττει, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο διάστημα είχε πτώση δυόμισι με τρεις μονάδες.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στο 61% – 62% «μικρή, αν κι αυτό είναι σχετικό για ένα κόμμα που είχε υποστεί και διπλή διάσπαση», είπε ο πολιτικός αναλυτής. συμπληρώνοντας:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 3 με 3 5% των ψηφοφόρων ενώ εισπράττει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει, αυτούς που λέμε ότι έχουν αντισυστημικά αλλά και νεανικά χαρακτηριστικά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις