Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Tα αφηγήματα των μεγάλων αντιπάλων

Ευρωεκλογές: Tα αφηγήματα των μεγάλων αντιπάλων

Το ερώτημα για τις ευρωεκλογές είναι ποιος θα πείσει ποιους, με τις δημοσκοπήσεις που αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα να παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη τάση που δείχνει τη Ν.Δ. κυρίαρχη.

Τρεις εβδομάδες απομένουν πριν τις ευρωεκλογές και οι βασικοί αντίπαλοι (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ) προετοιμάζονται για την τελική ευθεία. Τα στοιχήματα για τον καθένα είναι διαφορετικά, τα αφηγήματα το ίδιο.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πείσει ποιους, με τις δημοσκοπήσεις, που αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, να παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη τάση που δείχνει τη ΝΔ κυρίαρχη. Ως γνωστόν όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν ως την τελευταία στιγμή.

Το αφήγημα της σταθερότητας

Η ΝΔ κατεβαίνει εδώ και καιρό με βασικό της αφήγημα αυτό της σταθερότητας. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του κόμματος αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πατάνε στο 41% της εκλογικής αναμέτρησης ένα χρόνο πριν. Όχι κυριολεκτικά, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «4» μπροστά είναι παρελθόν, αλλά μεταφορικά. Με τον αέρα του νικητή, όπως λέγεται.

Το βασικό στοίχημα εδώ είναι όμως το «4» να είναι τουλάχιστον «3» και όχι «2». Έχει μεγάλη διαφορά -κυρίως ψυχολογική- αν η ΝΔ έχει 29,9% σε σχέση με το να καταγράψει 30,9%. Με βάση τις μετρήσεις, η κορυφή της ΝΔ καταγράφηκε τον προηγούμενο Γενάρη (κάτι παραπάνω από 37%) για να φτάσει κοντά στο 32% στις τελευταίες μετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στόχο το 33%. Για να το πετύχει δοκιμάζει τη γνωστή συνταγή του «αυτόν ξέρετε, αυτόν εμπιστεύεστε». Με την αντιπολίτευση να ψάχνει να βρει ακόμα τα πατήματά της, ο πρωθυπουργός προβάλλει τη σταθερότητα που επιτυγχάνεται μέσω της διακυβέρνησής του και ως φόντο έχει τις πάσης φύσεως «περιπέτειες» στις οποίες μπορεί να εισέλθει η χώρα εάν κι εφόσον ψηφιστούν οι άλλοι κι όχι αυτός.

Επικοινωνιακά δεν δείχνει να έχει κορυφώσει ακόμα. Ο βασικός του φόβος παραμένει η διαρροή προς τα δεξιά του. Λουκούμι τού κάθισαν οι Πρέσπες και τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, καθώς γι’ άλλη μια φορά βρήκε την ευκαιρία να κλείσει το μάτι προς τα δεξιά, εντός κι εκτός κόμματος. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία έγινε ήδη πριν το Πάσχα, ρόλο θα παίξουν τώρα και οι περιοδείες σε «ευαίσθητες» περιοχές, εκεί που έχει ξεσηκωθεί δεξιό αντάρτικο. Στόχος, η μεγαλύτερη συσπείρωση έως την 9η Ιουνίου.

Μεγάλο αγκάθι σε όλη την προσπάθεια παραμένει η ακρίβεια, καθώς το επιχείρημα ότι είναι εισαγόμενη δεν φαίνεται να πείθει πολλούς, ενώ και η πολυδιαφημισμένη επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν δεν απαντά στο καίριο ερώτημα: «εσείς, τί ακριβώς κάνετε τόσο καιρό για την ακρίβεια»;

Το αφήγημα του αδιαμεσολάβητου

Με αεροπλάνα, βαπόρια και τροχόσπιτα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίδεται σ΄έναν απίστευτο γύρο της χώρας που ξεκίνησε με θαλασσινή, επταήμερη περιοδεία στο Αιγαίο και συνεχίζει ανά την επικράτεια με τροχόσπιτο που νοίκιασε γι’ αυτόν το σκοπό. Βασικός στόχος παραμένει το χτίσιμο της περίφημης «αδιαμεσολάβητης» σχέσης με τον κόσμο, η οποία δείχνει να πετυχαίνει μιας και όπως μας έλεγε γνωστός δημοσκόπος, «ο καθένας ακούει ό,τι θέλει ν’ ακούσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Μπορεί η «αδιαμεσολάβητη σχέση» να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανατροπή ενόψει των ευρωεκλογών που επαγγέλλεται ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις όχι, ωστόσο μπορεί να τον εδραιώσει μια και καλή στο κόμμα, ώστε απερίσπαστος στη συνέχεια να χτίσει τον δικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, ο κ. Κασσελάκης θα αισθάνεται ασφαλής στην περιοχή Κουμουνδούρου, με ένα μίνιμουμ 15% στην κάλπη.

Προς το παρόν πάντως, τον βολεύει ιδιαίτερα το μορατόριουμ της εσωκομματικής γκρίνιας, που ναι μεν υπάρχει, δεν εκφράζεται δημόσια, δε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Κανείς δεν θέλει να στοχοποιηθεί ως ο επόμενος «Κατρούγκαλος» της Κουμουνδούρου που θα χρεωθεί το όποιο άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Κασσελάκης από την πλευρά του «βομβαρδίζει» καθημερινά τα μέσα με ανακοινώσεις, βίντεο στο Tik Tok και κάνει ό,τι μπορεί επικοινωνιακά για να είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Μόλις το Σάββατο μπήκε στο εκλογικό περίπτερο της ΝΔ και άρχισε να υπογράφει αφιερώσεις σε καπελάκια με το μήνυμα «Ομόνοια για την Ελλάδα».

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει ο πολιτικός του λόγος που δείχνει να θέλει να συμπεριλάβει τα πάντα, δίνοντας έτσι όχι ένα ξεκάθαρο μήνυμα, αλλά μάλλον έναν πολτό πασπαλισμένο με γενικολογίες περί δικαιοσύνης, ισότητας, αξιοκρατίας κλπ. Κάποιες φορές επιδεικνύει άγνοια που τρομάζει, π.χ. δεν μπορείς να λες για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι «αλώνιζε» στην Ελλάδα, την ώρα που ο ίδιος λίγες μέρες πριν για τους ίδιους ακριβώς λόγους είχε επισκεφτεί τα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία.

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως και η στιγμή που θα δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του, όπως έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει πριν τις ευρωεκλογές. Κάτι που ίσως θα έπρεπε να έχει κάνει καιρό τώρα ώστε να αποδείξει μια και καλή ότι δεν έχει να κρύψει τίποτε.

Το αφήγημα της σοβαρότητας

Στην Χαριλάου Τρικούπη διατυμπανίζουν εδώ και καιρό ότι είναι η μοναδική σοβαρή πολιτική δύναμη, ανάμεσα στην αλαζονεία της κυβέρνησης και στην έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας για την οποία καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από τις αρχές του χρόνου έως και τα μέσα Μαρτίου οι προοπτικές για το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικές, καθώς οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές το έδιναν στη δεύτερη θέση, με απόσταση μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσε να συνέλθει από τις διασπάσεις κι από ένα διαβολεμένο συνέδριο.

Κάπου εκεί τα δεδομένα άρχισαν ν΄αλλάζουν με το κόμμα να υποχωρεί εκ νέου στην τρίτη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ ανακτά το χαμένο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θεωρεί τη δεύτερη θέση μια τελειωμένη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί συνεργασιών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Εδώ όμως το πρόβλημα λέγεται Στέφανος Κασσελάκης, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος ν΄ ανοίξει οποιαδήποτε κουβέντα για όσο διάστημα ο πρώτος ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Δεν είναι πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Αρα μιλάμε για δύο άλλα πρότυπα», είπε πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε την ίδια τακτική όταν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή η συζήτηση για το χώρο της Κεντροαριστεράς έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον και θ’ αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο και είναι μάλλον σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει σύντομα. Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι όροι με τους οποίους θα διεξαχθεί αυτή η συζήτηση, μιας και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο ποσοστό απ’ τις επιδόσεις που θα καταγράψουν τα κόμματα στην κάλπη.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024