Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μέλανι Τζολί: «Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της φιλίας Καναδά – Ελλάδας»

Μέλανι Τζολί: «Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της φιλίας Καναδά – Ελλάδας»

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και εμμένουμε σε αυτή τη θέση» λέει στα «ΝΕΑ» η καναδή υπουργός Εξωτερικών

Λίγες ώρες αφότου ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Αθήνα, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της σε Λίβανο, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα με επίκεντρο την κρίση στη Μέση Ανατολή, η καναδή υπουργός Εξωτερικών μίλησε στα «ΝΕΑ» για το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, τις νέες συνεργασίες που βρίσκονται στα σκαριά αλλά και για την προετοιμασία ενός σχεδίου εκκένωσης προς Κύπρο για όσους Καναδούς μένουν στον Λίβανο, σε περίπτωση αιφνίδιας κλιμάκωσης.

«Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ισχυροί εταίροι στο ΝΑΤΟ και ότι μπορούμε να φέρουμε αυτή τη σχέση σε άλλο επίπεδο»

Πριν και μετά τη συνέντευξη, η Μέλανι Τζολί, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι επενδύσεις του Καναδά στην Ελλάδα βρίσκονται στο ιστορικό υψηλό των 6 δισ. δολαρίων και ότι μπορούν να αυξηθούν έτι περαιτέρω, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης της χώρας της «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια», τονίζοντας ότι ο Καναδάς έχει μια «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» και πως όταν οι γυναίκες εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας «η ειρήνη διαρκεί περισσότερο».

Πώς θα περιγράφατε την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στον Καναδά τον περασμένο Μάρτιο; Θα ακολουθήσουν άλλες επίσημες επισκέψεις από την Ελλάδα;

Από εμάς υπάρχει πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση. Απηύθυνα μόλις πρόσκληση στον Γιώργο Γεραπετρίτη να έρθει στον Καναδά. Η επίσκεψή μου στην Αθήνα έρχεται έναν χρόνο μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Καναδά και έξι εβδομάδες μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέδειξε τη δύναμη της σχέσης του με τον Τριντό. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της φιλίας Καναδά – Ελλάδας.

Γιατί τη χαρακτηρίζετε έτσι;

Γιατί συνεργαζόμαστε σε πολλά θέματα. Αρχικά, επηρεαζόμαστε από τη διεθνή κρίση ασφάλειας. Συνεργαζόμαστε για την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε ισχυροί εταίροι στο ΝΑΤΟ και ότι μπορούμε να φέρουμε αυτή τη σχέση σε άλλο επίπεδο.

Ο Καναδάς έχει να προσφέρει στην Ελλάδα πολλά όσον αφορά την ενέργεια και την ασφάλεια. Είδαμε ότι είχε ανακοινωθεί μια σημαντική συμφωνία για τα Canadair και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Επίσης, αντιμετωπίζουμε υπαρξιακές απειλές που περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός υπέφερε από σημαντικές πυρκαγιές, ο Καναδάς βιώνει μεγάλες πυρκαγιές αυτή τη στιγμή. Πρέπει να μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, υπάρχει το σημαντικό Κέντρο Ασφάλειας του ΝΑΤΟ για την Κλιματική Αλλαγή (ΝΑΤΟ Climate Change and Security Centre of Excellence) που μόλις ανοίγει στο Μόντρεαλ και στο οποίο η Ελλάδα αποφάσισε να συμμετάσχει.

Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα υδρογόνο, πυρηνική ενέργεια, να είμαστε εταίροι ενεργειακής ασφάλειας και να συνεργαστούμε περισσότερο πάνω στις ανάγκες ασφάλειας.

Συζητήσατε άλλα πεδία συνεργασίας κατά την επίσκεψή σας;

Βεβαίως, μιλήσαμε και για γεωπολιτικά ζητήματα. Υπάρχει μια πρωτοβουλία για την Ουκρανία στην οποία η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει.

Θέλουμε να επαναπατρίσουμε 20.000 παιδιά Ουκρανών που έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία. Για τον σκοπό αυτόν, έχουμε ξεκινήσει έναν Διεθνή Συνασπισμό στον οποίο η Ελλάδα αποφάσισε να ενταχθεί.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας σήμερα σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις;

Βρέθηκα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας περιοδείας. Επισκέφθηκα την Κύπρο, τον Λίβανο, την Τουρκία και μετά την Ελλάδα για να συζητήσω για την κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Με την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, συμφωνούμε πλήρως σε κάθε θέμα. Σκοπός της περιοδείας μου ήταν να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να ενισχύσουμε τις θέσεις μας και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τον νέο θαλάσσιο διάδρομο από Κύπρο – που φυσικά υποστηρίζει η Ελλάδα – προς Γάζα, στο νέο λιμάνι που έχτισαν οι ΗΠΑ.

Ο Καναδάς βλέπει την Ελλάδα ως έναν σταθερό σύμμαχο και αγαπητό φίλο.

Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε ένα σχέδιο εκκένωσης προς Κύπρο – εφόσον χρειαστεί – για Καναδούς που ζουν στον Λίβανο…

Στην περιοδεία μου μίλησα με αξιωματούχους στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα για το σχέδιο εκκένωσης των Καναδών από τον Λίβανο, σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι.

Και, φυσικά, στον Λίβανο συναντήθηκα με την ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για μια τέτοια εκκένωση. Το μήνυμά μου προς τους Καναδούς στον Λίβανο είναι εδώ και επτά μήνες το εξής: «Ηρθε η ώρα να επιστρέψετε σπίτι».

Είστε εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση εκεί…

Φυσικά και είμαι. Ποιος δεν θα ήταν; Η δουλειά μου είναι να επισημάνω τους κινδύνους για τους Καναδούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Και για τους 45.000 Καναδούς που βρίσκονται στον Λίβανο, εξακολουθούν να οργανώνονται εμπορικές πτήσεις και θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Θεωρείτε θετικό το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία διανύουν μια μάλλον ειρηνική περίοδο στις σχέσεις τους εν μέσω τόσης έντασης στην περιοχή;

Νομίζω ότι στο πλαίσιο των τόσων πολέμων στην περιοχή, το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πιο θετικές σχέσεις αποτελεί ένα καλό νέο. Θα προσπαθούμε πάντα να συνεργαζόμαστε και με τις δύο χώρες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Αυτό χρειάζεται και ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός και αυτό χρειάζονται οι χώρες του ΝΑΤΟ. Το ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι σημαντικό.

Σχεδιάζετε τις κινήσεις σας στη βάση μιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή;

Φυσικά. Πάντα ανησυχώ για μια κλιμάκωση. Γι’ αυτό ζητάμε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς θα καταθέσει τα όπλα της. Πρέπει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Και, κατά βάση, χρειάζεται η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα μπορεί να συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ, ειρηνικά και με ασφάλεια. Επίσης, είναι απαραίτητο η περιοχή να αναγνωρίζει και τα δύο αυτά κράτη.

Κατά τη συνάντησή σας με τον Χακάν Φιντάν μιλήσατε για τη Χαμάς;

Πιστεύουμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και εμμένουμε σε αυτή τη θέση. Τούτου λεχθέντος, οποιαδήποτε χώρα είναι σε θέση να φέρει τη Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός και να μην αποτελεί πλέον η Χαμάς απειλή για τους Ισραηλινούς, εμείς θα συνεργαζόμαστε μαζί της.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Must in

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Από την Ρίτα στην Άννα, τα τρανς άτομα δολοφονούνται γιατί υπάρχουν

Η Άννα Ιβάνκοβα, η κουβανή τρανς ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και για αυτό υπάρχει η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024