Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιεύματα κατηγορεί την Ευρώπη ότι χρηματοδοτεί την εγκατάλειψη μεταναστών στη Σαχάρα

Δημοσιεύματα κατηγορεί την Ευρώπη ότι χρηματοδοτεί την εγκατάλειψη μεταναστών στη Σαχάρα

«Οι μυστικές επιχειρήσεις που στόχευαν κυρίως μαύρους μετανάστες είχαν έναν σιωπηλό εταίρο: την Ευρώπη»

Σοβαρές καταγγελίες φέρνει στο φως η Washington Post, σε συνεργασία με τη συλλογικότητα δημοσιογράφων Lighthouse Reports, αναφέροντας σε άρθρο της πώς «η Ευρώπη στηρίζει, χρηματοδοτεί και συμμετέχει ευθέως σε μυστικές επιχειρήσεις σε χώρες της βόρειας Αφρικής κατά τις οποίες κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μαύροι εγκαταλείπονται στην έρημο ή σε απομονωμένες περιοχές, ώστε να εμποδιστούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι μυστικές επιχειρήσεις που στόχευαν κυρίως μαύρους μετανάστες είχαν έναν σιωπηλό εταίρο: την Ευρώπη» αναφέρει το άρθρο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεμονωμένα ευρωπαϊκά έθνη υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν επιθετικές επιχειρήσεις από τις κυβερνήσεις στη Βόρεια Αφρική για τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων μεταναστών κάθε χρόνο και πετάξτε τα σε απομακρυσμένες περιοχές, συχνά άγονες ερήμους».

Για να αντιμετωπίσει το κύμα της παράτυπης μετανάστευσης πέρυσι, η Ευρώπη προχώρησε σε εμβάθυνση των συνεργασιών της στη Βόρεια Αφρική

Το δημοσίευμα καταγγέλει πως έχουν χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκπαίδευση προσωπικού και την αγορά εξοπλισμού για μονάδες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας από τους επιζώντες μιας καταστροφικής προσπάθειας μεταναστών να φτάσουν στην Ισπανία

«Οι μετανάστες έχουν απωθηθεί στα πιο αφιλόξενα μέρη της Βόρειας Αφρικής, εκθέτοντάς τους σε εγκατάλειψη χωρίς τροφή ή νερό, απαγωγές, εκβιασμό, πώληση ως ανθρώπινο κτήμα, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και, στις χειρότερες περιπτώσεις, θάνατο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εσωτερικές συζητήσεις για ορισμένες από τις καταχρηστικές πρακτικές τουλάχιστον από το 2019 και επισημάνθηκαν σε ισχυρισμούς σε εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ».

«Η ΕΕ παρείχε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ στην Τυνησία, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία μεταξύ 2015 και 2021 στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ταμείου μετανάστευσης, του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για την Αφρική, μια πρωτοβουλία για την προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και τον περιορισμό της μετανάστευσης. Επιπλέον, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει δεκάδες άλλα έργα που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και να παρακολουθηθούν λόγω έλλειψης διαφάνειας στο σύστημα χρηματοδότησης της ΕΕ» αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

epa06423044 Several sub-Saharan migrants arrive to local temporary migrant holding center (CETI) in Melilla, Spanish enclave in northern Africa, 06 January 2018 (issued 07 January 2018), after managing to cross the border. Some 300 migrants attempted a mass jump of border fence and 209 managed to enter Spain. Five people, including a Spanish Civil Guard, were injured in the incident. EPA/F.G. GUERRERO BEST QUALITY AVAILABLE

«Για να αντιμετωπίσει το κύμα της παράτυπης μετανάστευσης πέρυσι, η Ευρώπη προχώρησε σε εμβάθυνση των συνεργασιών της στη Βόρεια Αφρική, προσφέροντας επιπλέον 105 εκατομμύρια ευρώ στην Τυνησία πέρυσι και υπογράφοντας συμφωνία τον Φεβρουάριο με τη Μαυριτανία για την παροχή επιπλέον 210 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Μουδιασμένη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε με σαφήνεια στις κατηγορίες.

«Κάποιες φορές, η κατάσταση είναι δύσκολη στις χώρες-εταίρους μας» αλλά «παραμένουν κυρίαρχα κράτη και ελέγχουν τις εθνικές δυνάμεις τους», σχολίασε μια εκπρόσωπος, η Άνα Πισονέρο. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί τα προγράμματα για τα οποία παρέχει χρηματοδότηση και υπενθύμισε ότι οι εταίροι της έχουν δεσμευτεί να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε σήμερα ότι πρόκειται για μια «δύσκολη κατάσταση», μετά τη δημοσίευση της δημοσιογραφικής έρευνα.

«Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, ασταθή, στην οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024