ΔΠΔ: Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι η μια ειδικός που προέτρεψε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών
Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μία από τους ειδικούς στο Διεθνές Δίκαιο που συνέστησαν στον εισαγγελέα την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μία από τους νομικούς εμπειρογνώμονες που συνέστησαν στον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και εναντίον ηγετών του στρατιωτικού και πολιτικού βραχιόνα της Χαμάς, όπως μεταφέρει το Associated Press.
Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ έγραψε για τη συμμετοχή της σε επιστολή που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στον ιστότοπο του Ιδρύματος Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη . Είπε ότι η ίδια και άλλοι εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου συμφώνησαν ομόφωνα να συστήσουν στον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν να ζητήσει τα εντάλματα.
Ο εισαγγελέας Χαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να το πράξει τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν τόσο οι Ισραηλινοί ηγέτες όσο και η Χαμάς κατά τον επτάμηνο πόλεμο στη Γάζα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
«Υπηρέτησα σε αυτή την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας των ζωών των πολιτών», έγραψε η Αμάλ Κλούνεϊ. «Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης».
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα παρά το γεγονός πως προέρχονταν από διαφορετικές ειδικότητες
Η επιτροπή αποτελούνταν από εμπειρογνώμονες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς ποινικού δικαίου, ενώ δύο από τα μέλη της είναι πρώην δικαστές σε ποινικά δικαστήρια στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έγραψε η Κλούνεϊ. Πρόσθεσε ότι η απόφασή τους ήταν ομόφωνη. Η επιτροπή δημοσίευσε επίσης ένα κείμενο σχετικά με τη σύστασή της στους Financial Times τη Δευτέρα.
Μια ομάδα τριών δικαστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης και θα επιτρέψει τη συνέχιση της υπόθεσης. Οι δικαστές χρειάζονται συνήθως δύο μήνες για να λάβουν τέτοιες αποφάσεις. Στην ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο Χαν κατηγόρησε τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς – τον Γιεχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ισμαήλ Χανίγια – για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί ηγέτες καταδίκασαν την κίνηση αυτή ως επαίσχυντη και αντισημιτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε επίσης τον εισαγγελέα και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί εναντίον της Χαμάς.
Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, οπότε ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Αλλά η απειλή της σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Η Χαμάς θεωρείται ήδη διεθνής τρομοκρατική ομάδα από τη Δύση.
- Λίβανος: Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
- Αταμάν: «Χαρούμενος για τη νίκη ακόμη και αν δεν παίξαμε καλά για 25 λεπτά»
- Κανάρια Νησιά: Κατάσχεση 4,7 τόνων χασίς με τη συνδρομή του Μαρόκου
- Μπαρτζώκας: «Λάθος ότι υποτιμήσαμε τη Βιλερμπάν»
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- The X-files: Οι τσακωμοί των Μόλντερ και Σκάλι απείλησαν να τινάξουν τη σειρά-φαινόμενο στον αέρα