Ένα φτερό από τη Νέα Ζηλανδία είναι το ακριβότερο αντικείμενο στον κόσμο – Η απίστευτη τιμή πώλησής του
Ανήκε στο πουλί ονόματι huia, γνωστό για το υπέροχο κελάηδισμά του, τα μαύρα γυαλιστερά φτερά του και την ουρά με τις λευκές άκρες
Ένα σπάνιο και εξαιρετικά πολύτιμο φτερό από το εξαφανισμένο πουλί huia της Νέας Ζηλανδίας πωλήθηκε για 28.365 δολάρια, καθιστώντας το μακράν το ακριβότερο φτερό που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.
Η τιμή του ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν μεταξύ 2.000 και 3.000 δολαρίων και ξεπέρασε την τιμή του προηγούμενου κατόχου του ρεκόρ. Μέχρι την πώληση της Δευτέρας, το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης ήταν ένα άλλο φτερό huia που πωλήθηκε το 2010 για 8.400 δολάρια.
Το φτερό ζυγίζει περίπου 9 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο πολύτιμο από τον χρυσό – 5.169 δολάρια ανά γραμμάριο σε σύγκριση με 127 δολάρια ανά γραμμάριο χρυσού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Gold Broker.
Το πουλί huia ήταν από τα μεγαλύτερα του είδους wattlebird της Νέας Ζηλανδίας, γνωστό για το όμορφο κελάηδισμά του, τα μαύρα γυαλιστερά φτερά του και την ουρά με τις λευκές άκρες.
Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός huia ήταν το 1907, αν και πιστεύεται ότι ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με τον Guardian.
Ιερό ον για τους Μαορί
Το πουλί ήταν ιερό για τους Μαορί, και εμφανιζόταν σε τραγούδια και ρητά, ενώ το να φορούν τα φτερά του επιτρεπόταν στους rangatira (αρχηγούς) και σε ανθρώπους με mana (κύρος).
Το 2023, ζευγάρι ταριχευμένων huia πωλήθηκε σε βρετανική δημοπρασία για 284.376 δολάρια, παρά τις εκκλήσεις του κοινού προς την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να παρέμβει και να τα φέρει στην πατρίδα.
Η τελευταία επιβεβαιωμένη θέαση ενός huia ήταν το 1907, αν και πιστεύεται ότι ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1920
«Το huia είναι ένα τόσο εμβληματικό πουλί και πολλοί άνθρωποι σχετίζονται πραγματικά με αυτό με κάποιο τρόπο», δήλωσε η Leah Morris επικεφαλής διακοσμητικών τεχνών στον οίκο δημοπρασιών Webb’s στον Guardian.
Το δείγμα ήταν ένα από τα καλύτερα φτερά huia που είχε δει ο οίκος να βγαίνουν στην αγορά.
«Δεν έχει πολλά τσακίσματα στα φτερά … θα δείτε επίσης ότι έχει διατηρήσει πολλά από τα χρώματά του … το πλούσιο καφέ και ιριδίζον χρώμα του και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζημιάς από έντομα», δήλωσε η Morris.
Υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση του φτερού και ο Morris δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον πωλητή ή τον αγοραστή λόγω απορρήτου. Είπε όμως ότι ήταν και οι δύο εγγεγραμμένοι συλλέκτες και είχαν την έδρα τους στη Νέα Ζηλανδία. Δεν υπήρξαν διεθνείς προσφορές.
Περίπου 30 άτομα ήταν παρόντα στη δημοπρασία, ωστόσο όλες οι προσφορές έγιναν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Η Μόρις δήλωσε ότι ο κόσμος παρακολουθούσε την άνοδο της τιμής «με κομμένη την ανάσα».
«Όταν τελικά σταμάτησαν οι προσφορές και έπεσε το σφυρί, υπήρξε ένα χειροκρότημα στην αίθουσα… δεν το συναντάς συχνά αυτό σε μια δημοπρασία».
- Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής – Ουκρανία, Συρία στο επίκεντρο – Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς
- Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την κλήρωση του Ολυμπιακού- Το νέο format, οι υποψήφιοι αντίπαλοι για το πρώτο νοκ άουτ
- Συρία: Απογειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο από τη Δαμασκό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ
- Η υπέροχη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την οικογένειά του (pic)
- Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Υπηρεσίες και τρόφιμα συνεχίζουν ανοδικά
- Μαγιότ: Στους 22 οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα – Φόβοι για εκατοντάδες θύματα