Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί

Ιράν: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί

Οι αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος στη χώρα

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσίμ τον υπουργό Εξωτερικών μαζί με τους συνεργάτες τους.

Τα πλάνα έχουν καταγράψει τις πρώτες στιγμές από τον εντοπισμό του ελικόπτερου και φαίνονται τα πτώματα των επιβαινόντων.

«Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης του ιρανικού ελικοπτέρου και τις σορούς του προέδρου Ραϊσί και των συνεργατών του», έγραψε ενημερωτικό μέσο στο X.

Οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από ιρανικά σωστικά συνεργεία το πρωί της Δευτέρας σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη Βαρζακάν.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο κύριος ιμάμης της περιφέρειας, καθώς και ο αρχηγός της ασφάλειας του προέδρου και τρία μέλη του πληρώματος.

Χιλιάδες Ιρανοί στην κηδεία

Σήμερα δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο θάνατος του οποίου σε αεροπορικό δυστύχημα την Κυριακή οδήγησε τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του, στις 28 Ιουνίου.

Οι τελετές που θα κορυφωθούν την Πέμπτη ξεκίνησαν σήμερα νωρίς το πρωί από την Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, κοντά στην οποία συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραϊσί, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα έξι άτομα.

Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε αεροδρόμιο της Τεχεράνης και από εκεί στην ιερή πόλη Κομ, όπου το απόγευμα θα γίνει μια νέα τελετή.

Οι αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος. Οι επικήδειες τελετές θα συνεχιστούν απόψε και αύριο Τετάρτη στην πρωτεύουσα και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, τη γενέτειρα του Ραϊσί, όπου θα ενταφιαστεί η σορός του.

Στο κέντρο της Ταμπρίζ, ένα τεράστιο πλήθος, με τους περισσότερους ντυμένους στα μαύρα, κατέκλυσε την κεντρική πλατεία κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του 63χρονου προέδρου και των άλλων επτά θυμάτων. «Εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης που είχαν την τιμή να υπηρετήσουμε αυτόν τον κοσμαγάπητο πρόεδρο, αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο πρόεδρο, δεσμευόμαστε απέναντι στον αγαπημένο μας λαό και τον ηγέτη μας να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτών των μαρτύρων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» Εμπραχίμ Ραϊσί έχουν αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους στις κυριότερες πόλεις της χώρας.

Μετά τη μεταφορά των σορών στην Τεχεράνη, απόψε το βράδυ, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, θα πρωτοστατήσει στις προσευχές στην εξόδιο ακολουθία αύριο Τετάρτη, ημέρα που θα είναι αργία για τους Ιρανούς.

Πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, έχουν ανακοινώσει ότι θα εκπροσωπηθούν στην κηδεία, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί το πρωί της Πέμπτης στο Νότιο Χορασάν και θα ενταφιαστεί στον κυριότερο χώρο λατρείας της χώρας, το μαυσωλείο του σιίτη ιμάμη Ρεζά.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024