Ντόναλντ Τραμπ: Μυστικό τετ α τετ συμβούλων του με τον Νετανιάχου
Οι συναντήσεις τριών συμβούλων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ - Τι συζήτησαν με τον Νετανιάχου
Τις επαφές με ηγέτες του εξωτερικού έχει ξεκινήσει το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν προκαλέσει τα τελευταία διεθνή γεγονότα. Μάλιστα τη Δευτέρα, τρεις πρώην σύμβουλοι του πρώην προέδρου συναντήθηκαν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα δημόσια πρόσωπα στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ο οποίος διετέλεσε τέταρτος και τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, καθώς και από τον πρώην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τζον Ρακόλτα, αλλά και τον πρώην πρεσβευτή στην Ελβετία Εντ ΜακΜάλεν.
Πέρα όμως από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τα μέλη της αντιπροσωπείας επρόκειτο να συναντηθούν με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και αρκετούς άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους.
Κύριοι στόχοι
Μεταξύ των κύριων στόχων του ταξιδιού ήταν να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της πολύπλοκης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης του Ισραήλ. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου μαστίζεται από εσωτερικές διαφωνίες, με πολλούς Ισραηλινούς να κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ήταν μια σπάνια περίπτωση στενών συνεργατών του Τραμπ που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ως μέρος οργανωμένης αντιπροσωπείας για να συναντήσουν ξένους αξιωματούχους, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη δήλωσε ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον επικεφαλής της άμυνάς του και τρεις ηγέτες της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες απέρριψαν τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και εκπρόσωποι και των δύο πλευρών επέκριναν την ενέργεια. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η συνάντηση της Δευτέρας έγινε πριν ή μετά την ανακοίνωση αυτή.
Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές τι συζήτησε η αντιπροσωπεία των συμμάχων του Τραμπ με τους Ισραηλινούς. Το άτομο είπε ότι η ομάδα δεν ενεργούσε κατόπιν αιτήματος του πρώην προέδρου και δεν είχε κανένα μήνυμα να παραδώσει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Όμως όλοι υπηρετούν ως άτυποι σύμβουλοι του Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος πιθανότατα θα λάβει αναφορά επί των συναντήσεων.
Η στάση του Τραμπ απέναντι στο Ισραήλ
Ο Τραμπ έχει κατά καιρούς επικρίνει το Ισραήλ για την επιχείρησή του στη Γάζα και έχει κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, παρουσιάζει σταθερά τον εαυτό του ως πιο αξιόπιστο σύμμαχο του Ισραήλ από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλό του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Όταν ο Λευκός Οίκος ρωτήθηκε σχετικά με την συνάντηση των συμβούλων του Τραμπ με τον Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Συχνές οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες
Ξένοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει τακτικά με τον Τραμπ ή τους συμβούλους του τους τελευταίους μήνες για να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση των πιθανών πολιτικών του σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, για παράδειγμα, συναντήθηκε με τον Τραμπ στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα τον Απρίλιο, όπου συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Το να ταξιδεύουν πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι στο εξωτερικό για να συναντηθούν με ξένους αξιωματούχους είναι σχετικά σπάνιο σε στιγμές γεωπολιτικής αναταραχής, δήλωσε ο Jeremi Suri, ιστορικός της προεδρίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Τέτοιες συναντήσεις θα θεωρούνταν εξαιρετικά ευαίσθητες, είπε, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνήθως προτιμά να υπάρχει μόνο ένα σημείο επαφής με έναν ξένο ομόλογό της.
«Το να πάει κανείς να συναντηθεί με την ηγεσία σε αυτό το επίπεδο, δυσκολεύομαι να βρω τέτοια παραδείγματα», είπε.
Ο νόμος Λόγκαν του 1799 επιτρέπει στους Αμερικανούς εκτός κυβέρνησης να συναντούν ξένους αξιωματούχους, αλλά περιορίζει επίσης τη δυνατότητά τους να διαπραγματεύονται τις διαφορές των ΗΠΑ με ξένες κυβερνήσεις. Η αντιπροσωπεία ασχολήθηκε καθαρά με τη διερεύνηση γεγονότων και την οικοδόμηση σχέσεων και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να εμπλακεί στην πολιτική, δήλωσε η πηγή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ αρχικά ήταν σταθερή στην υποστήριξή της, τους τελευταίους μήνες εξέφρασε επιφυλάξεις για στοιχεία της πολεμικής στρατηγικής του Ισραήλ.
Οι σχέσεις Τραμπ – Ισραήλ κατά την προεδρία του
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο την περίοδο 2017-2021, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ένας μακροχρόνιος συντηρητικός στόχος που ενθουσίασε τους Ισραηλινούς και εξόργισε τους Παλαιστίνιους.
Ο Ρακόλτα, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις Συμφωνίες του Αβραάμ, συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των ετών Τραμπ, οι οποίες εξομάλυναν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και τόσο του Μπαχρέιν όσο και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Ο’Μπράιαν έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πιθανότατα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ, αν επιστρέψει στο αξίωμα, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν τη σχέση τους.
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο Spot, ένας ρομποτικός σκύλος φρουρεί το σπίτι του στο Παλμ Μπιτς
- Δρόμο επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία διαλέγουν οι ΗΠΑ εγκρίνοντας πυραυλικά χτυπήματα στη Ρωσία
- Χρήστος Μάστορας: Θύμα διαδικτυακής απάτης ο τραγουδιστής
- Ο Εθνικός Ύμνος είναι αδιαπραγμάτευτος
- Το πράσινο φως του Μπάιντεν μόλις αύξησε το διακύβευμα ενός πολέμου που θα κληρονομήσει ο Τραμπ
- Τα ζώδια σήμερα: Μας τα’ παν κι άλλοι