Ουκρανία: Η θητεία του Ζελένσκι έληξε, η Ρωσία δεν συζητά μαζί του, ο ίδιος δρα ως εν ενεργεία πρόεδρος
Η θητεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έληξε, ο ίδιος θεωρεί πως λόγω στρατιωτικού νόμου είναι εν ενεργεία, η Ρωσία δεν τον θεωρεί συνομιλητή της, ούτε υπογράφει κατάπαυση του πυρός μαζί του.
«Οι διαμεσολαβητές ειρήνης στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι έληξε» ανέφερε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέζνια, ανακινώντας ένα θέμα το οποίο η Ρωσία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα, με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και την εκπρόσωπο του υπουργείο Μαρία Ζαχάροβα.
«Είναι αντίθετο με την κοινή λογική να συζητάμε οποιαδήποτε θέματα, πόσο μάλλον να υπογράφουμε οποιαδήποτε έγγραφα με ηγέτες που έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια πετώντας την «βόμβα». Όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, η Ρωσία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο μαζί του και άρα δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ανακωχή ή ειρηνευτική συνθήκη ή διαδικασία.
«Οι χώρες που συμβάλλουν στη διαμεσολάβηση για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η θητεία του Βλαντίμιρ Ζελένσκι (σ.σ. Τον αποκαλούν Βλάντιμιρ στα ρώσικα) ως προέδρου λήγει στις 20 Μαΐου», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια, απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στις…20 Μαΐου.
«Οι πιθανές διαπραγματεύσεις εκκινούν από τα νέα εδαφικά δεδομένα»
«Είναι σημαντικό να το καταλάβουν αυτό όσοι από εσάς προσπαθείτε να καταβάλλετε προσπάθειες για μια διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Εμείς δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη διπλωματία, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Κιέβου, ο οποίος επίσης απαγόρευσε στον εαυτό του κάθε συνομιλία με τη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στις προμήθειες όπλων της Δύσης στο Κίεβο.
«Επειδή, όπως παραδέχεται ο δυτικός και ο ουκρανικός Τύπος, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της νόμιμης θητείας του, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας του, οι όποιοι πιθανοί διαμεσολαβητές πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Είναι αντίθετο με την κοινή λογική να συζητάμε οποιαδήποτε θέματα, πόσο μάλλον να υπογράφουμε οποιαδήποτε έγγραφα με ηγέτες που έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους» είπε ο Βασίλι Νεμπέζνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Ζελένσκι πρέπει να επιλυθεί από το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας. Ο πρέσβης Νεμπέζνια δήλωσε επίσης ότι «οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μια δίκαιη εξέταση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια και να εκκινούν από τα νέα εδαφικά δεδομένα».
«Χωρίς την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ουκρανικής σύγκρουσης, δεν θα είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι συμμερίζονται αυτή τη θέση και δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι, μαζί με τη συλλογική Δύση και το καθεστώς Ζελένσκι, για την παράλογη καταστροφή δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που δεν θέλουν να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι η προεδρική του θητεία δεν έχει τελειώσει ακόμη
«Τα πέντε χρόνια μου (στο προεδρικό αξίωμα) δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Λόγω του στρατιωτικού νόμου, συνεχίζονται», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Reuters. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει τις ενέργειές του, διότι «αυτό δεν θα ήταν αρκετά ηθικό. Η ανεξαρτησία δεν γίνεται χωρίς δοκιμασίες. Είναι κρίμα που είναι τόσο δύσκολες», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα, η πενταετής θητεία του Ζελένσκι έληξε στις 21 Μαΐου. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στον ΟΗΕ με ημερομηνία ισχύς στις 14 Μαΐου, πως ο στρατιωτικός νόμος έχει παραταθεί για 90 ημέρες (σ.σ. και η επιστράτευση). Σύμφωνα με το Ουκρανικό σύνταγμα εκλογές μπορούν να διενεργηθούν 60 ημέρες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου. Εφόσον εξαντληθεί ο χρόνος του τρέχοντος στρατιωτικού νόμου, εκλογές στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν στις 10 Οκτωβρίου.
Το ζήτημα της νομιμότητας της εξουσίας ελλείψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο σχολιασμού εντός και εκτός Ουκρανίας. Κάτι που εκμεταλλεύεται φυσικά η Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ Πέτερ Στάνο σημείωσε ότι η ΕΕ «δεν έχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα του Ζελένσκι» και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάριτς δήλωσε ότι «ο Ζελένσκι παραμένει ο επικεφαλής του κράτους για τον ΟΗΕ».
Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα του 1967
Εδώ μπορείτε να βρείτε το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα του ΟΗΕ του 1967. Σε αυτό ανταποκρίθηκε η Ουκρανική πλευρά ώστε να είναι σύννομη προς τον ΟΗΕ για την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου.
Το έγγραφο έπρεπε να ανταποκριθεί στην συνθήκη η οποία ορίζει πως «Οποιοδήποτε Κράτος Μέρος του παρόντος Συμφώνου κάνει χρήση του δικαιώματος της παρέκκλισης ενημερώνει αμέσως τα άλλα κράτη μέρη του παρόντος Συμφώνου, με τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις διατάξεις από τις οποίες παρέκκλινε και για τους λόγους από τους οποίους κινήθηκε. Μια νέα ανακοίνωση θα γίνει, μέσω του ίδιου διαμεσολαβητή, κατά την ημερομηνία κατά την οποία τερματίζει την παρέκκλιση αυτή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις