Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζοζέπ Μπορέλ: H εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων

Ζοζέπ Μπορέλ: H εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων

«Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στον λογαριασμό του στο Χ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε την έκκληση του Εισαγγελέα Καρίμ Καν προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Τα εντάλματα αφορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ Galant και τρεις ηγέτες της Χαμάς, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να σχολιάζει ότι όλες οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του.

«Σημειώνω την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ενώπιον του Προδικαστικού Τμήματος Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκαλάντ», δήλωσε στο X.

Η συνέχεια της ανάρτησης υπογραμμίζει την διαίρεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών-μελών της Ένωσης που εκφράζουν διαφορετική άποψη

«Η εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ως ανεξάρτητος διεθνής θεσμός, είναι να διώκει τα πιο σοβαρά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης και εκφραστής της διπλωματικής γραμμής της Κομισιόν. Ανάμεσα στις κατηγορίες από το Δικαστήριο είναι και η πρόκληση «ανθρωπογενούς λιμού ως όπλο πολέμου», κάτι το οποίο έχει αναφέρει και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπλήρωσε δε πως «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου». Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη εκφράσει αντίθετες απόψεις καταδικάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα Καρίμ Καν προς τους δικαστές. Σήμερα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα στις 20 Μαΐου. Είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εισαγγελία έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ φέρουν ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Γάζα τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Αντίστοιχα θεώρησε πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να οδηγηθούν σε δίκη και οι Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, σχετικά με τον ρόλο τους στην επιχείρηση Καταιγίδα του Αλ Ακσά στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024