«Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»: Ένα σπουδαίο ερευνητικό πρόγραμμα που διαφυλάσσει έναν ανεκτίμητο υποθαλάσσιο θησαυρό
Ένα πιλοτικό, ερευνητικό πρόγραμμα παρατήρησης και παρέμβασης από την Teleperformance Greece και την Aegean Rebreath για τα Λιβάδια Ποσειδωνίας.
Όσοι είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στον ξεχωριστό χώρο T16, γνωρίζαμε πως ήμασταν καλεσμένοι σε συνέντευξη τύπου, όμως τελικά ξεκινήσαμε την εβδομάδα με μία βουτιά, ένα νοητό «ταξίδι» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τι και αν βρισκόμασταν στην «καρδιά» της Αθήνας, δηλαδή στο Γκάζι; Η αίθουσα που φιλοξενούσε την εκδήλωση θύμιζε υποβρύχιο παρόμοιο με αυτά που βλέπει κανείς στα ντοκιμαντέρ του Ζακ-Υβ Κουστώ και ομολογουμένως ήταν το ιδανικό περιβάλλον.
Ναι, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για την παρουσίαση ενός ελπιδοφόρου εγχειρήματος, μίας σύμπραξης ανάμεσα στην Teleperformance Greece και της Aegean Rebreath. Ο λόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb» το οποίο φιλοδοξεί να δράσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας δηλαδή των φυκιών, ενός ανεκτίμητου, υποθαλάσσιου θησαυρού που στην πραγματικότητα είναι πολύτιμος και πολύ πιο χρήσιμος για τους ανθρώπους, αλλά και τον πλανήτη, από τις… μεταξωτές κορδέλες.
Eνα καταφύγιο για τη θαλάσσια βιοπικοιλότητα και ένας πολύτιμος «σύμμαχος» ενάντια στην κλιματική κρίση
Αλήθεια, πόσες φορές στο παρελθόν αποφύγαμε να κολυμπήσουμε σε ένα μέρος, επειδή είχε μάζες από φύκια συγκεντρωμένες εκεί που σκάει το κύμα; Πόσες φορές σκεφτήκαμε πως τα φύκια μάλλον είναι ένδειξη πως η παραλία δεν είναι αρκετά καθαρή για να βουτήξουμε και στην τελική, πόσο λάθος ήμασταν;
Αυτές τις παρανοήσεις ξεδιάλυνε εν συντομία ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο podium. Σηματοδοτώντας την έναρξη του «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb», ανέφερε μεταξύ άλλων πόσο σπουδαίο είναι που ένα τέτοιο εγχείρημα γίνεται η αφορμή για να συντονιστούν η Κοινωνία των Πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα, την ερευνητική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υπογράμμισε τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος.
Πιο αναλυτικά, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να χαρτογραφηθούν και να αξιολογηθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται στην περιοχή παρέμβασης, να γίνει μία αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία είναι τα Λιβάδια Ποσειδωνίας, να προχωρήσει η εξασφάλιση αδειών για την τοποθέτηση αγκυροβολίων, η εγκατάσταση τεχνητού αγκυροβολίου και τέλος, η πιλοτική, υποθαλάσσια φύτευση Ποσειδωνίας για την ενίσχυση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το πρωτόγνωρο «ταξίδι» στον βυθό της Μεσογείου ήταν και η ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, Δρ. Μαρία Σαλωμίδη. Αφού μας σύστησε λίγο καλύτερα την Ποσειδωνία, λέγοντας πως είναι ένα αγιόσπερμο, ανθοφόρο φυτό, το οποίο με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων μεταφέρθηκε από τη στεριά στη θάλασσα, μας εξήγησε πως αποτελεί και έναν «σύμμαχό» μας ενάντια στην κλιματική κρίση, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που δεσμεύει άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τα αντίστοιχα τροπικά δάση.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στη συνέχεια και ο Δρ. Βασίλης Γερακάρης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, «τα θαλάσσια Λιβάδια, λόγω της δομής τους είναι σαν δάση για το υποβρύχιο περιβάλλον, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής, αλλά και καταφυγίου για εκατοντάδες ψάρια και άλλους οργανισμούς. Τα ψάρια διαβιούν το πρώτο διάστημα της ζωής τους εκεί, ενώ όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν στα Λιβάδια αποτελούν τροφικό πεδίο για μεγαλύτερα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς».
Τι απειλεί, λοιπόν, τα απέραντα, μαύρα Λιβάδια Ποσειδωνίας και επιβάλλεται η άμεση προστασία τους από το «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb»; Ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, η αλιεία με συρόμενα εργαλεία και οι παράκτιες δραστηριότητες εν γένει. Ακριβώς για αυτό, ο Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως το πρόγραμμα έχει ως σημείο εκκίνησης τον όμορφο και τουριστικό κόλπο στο Πόρτο Ράφτη, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε πρόγραμμα το οποίο αφορά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην πόλη του.
Τον Δήμαρχο διαδέχτηκε στο podium ο Αναστάσιος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, ο οποίος τόνισε πως στηρίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του.
Τέλος, η Chief Marketing Officer της Teleperformance Greece, Μυρσίνη Σωτηροπούλου, ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας πως «η υποστήριξη ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος που συνδυάζει την μελέτη, την ουσιαστική παρέμβαση και την ευαισθητοποίηση με έγκριτους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς αντανακλά την ολιστική προσέγγιση που έχει η εταιρεία μας στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία», ενώ συμπλήρωσε, «με το μήνυμά μας ‘Do Not Disturb’ θέλουμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε τα Λιβάδια Ποσειδωνίας άθικτα να συνεχίσουν την σιωπηλή, αλλά πολύτιμη περιβαλλοντική τους προσφορά».
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το ερευνητικό πρόγραμμα «Posidonia Oceanica: Do Not Disturb» θα πραγματοποιηθεί χάρη στη συμβουλή του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκόπουλου. Όσο για την προώθηση του μηνύματος σχετικά με την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Χανιά: Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Αγιάς
- Ολυμπιακός: Το συγκλονιστικό βίντεο για την συλλεκτική Κάρτα Φιλάθλου των 100 ετών
- Αμφιλοχία: Μυστήριο με τη «βουτιά» θανάτου του 27χρονου ποδοσφαιριστή
- Δήμος Αθηναίων: Τι έδειξε η Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας
- Ισραήλ: Πέθανε μια πρώην όμηρος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
- Μαγικά Χριστούγεννα στον Άλιμο