Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Σοβαρευτείτε», το νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία - Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα δεξιότερα της ΝΔ

«Σοβαρευτείτε», το νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία – Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα δεξιότερα της ΝΔ

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην σημερινή εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει ευρωεκλογών

Νέο αυστηρό μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε ο πρωθυπουργός, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη, διαμηνύοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί και όσοι εξακολουθούν να ονοματίζουν την χώρα Μακεδονία, «θα μας βρουν απέναντι».

«Στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν μια συνθήκη εφόσον θέλουν να μείνουν στον Ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως είδατε υπήρχε η άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ζήτησα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι, και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι αδιέξοδη. Και θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον γείτονά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Open.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Όταν έχουμε ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας, τα λύνουμε με σοβαρότητα θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές.  Ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρέπων πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της, και στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω […]

Αφελείς δεν είμαστε, είναι ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γινόταν. Γιατί έρχονται και ζητούν κάποιοι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να κυρώσει τα μνημόνια. Είναι ανιστόρητοι. Γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου τα τελευταία 5 χρόνια; Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ένα λόγο εθνικιστικό, ακραίο με επαναφορά όλων των συμβόλων, και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων γιατί αυτό θα στερούσε ένα διαπραγματευτικό όπλο».

Στόχος η συσπείρωση και το 33% στις ευρωεκλογές

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «έχουμε θέσει στόχο το 33%. Ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Αλλά από την εικόνα που έχω η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται, ότι τα διλήμματα τα οποία έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης αρχίζει και ακούγεται. Θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ είναι κατεξοχήν το κόμμα της Ευρώπης και κόμμα που μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδος ισχυρή στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στις διαρροές ψηφοφόρων προς τα… δεξιότερα, επιτέθηκε σε Ελληνική Λύση και Νίκη

Από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στις διαρροές ψηφοφόρων, επιτέθηκε σε Ελληνική Λύση και Νίκη.

«Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε και αυτούς που κοιτούν σε κόμματα προς τα δεξιά μας να κάνουμε τον διαχωρισμό του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας» είπε και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι τα περί πατριδοκαπηλείας αφορούν και τους κυρίους Βελόπουλο και Νατσιό.

Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά στα ζητήματα που αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ασκώντας μια εξωτερική πολίτικη η οποία είναι υπεύθυνη και αξιόπιστη».

Για Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός πρόσαψε στην αντιπολίτευση «απολίτικ λάιφσταιλ λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Είπε δε ότι «ο κ. Κασσελάκης ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες ώστε να μην είναι τόσο απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες».

Πρόσθεσε δε ότι «η πιο ουσιαστική κριτική που ασκώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Έχετε ακούσει Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Νατσιό ή Βελόπουλο να λένε κάτι από αυτά;

Η αντιπολίτευση προσέρχεται στις ευρωεκλογές λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Λέτε να μην σηκώσουμε το γάντι; Σε μια εθνική κάλπη θέλουμε να επιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και ότι δεν έχουν αλλάξει τον συσχετισμό. Βεβαίως συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές που ο πήχης είναι χαμηλότερος. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά.

Εμείς βάλαμε ένα σαφή στόχο που πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε. Ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβούς δεν το ξέρω. Αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι 4ετιας και όσοι αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την λαϊκή εντολή. Μας έδωσε ο λαός το ποσοστό αυτό, δεν το αρπάξαμε».

«Λίγο περισσότερη σεμνότητα δεν βλάπτει» είπε ο πρωθυπουργός για τον Κασσελάκη

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερες ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτές, ούτε θα εκλεγεί με σταυρό» και ότι «η χώρα έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό που δεν είναι στη Βουλή» και ζήτησε: «Ας είναι προσεκτικοί αυτοί που είναι νέοι βουλευτές, αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί πουθενά στη Βουλή. Λίγο περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει».

Ακρίβεια

Ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε για άλλη μια φορά αναφερόμενος στην ακρίβεια ότι «υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων» ενώ στράφηκε κατά των πρακτικών των πολυεθνικών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Έχει δίκαιο ο υπουργός ότι σε ένα περιβάλλον πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όποιος εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει. Δεν κάνουμε επιδοματική πολιτική να μας πουν ποια επιδόματα να κόψουμε. Αν πιστεύει ότι δεν πρέπει να τα δίνουμε να μας υποδείξει ποια πρέπει να κόψουμε».

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία άλλαξε και από το Μητσοτάκης γιοκ πήγε σε μια κανονικότητα. Έχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη».

«Στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι λες και τρέφονται από την ελληνοτρουρκική ένταση. Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και μερικές μεγαλοποιούν και επιμέρους δηλώσεις που μπορεί να μην απηχούν ούτε την ελληνική ούτε την τουρκική θέση», είπε ενώ ερωτηθείς για τα θαλάσσια πάρκα είπε: «Δεν είναι ζήτημα που μπαίνει στην συζήτηση. Η άσκηση κυριαρχίας και προστασίας των ζωνών κοντά στα νησιά μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Για Τέμπη

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις κατηγορίες για συγκάλυψη που αποδίδονται και από συγγενείς θυμάτων, ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε:

«Είναι στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Όμως τώρα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στα πραγματικά δεδομένα και τα fake news που διακινούνται με πολύ μεγάλη άνεση. Εγώ μπορώ να δεχθώ τις ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό και αυτοί που επανέρχονται σε αυτό εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με έναν τρόπο που είναι ανεπίτρεπτο.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει και θα του εκθέσω την άποψή μου και δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα

Αυτή τη στιγμή υπάρχει 2ος πραγματογνώμονας που θα απαντήσει σε αυτό για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει».

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024