Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αν το 70% απέχει, έστω και από οργή, η Δημοκρατία αιμορραγεί και η ελπίδα για αλλαγή ψυχορραγεί

Αν το 70% απέχει, έστω και από οργή, η Δημοκρατία αιμορραγεί και η ελπίδα για αλλαγή ψυχορραγεί

Το νου σας, στην εκλογική κόπωση θα αποδώσουν όλοι αυτοί την αποχή και όχι στο ότι απέτυχαν και ξεχειλίζει η οργή. Ο Μητσοτάκης στα διόδια αφήνει τα εθνικοπατριωτικά και πιάνει τα μεταρρυθμιστικά, στον ΣΥΡΙΖΑ χορεύουν επίσης στο ρυθμό που επιβάλουν τα στατιστικά

Η κόπωση κι η αποχή

Με λίγο – πολύ τις τάσεις να είναι δεδομένες, όπως τουλάχιστον καταγράφονται από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, τα επιτελεία των κομμάτων προσπαθούν να προβλέψουν τον «καταλύτη» της αποχής. Και χθες η αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής «ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία είναι η αποχή». Κι ο φόβος εμφανής! Το συμπλήρωσε μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι, όπου σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις «είναι εύλογο να υπάρχει εκλογική και πολιτική κόπωση»!

Πέριξ του 30%!

Ετσι, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να προβλέψουν το μέγεθος της αποχής ή αν θέλετε της προσέλευσης στην κάλπη. Μου έλεγε χθες κυβερνητικός παράγων με σαφή γνώση των «εσωτερικών» συζητήσεων πως το πιο πιθανό η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου θα κυμανθεί στο 30% – 35% του εκλογικού σώματος!

Και τα ποσοστά

Το δεύτερο ερώτημα είναι πως θα επηρεάσει την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος. Και μπορεί να συζητείται αν οι νέες κατηγορίες ψηφοφόρων που έχει «γοητεύσει» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα προσέλθουν στη κάλπη, αλλά εξίσου δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θα ψηφίσει. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα. Εφόσον οι τάσεις παραμείνουν σταθερές, πλέον όλη η προσπάθεια θα αφορά την «αποκρυπτογράφηση» της αποχής! Διότι αυτή θα «βγάλει» και τα ποσοστά….

«Ρεπερτόριο»

Πάντως όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος το ρητορικό του … «ρεπερτόριο» θα χαρακτηρίζεται από «πληθωρισμό» εθνικοπατριωτισμού! Όπως χθες που πέρασε από την Φλώρινα και δήλωσε πως οι επικεφαλής της Βόρειας Μακεδονίας «σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας για την ονομασία της χώρας, να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός»! Θα μου πείτε αν δεν την κάνει την αναφορά στη Φλώρινα, που ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της είναι σλαβομακεδόνες, που θα τη κάνει στην Ανω Ραχούλα; Σωστό!

Και μεταρρυθμίσεις!

Φαίνεται όμως πως τελειώνει η περιοδεία στη Μακεδονία. Και ήδη ως «προπομπός» του κ. Μητσοτάκη ο κ. Σκέρτσος άρχισε να διαφημίζει την «βεντάλια» των μεταρρυθμίσεων που περιμένουν στην … ουρά! Για να δώσει την σκυτάλη στις επόμενες μέρες στον πρωθυπουργό, να αρχίσει να τις διαλαλεί!

Οι κεντρώοι;

Διότι όπως σας έχω εξηγήσει όλη αυτή η ακροδεξιά εθνικιστική «μπίχλα» των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει αρνητικά αντανακλαστικά στη κεντροδεξιά πλευρά. Γι΄ αυτό ο υπουργός Επικρατείας «βγήκε» για να «κρατήσει τα ίσα». Να κάνει τη «γέφυρα» μέχρι να μπει στο παιχνίδι των μεταρρυθμίσεων ξανά ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όμως συνεχίζει να διατηρεί ένα ορισμένο όριο ανεξαρτησίας. Γι΄ αυτό κι ο λόγος της έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και χθες το δήλωσε ακόμη μία φορά πως «μπορώ να δεχτώ την κριτική ότι αργήσαμε, γιατί τα πρωτόκολλα αυτά λύνουν θέματα που αφορούν και την Ελλάδα». Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα τους και διάφορα τέτοια. Εν πάση περιπτώσει….

Αλλ΄ αντ΄ άλλων

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την πολιτική της επιστολογραφίας, πάντως στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στην φίλη του την Ούρσουλα για τις πολυεθνικές και την ακρίβεια, πήρε απάντηση. Εντάξει, όχι με τη μορφή επιστολής – δεν είχε χρόνο η γυναίκα, παλεύει με τα θηρία για να διατηρήσει τη θέση της! Αλλά με εκτενή δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία είναι ενδιαφέροντα τα όσα θίγει ο κ. Μητσοτάκης και θα ληφθούν υπόψη συν τω χρόνω! Δηλαδή φέξε μου και γλύστρισα…. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι η κατ΄ αρχήν απάντηση ήταν «κρύα» απέναντι στη «θέρμη» του δικού μας – «Αγαπητή Ούρσουλα…». Ελπίζω αν σταλεί επιστολή να υπάρχει και μία διάθεση … συμπόνιας προς τον ταλανιζόμενο φίλο! Αυτοί οι γερμανοί….

Δεν τον ακούνε

Ο κ. Σταν τους το λέει με κάθε ευκαιρία: όχι προσωπικές επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη, διότι είναι συμπαθές πρόσωπο, κι οι επιθέσεις έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτός τα λέει, αυτός τα ακούει, που λένε και στο χωριό μου. Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «μάπα». Εγινε φυσικά η σχετική φασαρία, έβγαλε ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε δήλωση και ο κ. Κασσελάκης λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «θυμίζει έτσι σε όλους με ποιον συγκυβερνά ο κ. Μητσοτάκης». Προφανώς έπεσαν τα σχετικά τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου και επιχείρησε εν συνεχεία να το μαζέψει. Εχει όμως πλάκα διότι οι αθυρόστομοι της κυβέρνησης δεν μπορούν να πειθαρχήσουν στις παραινέσεις του κ. Σταν!

Θα κριθούν

Θα θυμάστε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε 12 υπουργούς και ανέθεσε στον καθένα από αυτούς και μία περιφέρεια. Να είστε βέβαιοι ότι μετά την 9η Ιουνίου θα αξιολογηθούν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της κάθε περιφέρειας. Κι αν βρεθούν … «ελλιπείς» τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε! Διότι όπως αντιλαμβάνεστε ο «μεγάλος» δεν φταίει ποτέ κι οι «από κάτω του» είναι αναλώσιμοι. Εντάξει, όχι όλοι, αρκετοί όμως εξ αυτών! Κι εκεί – ίσως – στα τέλη του Αυγούστου, λίγο πριν από την ΔΕΘ θα πάρει ο Ακης τη μεζούρα και θα δώσει στο «μεγάλο» τα αποτελέσματα. Δύσκολες μέρες….

Συνεχίζεται

Θα έχετε παρατηρήσει ότι το έγκλημα των Τεμπών έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο. Η τελευταία δημόσια αναφορά του θέματος ήταν η ακύρωση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα της εκδήλωσης στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, που θα μιλούσε η κυρία Μαρία Καρυστιάνου. Ακόμη δεν έχει κατορθώσει ο κ. Δούκας να βρει ημερομηνία για την εκδήλωση – γράφει σβήνει, γράφει σβήνει…. Μετά από τις 9 Ιουνίου όλο και κάτι θα γίνει. Ετσι δεν είναι; Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε μάλιστα ότι για την εκδήλωση, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτη, στο πάρκο Γεωργιάδη, το οποίο ήταν κατάμεστο, ουδείς αναφέρθηκε. Η γραμμή είναι σαφής: το έγκλημα των Τεμπών είναι κομμένο!

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024