Ακροδεξιά στη Γερμανία – Ένας «Δούρειος Ίππος» σε κλοιό
Εν μέσω ερευνών και δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του, η συζήτηση για την απαγόρευση του εξτρεμιστικού κόμματος AfD «ανάβει» στη Γερμανία, προκαλώντας προεκλογικούς τριγμούς στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά
Εκτός απροόπτου, οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025.
Εν μέσω πάντως κλιμακούμενων οικονομικών προκλήσεων, γίνονται όλο και πιο αισθητοί οι κραδασμοί στη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, το λεγόμενο «φανάρι».
Ορατή, η φθορά της εξουσίας καταγράφεται και στο τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο του δικτύου ZDF.
Δύο στους τρεις (63%) είναι δυσαρεστημένοι με το έργο της κυβέρνησης.
Στο υποθετικό ερώτημα εάν γίνονταν τώρα οι ομοσπονδιακές εκλογές, η κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές) θα έβγαινε πρώτη με 31%.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα ήταν δεύτερη με 16%, πλην όμως σε σταθερά καθοδική τάση.
Τρίτοι θα ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, με 15%.
Έπονται οι Πράσινοι (13%), οι Φιλελεύθεροι και το λαϊκιστικό αριστερό «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (από 5%) και το κόμμα Αριστερά (4%).
Η συνολική εικόνα της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία θυμίζει πια κινούμενη άμμο.
Αν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε μηνιαία βάση σημειώνουν πλέον οι Πράσινοι και το ακροδεξιό AfD, η κρίση εμπιστοσύνης είναι αισθητή για όλο το πολιτικό φάσμα.
Μόνο το 34% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χριστιανικής Ένωσης θα τα πήγαινε καλύτερα από τη σημερινή.
Πρακτικά, βάσει αυτών των ποσοστών, θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε μια σύμπραξη της Ένωσης με τους Πράσινους.
Κάθε συζήτηση για συνεργασία με το AfD παραμένει εκτός πλαισίου.
Για σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών (73%), αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.
Άποψη που συμμερίζεται στα δυτικά της χώρας το 76% και στα ανατολικά το 63%.
Παρ’ όλα αυτά, το 50% είναι κατά της απαγόρευσης του AfD, έναντι 44% που τη στηρίζει.
Η προοπτική δεν είναι πλέον θεωρητική, καθώς η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση του ακροδεξιού κόμματος συνεχίζεται εδώ και χρόνια.
Παραμονές δε των ευρωεκλογών αποκαλύπτεται ότι φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα…
Η ώρα των δικαστηρίων
Μετά τις πρόσφατες σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα «σκοτεινά σχέδια» μελών της γερμανικής ακροδεξιάς και δεξιών εξτρεμιστών για μαζικές απελάσεις μεταναστών και «μη αφομοιωμένων» πολιτών, η συζήτηση για πιθανή απαγόρευση του AfD φούντωσε.
Αυτό το μήνα -στο τελευταίο πολιτικό «σπριντ» προς τις ευρωεκλογές- απέκτησε νέα δυναμική, μέσα από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και νέων αποκαλύψεων για τη δράση των μελών του.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Μύνστερ απέρριψε προσφυγή του AfD κατά του χαρακτηρισμού του ως ύποπτο για ακροδεξιά εξτρεμιστική πρακτική από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος.
Έκρινε ότι δικαίως ταξινομείται έτσι τόσο το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όσο και η οργάνωση της νεολαίας του (JA), διατηρώντας έτσι ανοιχτό το δρόμο για την επίσημη παρακολούθηση μελών τους.
Ένα από τα πιο επιφανή εξ αυτών, ο Μπιόρν Χέκε, καταδικάστηκε εν τω μεταξύ για χρήση του απαγορευμένου ναζιστικού συνθήματος «Όλα για τη Γερμανία» σε προεκλογική συγκέντρωση το 2021.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι δεν γνώριζε πως ήταν το σύνθημα των ταγμάτων εφόδου SA του Χίτλερ δεν έπεισε κανένα.
Εκτός από αρχηγός του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας και επικεφαλής της πιο ακραίας πτέρυγας του κόμματος, ο Χέκε έχει υπάρξει καθηγητής ιστορίας.
Νωρίτερα φέτος, είχε επιχειρήσει να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι είχε προσπαθήσει να… γερμανικοποιήσει το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, «Πρώτα η Αμερική».
Το γεγονός ότι τελικά τη γλίτωσε με πρόστιμο 13.000 ευρώ, που θα διατεθεί σε πρόγραμμα κατά του εξτρεμισμού, προκάλεσε αντιδράσεις για έναν πολιτικό που έχει χαρακτηριστεί από το 2019 σε δικαστική απόφαση «φασίστας».
Τώρα, ο Χέκε δηλώνει ευθαρσώς «πολιτικά διωκόμενος» και συνεχίζει απτόητος την προεκλογική εκστρατεία του για τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Θουριγγία.
Ακόμη διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Θύελλα σκανδάλων «ξένης επιρροής»
Ερωτηματικό πάντως παραμένει πώς θα επηρεάσουν τα ποσοστά του AfD στις ευρωεκλογές η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και οι έρευνες για εμπλοκή των δύο κορυφαίων υποψηφίων του κόμματος σε σκάνδαλα κατασκοπείας, διαφθοράς και άσκησης επιρροής υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.
«Πρωταγωνιστής» , ο Μαξιμίλιαν Κρα -ευρωβουλευτής και νυν επικεφαλής της ευρωλίστας του AfD στις κάλπες του Ιουνίου- επιμένει ότι είναι αθώος.
Στενός συνεργάτης του έχει ήδη συλληφθεί ως ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τώρα καταγγέλλεται ότι ο Κρα έδωσε πρόσβαση στο ευρωκοινοβούλιο σε έναν δεύτερο ύποπτο για κατασκοπεία, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην Πολωνία.
Ο Γιάνους Ν. φέρεται ότι χρησιμοποίησε 50 φορές μια κάρτα επισκέπτη, που εκδόθηκε μέσω του γραφείου του ευρωβουλευτή του AfD το 2021.
Η εισαγγελία της Βαρσοβίας τον κατηγορεί ότι συνεργάστηκε με τη ρωσική μυστική υπηρεσία για «διάδοση παραπληροφόρησης».
Όπως και ο Κρα, ο Πολωνός κατηγορούμενος φέρεται επίσης να συνδέεται με το δίκτυο Voice Of Europe, το οποίο θεωρείται ύποπτο για πληρωμές σε υποψήφιους ευρωβουλευτές, από πολλές χώρες της ΕΕ.
Σε αυτό το φόντο, το AfD επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον Κρα, τον οποίο ωστόσο διατηρεί προσώρας ως επικεφαλής της ευρωλίστας.
Ο ίδιος ωστόσο μόλις ανακοίνωσε μέσω X ότι σταματά την προεκλογική εκστρατεία και αποχωρεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.
Επικαλέστηκε το καλό το AfD, μετά το νέο σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica ότι δεν θεωρεί πως «όποιος φορούσε στολή των SS ήταν αυτόματα εγκληματίας».
Έστω και για το θεαθήναι, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν αντέδρασε, ζητώντας τον τερματισμό κάθε συνεργασίας με το AfD, χαρακτηρίζοντάς το «υπερβολικά τοξικό ως σύμμαχο ενόψει των ευρωεκλογών».
Διαρκής απειλή
Ως «κερασάκι στην τούρτα» της πολιτικής σήψης, δε, στο επίκεντρο ερευνών βρίσκεται πλέον και ο Πετρ Μπίστρον, βουλευτής του AfD και Νο.2 της ευρωλίστας της γερμανικής ακροδεξιάς.
Φέρεται ότι συνεργάζεται επί πληρωμή με άτομο που συνδέεται με το Κρεμλίνο, προκειμένου να διαδίδει «ρωσική προπαγάνδα».
Ήδη έχουν γίνει έφοδοι στο πολιτικό γραφείο του Βερολίνο και σε εγκαταστάσεις στη Βαυαρία, αλλά και στη Μαγιόρκα.
To γερμανικό κοινοβούλιο ήδη ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.
Στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας εν τω μεταξύ -όπου το AfD ευελπιστεί σε σαρωτικές νίκες στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- το ακροδεξιό κόμμα έχει χαρακτηριστεί ως «επιβεβαιωμένα δεξιό εξτρεμιστικό».
Μετά την προ ημερών απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Μύνστερ, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές εντός της Μπούντεσταγκ, της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, για απαγόρευση του AfD.
Ένας Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα καταθέσει σχετικό αίτημα.
Το πολιτικό κλίμα έχουν φορτίσει έτι περαιτέρω οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά Γερμανών πολιτικών, κυρίως από τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Μόνο μέσα στο 2023 άγγιξαν τις 2.790, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Παραμονές των ευρωεκλογών, ωστόσο, έχουν πυκνώσει επικίνδυνα, συχνά με ακραία περιστατικά βίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θύτες συνδέονται με νεοναζιστικές ομάδες, δεξιούς εξτρεμιστές και την ακροδεξιά.
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ
- Αεροπλάνο πλημμύρισε εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του
- Νέα Ιωνία: Λήστεψαν δύο τράπεζες με διαφορά λίγων λεπτών – Αναζητούνται οι δράστες