Ισραήλ: Ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε η Ισπανία και η Ιρλανδία - «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί» διαμηνύει το Ισραήλ
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε αρχικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, ενώ στη συνέχεια με νέα δήλωση ανακάλεσε και τους πρεσβευτές του στην Ισπανία.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας νωρίτερα στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας.
Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ
Ο Κατζ κάλεσε επίσης τους πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών κρατών στο Ισραήλ για μια αυστηρή επίπληξη.
Κατζ: «Βραβεύουν με χρυσό μετάλλιο τους δολοφόνους της Χαμάς»
Κατά τη διάρκεια της συνάντηση θα προβληθεί βίντεο με την απαγωγή των ισραηλινών στρατιωτικών παρατηρητών που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου.
«Η ιστορία θα θυμάται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αποφάσισαν να βραβεύσουν με χρυσό μετάλλιο τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς», δήλωσε ο Katz, «Η κίνησή τους θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του ο ίδιος δήλωσε:
«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αυτές που εργάζονται για μια λύση δύο κρατών. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον στους Παλαιστίνιους.
Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να προϋποθέτει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».
Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου θέτει τη λύση των δύο κρατών σε κίνδυνο
Από τη μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα.
«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ιρλανδία: «Είναι καιρός να πάρει η Παλαιστίνη τη θέση της ανάμεσα στα έθνη του κόσμου»
Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin λέει ότι η χώρα του έχει δηλώσει την «ξεκάθαρη υποστήριξή της για το ισότιμο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού».
Today, the Government announces it will formally recognise the State of Palestine on May 28th.
Today, we state clearly our unambiguous support for the equal right to security, dignity, and self-determination for the Palestinian and Israeli peoples. pic.twitter.com/uGoymhg5VD
— Micheál Martin (@MichealMartinTD) May 22, 2024
Χαιρετίζει την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Νορβηγία και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο Αμπάς αναφέρει πως η απόφαση της Νορβηγίας κατοχυρώνει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό» και στηρίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών με το Ισραήλ.
Πόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη
Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Από τα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι πρότινος παλαιστινιακό κράτος είχαν αναγνωρίσει η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Κύπρος.
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.
Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.
Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις