Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία ανταμείβουν την τρομοκρατία, λέει ο Νετανιάχου - Διαδήλωση για τους ομήρους

Live: Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία ανταμείβουν την τρομοκρατία, λέει ο Νετανιάχου – Διαδήλωση για τους ομήρους

Live οι εξελίξεις στο in - «Ιστορική μέρα για την Παλαιστίνη» - «Μόνο το 30% των μαχητών της Χαμάς έχει σκοτωθεί» - Φονική επιδρομή στην Τζενίν - Αντιδρούν και οι ΗΠΑ στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, επιτιθέμενες σε νοσοκομείο με πυρά πυροβολικού και ελεύθερων σκοπευτών και καταστρέφοντας κατοικημένες περιοχές.

Κανένας από τους 569 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασαν σε αμερικανική προβλήτα στη Γάζα δεν έχει διανεμηθεί μέχρι στιγμής στους πεινασμένους Παλαιστίνιους, λέει το Πεντάγωνο.

Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι από τις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις προαναφερόμενες χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκδώσουν κυρώσεις κατά αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μετά από αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:45 Ισραηλινά πυρά κατά εργαζομένων του Αλ Τζαζίρα

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά εργαζόμενους του Al Jazeera κοντά σε ξενοδοχείο στην Τζενίν, καθώς ένας από τους ρεπόρτερ του σταθμού ετοιμαζόταν για ζωντανή μετάδοση.

Ενα μέλος του προσωπικού του ξενοδοχείου τραυματίστηκε.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το ξενοδοχείο και αποχώρησαν αφού κατέστρεψαν με μπουλντόζες την κύρια είσοδο και την αίθουσα ασφαλείας.

Μετάφραση: Το Al Jazeera καταγράφει τις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε ξενοδοχείο το οποίο πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις στο κέντρο της Τζενίν

05:15 Αυξάνονται οι νεκροί στο τέμενος – Τουλάχιστον 10 παιδιά ανάμεσά τους

Ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στο τέμενος Φατιμά αλ-Ζαχρά στη βόρεια πόλη της Γάζας έχει αυξηθεί από 10 σε 16.

Στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 παιδιά, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά που βρήκαν καταφύγιο στο τζαμί, το οποίο στεγάζει επίσης σχολείο Κορανίου, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στο τζαμί και τα γύρω κτίρια στην οδό al-Sahaba στη συνοικία Daraj.

04:45 Ο Οστιν ζητά να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, και υπογράμμισε την «επείγουσα ανάγκη ν’ αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα απ’ όλα τα διαθέσιμα περάσματα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο Οστιν «ενθάρρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για ν’ ανοίξει πάλι το πέρασμα της Ράφα και να ξαναρχίσει η ροή βοήθειας μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ».

04:15 Νέα σφαγή Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, ανάμεσά τους παιδιά

Εφοδος του ισραηλινού στρατού, η οποία άρχισε προχθές Τρίτη το πρωί στην Τζενίν, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, κι η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, παρέμενε ακόμη σε εξέλιξη χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο θάνατος παιδιού, του «Ουάσιμ Αχέντ Τζαραντάτ (15 ετών) στην Τζενίν αυξάνει τον αριθμό των μαρτύρων στους 11 εξαιτίας της επίθεσης της κατοχής στην πόλη από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, χειρουργός που εργαζόταν σε κρατικό νοσοκομείο της Τζενίν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι εκπαιδευτικός, ο Αλάμ Τζαραντάτ, συμπεριλαμβάνεται στους νεκρούς (περισσότερα εδώ).

03:45 «Ζουν ανάμεσα στα ερείπια»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε ότι οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω της ισραηλινής στρατιωτικής εντολής να εκκενώσουν τη Ράφα, ζουν τώρα σε άθλιες συνθήκες στην κοντινή Χαν Γιουνίς.

Από τους 800.000 και πλέον Παλαιστίνιους που υπάκουσαν στην ισραηλινή εντολή στις 6 Μαΐου, σχεδόν 150.000 έχουν εγγραφεί για βοήθεια από την UNRWA στη Χαν Γιουνίς τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 36% όσων χρειάζονται καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην περιοχή.

Εκείνοι που έχουν ανάγκη από βοήθεια είναι «οικογένειες που ζουν ανάμεσα στα ερείπια, σε κατεστραμμένα σχολεία, χωρίς σκηνές, βασικές υπηρεσίες και ζωτικές προμήθειες», επισημαίνει η UNRWA.

03:05 Σε μια σπάνια κίνηση οι παλαιστινιακές οργανώσεις έβγαλαν ανακοίνωση από κοινού ως «Παλαιστινιακές Παρατάξεις»

«Οι Εθνικές και Ισλαμικές Δυνάμεις χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και θεωρούν ότι αυτή η σημαντική ανακοίνωση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια θέση για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής υπόθεσης και είναι αποτέλεσμα της σταθερότητας και του θάρρους του Παλαιστινιακού λαού να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να κρατάει τη γη του.

Οι Δυνάμεις καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις αντιδράσεις που εξέδωσε η εξτρεμιστική κατοχική κυβέρνηση, οι οποίες καταδεικνύουν την αποτρόπαια επιθετικότητά της.

Η ανακοίνωση της δέσμευσης των κεφαλαίων του παλαιστινιακού λαού, η εισβολή στο τέμενος Αλ Ακσά από τον μισητό εξτρεμιστή Μπεν Γκβίρ και άλλα μέτρα που έλαβε η κατοχή αντιπροσωπεύουν επιθετικότητα και τρομοκρατία εναντίον του λαού μας, της γης του και των δικαιωμάτων του.

Η επιμονή των εγκληματικών ηγετών της κατοχής σε αυτή την επιθετικότητα και τρομοκρατία θέτει το Διεθνές Δικαστήριο ενώπιον επειγουσών αναγκών που απαιτούν ταχεία δράση για τη σύλληψη των ηγετών της και να σταματήσει να προσπαθεί να εξισώσει το θύμα με τον εκτελεστή, διώκοντας τους ηγέτες της αντίστασης που υπερασπίζεται το λαό και τη γη του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Καλούμε τους ηγέτες των χωρών, τις κυβερνήσεις τους και τους διεθνείς οργανισμούς να υποστηρίξουν τις αξίες της δικαιοσύνης και να σταματήσουν την πολιτική των διπλών μέτρων και σταθμών σε σχέση με το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ανακτήσει τα δικαιώματά του και να απελευθερώσει τη γη του».

02:40 Η Σλοβενία θα αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 13 Ιουνίου

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πρέσβης της Σλοβενίας στον ΟΗΕ, Σάμουέλ Ζμπόγκαρ, ανέφερε πως η χώρα του μπορεί σύντομα να ενταχθεί μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.

Είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει ταξιδέψει πολύ εκτενώς στη Μέση Ανατολή και ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις εσωτερικές συζητήσεις της μέχρι τις 13 Ιουνίου.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια δυναμική που δημιουργήθηκε σήμερα το πρωί από τρεις χώρες. Να συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κατάστασης επί τόπου, καθώς και να δημιουργήσουμε δυναμική για μια λύση δύο κρατών, η οποία τώρα βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στο ράφι», δήλωσε στο Al Jazeera από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

02:15 Δεν υπάρχει μαθηματική φόρμουλα για να ξέρουμε αν τηρούνται οι όροι που θέσαμε, λέει ο Σάλιβαν

«Ενημερώθηκα από ισραηλινούς αξιωματούχους για τις διευθετήσεις (…) για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων λαμβανομένης υπόψη» της ανάγκης ν’ αποφευχθεί «να πάθουν κακό άμαχοι», δήλωσε στον Τύπο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

«Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη αυτή είναι πιο στοχευμένο και περιορισμένο», διαβεβαίωσε ο κ. Σάλιβαν τον Τύπο, προσθέτοντας πως δεν διαπίστωσε να διεξάγονται «μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην καρδιά αστικών πυκνοκατοικημένων ζωνών».

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν σημείωσε πως δεν υπάρχει «μαθηματική φόρμουλα» για να αποτιμηθεί εάν οι όροι που έθεσε η Ουάσιγκτον για την προστασία των αμάχων στη Ράφα τηρούνται.

«Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί και καταστροφές εξαιτίας αυτής της επιχείρησης ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», πρόσθεσε. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

01:45 Η Κολομβία θα ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Ζιλμπέρτο Μουρίγιο αναφέρει ότι ο πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής Γκουστάβο Πέτρο διέταξε το άνοιγμα πρεσβείας στη Ραμάλα.

Η κίνηση αυτή έρχεται εβδομάδες αφότου ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας, διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα. «Ο πρόεδρος Πέτρο έδωσε εντολή να ανοίξουμε την πρεσβεία της Κολομβίας στη Ραμάλα, την εκπροσώπηση της Κολομβίας στη Ραμάλα, αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε», δήλωσε ο Μουρίγιο.

Ο Πέτρο έχει επικρίνει έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζήτησε να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.

01:15 Οι παραδόσεις βοήθειας εξακολουθούν να αναστέλλονται στη Ράφα, καθώς οι επιδημίες αυξάνονται

Στην ημερήσια έκθεσή του, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι τα κρούσματα διάρροιας, αναπνευστικών λοιμώξεων και συνδρόμου ίκτερου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα στα νότια της Γάζας.

Από τις 6 Μαΐου, 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την πόλη, σύμφωνα με τον οργανισμό, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο τμήμα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αναστολή των παραδόσεων βοήθειας στη Ράφα που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Στη βόρεια Γάζα, το νοσοκομείο Kamal Adwan παραμένει μη λειτουργικό και το νοσοκομείο al-Awda βρίσκεται υπό πολιορκία, ανέφερε.

00:45 Ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί για κοινή γραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Παλαιστινιακό

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε το μπλοκ των 27 να βρει κοινό έδαφος μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας και της Ιρλανδίας μαζί με τη Νορβηγία ότι θα αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

«Στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα εργαστώ αδιάκοπα με όλα τα κράτη μέλη για την προώθηση μιας κοινής θέσης της ΕΕ με βάση τη λύση των 2 κρατών», γράφει ο Μπορέλ στο Χ για την κίνηση που έχει εξοργίσει το Ισραήλ.

00:18 Η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ αναφέρουν διασυνοριακές εκατέρωθεν επιθέσεις

Η ένοπλη οργάνωση με έδρα το Λίβανο δήλωσε ότι επιτέθηκε με πυροβολικό σε επτά τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών θέσεων στις πόλεις al-Sadh, Avivim, as-Summaqa, Jal al-Allam και Beit Hillel.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν σε τρεις τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των Aita al-Shaab και Marvin.

Είπε ότι ένας εκρηκτικός μη επανδρωμένος εναέριος μηχανισμός προσγειώθηκε στο Beit Hillel χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

00:03 Το Πράσινο Κόμμα του Καναδά χαιρετίζει την πρωτοβουλία του εισαγγελέα του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης

Το Πράσινο Κόμμα του Καναδά δήλωσε ότι η αντίδραση της καναδικής κυβέρνησης για τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κατέθεσε αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς, «υπολείπεται θλιβερά της σταθερής υπεράσπισης του διεθνούς κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης που οι Καναδοί αναμένουν από τη χώρα μας να ενστερνιστεί ως ιδρυτικό μέλος του ΔΠΔ».

«Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να σταματήσει να παίζει στην ψευδή αφήγηση της ηθικής ισοδυναμίας. Μπροστά στον νόμο, όλοι είναι και πρέπει να παραμείνουν ίσοι. Τα κόμματα δεν μετρώνται μεταξύ τους αλλά με τον νόμο», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Από τώρα και στο εξής, είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το έργο του ΔΠΔ και του ΔΔΔ και να δεσμευτεί δημόσια ότι θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις αποφάσεις τους, όποιες κι αν είναι αυτές», προσθέτει.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:53 Εκπρόσωπος του Γκουτέρες: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών»

«Πρόκειται για κυρίαρχες αποφάσεις των κρατών μελών. Από την πλευρά μας, ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση δύο κρατών… Για δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια, τιμώντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Η θέση μας για τους εποικισμούς, για τη νομιμότητα των εποικισμών βάσει του διεθνούς δικαίου, παραμένει σταθερή και η ίδια. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πολιτική ενθαρρύνει περισσότερους εποικισμούς ή περισσότερους εποίκους μας απομακρύνει περισσότερο από την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε.

23:44 Μητέρα της ομήρου Ντανιέλα Γκιλμπόα των IDF: «Λάβαμε ένα σημάδι ζωής από αυτήν πριν από δύο μήνες, φαίνεται ότι η ηγεσία μας έχει χρόνο»

Η Όρλι Γκιλμπόα, μητέρα της ομήρου Ντανιέλα Γκιλμπόα των IDF, η οποία διακρινόταν στο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Φόρουμ Οικογενειών, δήλωσε ότι ο στρατός την ενημέρωσε για ένα σημάδι ζωής της κόρης της πριν από περίπου δύο μήνες, αλλά δεν της αποκαλύφθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Γκιλμπόα δήλωσε ότι δεν παρακολούθησε ολόκληρο το βίντεο της απαγωγής – μόνο τα σημεία όπου εμφανίζεται η κόρη της που της έδειξε ο στρατός – και δεν μπορούσε να κοιμηθεί ούτε μια εβδομάδα αργότερα.

Σε συνέντευξή της στο Κανάλι 11 News, η Γκιλμπόα δήλωσε ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας που αρνήθηκαν να δουν το βίντεο. Πρόσθεσε ότι αν πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στις 7 Οκτωβρίου, «απλά δεν ξέρει τι να τους πει».

Σύμφωνα με την Γκιλμπόα, η απόφαση να δημοσιευθεί το βίντεο ήταν δύσκολη, αλλά ελήφθη λόγω της στασιμότητας των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για τη συμφωνία για τους ομήρους.

«Φαίνεται ότι η ηγεσία μας έχει χρόνο», είπε σκωπτικά η Γκιλμπόα.

23:34 Drone από τον Λίβανο πέρασε στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF – Επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέρασε από τον Λίβανο έπεσε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Μπέιτ Χιλέλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τις IDF, δεν υπήρξαν θύματα και δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων δύο εκτοξευτών στην περιοχή Μαρουάχιν και Άιτα ασ-Σαμπ.

23:25 Διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων, άναψαν φωτιά μπροστά από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ

Συνεχίζεται η μαχητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ με αίτημα να υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων, άναψαν φωτιά μπροστά από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού.

Δείτε βίντεο:

23:16 Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ: «Θα αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος τη στιγμή που θα είναι πιο ευνοϊκή για την ειρηνευτική διαδικασία»

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αναφέρθηκε με δήλωση του στην ΕΡΤ και την Ευδοξία Λυμπέρη, στις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Όπως ανέφερε: «Η μακροχρόνια θέση μας είναι ότι θα αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος τη στιγμή που θα είναι πιο ευνοϊκή για την ειρηνευτική διαδικασία. Η αναγνώριση δεν πρέπει να έρχεται στην αρχή μιας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και στο τέλος της διαδικασίας».

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά και προσέφερε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς «η κυβέρνησή του εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

23:06 Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ δεν πρέπει να παρακρατεί πόρους από τους Παλαιστίνιους σε αντίποινα για την αναγνώριση του κράτους τους

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να παρακρατεί πόρους που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους εν είδει αντιποίνων μετά την απόφαση τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης (Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία).

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια κακή στρατηγική απόφαση γιατί η παρακράτηση των πόρων αποσταθεροποιεί τη Δυτική Όχθη, υπονομεύει την επιδίωξη της ασφάλειας και της ευημερίας των Παλαιστινίων, η οποία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, και δεν πρέπει να παρακρατούνται πόροι που επιτρέπουν την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

22:57 Βίντεο από τη διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει πλήθος Ισραηλινών να διαμαρτύρονται για την αποτυχία της κυβέρνησής τους να εξασφαλίσει συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την ασφαλή επιστροφή των ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Γάζα.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ και κρατούσε πανό που απαιτούσαν την επιστροφή των αιχμαλώτων, ακόμη και με κόστος τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

22:48 Η Αίγυπτος προειδοποιεί ότι μπορεί να αποσυρθεί από τη διαμεσολάβηση για τον πόλεμο στη Γάζα λόγω «προσπαθειών αμφισβήτησης» του ρόλου της

Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασουάν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση Al-Qahera News TV ότι οι προσπάθειες αμφισβήτησης του ρόλου της Αιγύπτου μπορεί να την ωθήσουν να «αποσυρθεί εντελώς» από τη διαμεσολάβησή της στον πόλεμο στη Γάζα.

Τα σχόλια έγιναν μετά από δημοσίευμα του CNN που επιβεβαιώνει αυτό που δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στους Times of Israel την περασμένη εβδομάδα – ότι η Αίγυπτος χειρίστηκε λάθος τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για τους ομήρους, συμβάλλοντας στην κατάρρευσή τους.

Η απειλή της Αιγύπτου είναι παρόμοια με εκείνη που διατύπωσε το Κατάρ τον περασμένο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός του ανακοίνωσε την επανεξέταση του διαμεσολαβητικού του ρόλου, υπό το πρίσμα της κριτικής του Ισραήλ. Η αναθεώρηση αυτή δεν οδήγησε στην απόσυρση της Ντόχα από τις συνομιλίες και φαίνεται απίθανο να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα και το Κάιρο, όπως σχολιάζουν οι Times of Israel.

22:38 Φιλοϊσραηλινοί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου

Φοιτητές είχαν στήσει καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ωστόσο δέχτηκαν επίθεση από φιλοϊσραηλινούς κουκουλοφόρους, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:29 Κάθε υπουργός του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου αποδέχεται το αίτημα των οικογενειών των ομήρων για συνάντηση εκτός από τον Νετανιάχου και τον Ντερμέρ

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων υπέβαλε επείγον αίτημα για συνάντηση με τα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου πριν από την αποψινή συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν οι προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών για τους ομήρους.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τη δημοσιοποίηση από τις οικογένειες υλικού που δείχνει την απαγωγή πέντε γυναικών στρατιωτών από μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Μπένι Γκαντζ και οι παρατηρητές Αριέχ Ντέρι και Γκάντι Έισενκοτ συμφώνησαν με το αίτημα των οικογενειών των ομήρων για συνάντηση.

Μόνο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ αρνήθηκαν, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

22:20 Λευκός Οίκος: Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα είναι πιο «στοχευμένες και περιορισμένες»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι το Ισραήλ φαίνεται να συμμορφώνεται με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ότι οι επιθέσεις του στη Ράφα θα είναι «πιο περιορισμένες», αν και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο προχωρά ο στρατός του.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή αυτή ήταν πιο στοχευμένες και περιορισμένες και δεν περιλάμβαναν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην καρδιά πυκνότερων περιοχών. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Σάλιβαν σε ενημέρωση.

Δεν υπάρχει «μαθηματική φόρμουλα» για να καθοριστεί αν οι ενέργειες του Ισραήλ είναι αποδεκτές, είπε. «Αυτό που θα εξετάσουμε είναι αν υπάρχει πολύς θάνατος και καταστροφή από αυτή την επιχείρηση ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», τόνισε.

22:10 Ο Μπορέλ λέει ότι θα επιχειρήσει να υπάρξει «κοινή» θέση της ΕΕ για λύση δύο κρατών

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τα 27 μέλη του μπλοκ να καταλήξουν σε κοινή θέση μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

«Στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα εργαστώ αδιάκοπα με όλα τα κράτη μέλη για την προώθηση μιας κοινής θέσης της ΕΕ με βάση τη λύση των 2 κρατών», έγραψε ο Μπορέλ στο X.

Η ανάρτηση του Μπορέλ:

22:03 Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι νεκροί στην Τζενίν έφτασαν στους 10 μετά την ισραηλινή επιδρομή

Όπως αναφέρει ο Τζακ Χούρι, δημοσιογράφος της Haaretz, ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη για δεύτερη ημέρα, αφού ο στρατός εισήλθε στην πόλη την Τρίτη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 10 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 25 έχουν τραυματιστεί από το πρωί της Τρίτης.

21:59 Η Πολωνία λέει ότι υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών

«Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών που πιστεύουν ότι απαιτείται κάποια μακροπρόθεσμη, σταθερή λύση», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Και πιστεύουμε ότι μια τέτοια σταθερή, μακροπρόθεσμη λύση θα ήταν η ύπαρξη δύο κρατών», τόνισε.

21:50 Τι αλλάζει με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους; – Πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες των Παλαιστινίων;

Ο επτά και πλέον μηνών πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς, έχει αναζωπυρώσει μια παγκόσμια πίεση για να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα δικό τους κράτος.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:40 Νέα διαδήλωση στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων – Απέκλεισαν την οδό Μπέγκιν

Διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό Μπέγκιν στο Ισραήλ, κοντά στα κεντρικά γραφεία των IDF. Ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

21:30 Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλλάβει τον Νετανιάχου αν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:15 Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε σχετικά με το ζήτημα των συνομιλιών για τους ομήρους

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε, με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες για τους ομήρους να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Η ισραηλινή ομάδα διαπραγμάτευσης των ομήρων πιέζει να λάβει νέα εντολή από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση την προηγούμενη πρόταση, μετά από τροποποιήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των πλευρών παραμένει η επιθυμία του Ισραήλ να αποδεχθεί μόνο μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και η πρωταρχική απαίτηση της Χαμάς για μόνιμο τερματισμό του πολέμου.

21:05 Οι IDF έστειλαν πέμπτη ταξιαρχία στη Ράφα, επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη νοτιότερη πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ταξιαρχία Ναχάλ αναπτύχθηκε στη Ράφα, εντασσόμενη στην 162η Μεραρχία που επιχειρεί στην πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές του μήνα.

Η Ναχάλ είναι πλέον η πέμπτη ταξιαρχία των IDF που επιχειρεί στη Ράφα, μετά τις Ταξιαρχίες 401, Γκιβάτι, Κομάντο και Νεγκέβ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιχειρεί τώρα στις γειτονιές Βραζιλία και Σαμπούρα της Ράφα, μετά από «πληροφορίες για τρομοκρατικούς στόχους στην περιοχή».

Οι IDF λένε ότι η επιχείρηση στη Ράφα διεξάγεται με «ακριβή τρόπο, αποτρέποντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη βλάβη του άμαχου πληθυσμού, αφού οι πολίτες έχουν εκκενώσει την περιοχή»

Πριν από τη νέα ώθηση βαθύτερα στη Ράφα, οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν ένα κύμα επιδρομών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον στόχων της Χαμάς στην περιοχή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

20:56 Πρωτοβουλία μελών του ΟΗΕ για την ενίσχυση της στήριξης της UNRWA

Τουλάχιστον 16 χώρες υπέβαλαν μια «δήλωση κοινών δεσμεύσεων» για την υποστήριξη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA η οποία θα κυκλοφορήσει σήμερα στα μέλη του ΟΗΕ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της UNRWA, η οποία θεωρείται εδώ και καιρό σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους στη Γάζα, αλλά έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας των ισραηλινών ισχυρισμών ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Μια ανεξάρτητη έρευνα τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ότι ένας «σημαντικός αριθμός» υπαλλήλων της UNRWA είναι «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».

Το εσωτερικό εποπτικό όργανο του ΟΗΕ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξακολουθεί να ερευνά 14 υπαλλήλους για τους οποίους το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αλλά ανέστειλε την έρευνα για άλλους πέντε, επικαλούμενο έλλειψη αποδείξεων.

Ο Ριάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «σημαντικό βήμα» για την ανοικοδόμηση της πολιτικής υποστήριξης προς τον οργανισμό.

20:46 Νετανιάχου μετά το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν στην πατρίδα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οικογένειες γυναικών ομήρων, μελών των IDF, που κρατούνται από τη Χαμάς στην οποία ανέφερε ότι: «Είμαι σοκαρισμένος από το βίντεο που καταγράφει την απαγωγή των πολύτιμων παρατηρητριών μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η σκληρότητα των τρομοκρατών της Χαμάς ενισχύει μόνο την αποφασιστικότητά μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την εξάλειψή της, για να διασφαλίσω ότι αυτό που είδαμε απόψε δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

20:39 Τρεις νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη βόρεια Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στη βόρεια Γάζα.

Οι στρατιώτες είναι: ο αρχιλοχίας (ε.α.) Γκιντεόν Τσέι ΝτεΡόου, 33 ετών από το Τελ Αβίβ, στρατιώτης της επίλεκτης μονάδας Μηχανικού Μάχης Γιαχαλόμ, ο λοχαγός Ισραέλ Γιουντκίν, 22 ετών από το Κφαρ Τσαμπάντ, αξιωματικός της 97ης Μεραρχίας της Ταξιαρχίας Κφιρ, και ο επιλοχίας Ελιγιάχου Χαΐμ Εμσαλέμ, 21 ετών από τη Ρα’ανάνα, στρατιώτης της 97ης Μεραρχίας της Ταξιαρχίας Kfir.

Ο ΝτεΡόου σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη μέσα σε κτίριο. Ένας έφεδρος από τη μονάδα Γιαχαλόμ και ένας αξιωματικός μάχης από την 97η Μεραρχία τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό.

Οι άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Ένας άλλος στρατιώτης της 97ης Μεραρχίας τραυματίστηκε επίσης σοβαρά.

Η σχετική ανάρτηση των IDF στο X:

20:30 Ήταν το φόρεμα της Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία ή μια οπτική ψευδαίσθηση;

Για ορισμένους, το μήνυμα που έστειλε η Κέιτ Μπλάνσετ στο κόκκινο χαλί των Καννών τη Δευτέρα ήταν ηχηρό και ξεκάθαρο. Στην αρχή, το εφαρμοστό, off-the-shoulder φόρεμά της του οίκου Ζαν Πολ Γκοτιέ – σχεδιασμένο από τον Χάιντερ Άκερμαν – έμοιαζε με ένα απλό μαύρο φόρεμα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Η Κέιτ Μπλάνσετ.

20:26 Τουλάχιστον επτά νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον επτά άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 20 άλλα.

Οι άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από ένα πρατήριο βενζίνης, αναφέρει το Wafa, πριν δεχθούν πυρά από αέρος.

20:21 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα σχολίασε σκωπτικά αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη για τη Χαμάς

Ο Νόαμ Κατζ, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα έγραψε στο Χ: «Άκουσα μέρος της συνέντευξης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην τηλεόραση του Alpha.

Ο ισχυρισμός ότι ‘μέρος της Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες’ είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες. Η Χαμάς, είναι μια γενοκτονική, δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση από τα κορυφαία κλιμάκια της μέχρι τη βάση της. Όλοι είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή σφαγή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις, οι διδαχές και οι ενέργειες των ηγετών της αποκαλύπτουν την πραγματική τρομοκρατική φύση της. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους, η Χαμάς δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μέρος της. Αυτή είναι η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύει η Χαμάς. Αυτές οι γυναίκες είναι ακόμα αιχμάλωτες».

Η σχετική ανάρτηση:

20:15 Κατάρ: Αγνοήστε τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη Γάζα

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι ορισμένα δημοσιεύματα των ΜΜΕ θέτουν υπό αμφισβήτηση και διατυπώνουν κατηγορίες «κατά των συνεχιζόμενων προσπαθειών διαμεσολάβησης για τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ συνεχίζονται και διαβεβαίωσε ότι «οι τρεις χώρες εργάζονται σε πλήρη συντονισμό για την επίτευξη άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και ομήρων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:10 Ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Αίγυπτο να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε σήμερα την Αίγυπτο να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν είπε σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι οι εχθροπραξίες κοντά στο σημείο διέλευσης στη Ράφα – στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας – το οποίο το Ισραήλ κατέλαβε πρόσφατα, δυσχεραίνουν τις συνθήκες για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι η (ανθρωπιστική) βοήθεια που προορίζεται να εισέλθει από τη Ράφα θα μπορεί να περάσει με ασφάλεια. Προτρέπουμε σθεναρά τους Αιγύπτιους εταίρους μας να κάνουν ό,τι μπορούν από την πλευρά τους για να διασφαλίσουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

20:00 Τι δηλώνουν οι χώρες της ΕΕ σε σχέση με την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ήταν οι μόνες χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου, παρότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δηλώσει την ίδια διάθεση να συμμετάσχουν σε ανάλογη διπλωματική κίνηση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

19:53 Μετά τις φιλοπαλαιστινιακές προσπάθειες, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης λέει ότι θα αποκαλύψει τις επενδύσεις του

Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συμφώνησε σε πλήρη αποκάλυψη όλων των οικονομικών του δεσμών με κατασκευαστές όπλων, δήλωσε το UM4P, ένας συνασπισμός βάσης φοιτητών, προσωπικού και αποφοίτων για την Παλαιστίνη.

«Μετά από οκτώ μήνες συνεχούς εκστρατείας και συναντήσεων με τη διοίκηση (σ.σ. του πανεπιστημίου) σχετικά με τους δεσμούς τους με τα όπλα, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συμφώνησε τελικά σε ένα από τα αιτήματά μας: Την πλήρη αποκάλυψη των δεσμών του με όλους τους κατασκευαστές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Lockheed Martin, Boeing, BAE Systems και άλλων», δήλωσε ο συνασπισμός.

«Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για την εκστρατεία μας, αλλά είναι μόνο ένα αίτημα. Η προτεραιότητά μας παραμένει η πλήρης αποεπένδυση από όλους τους κατασκευαστές όπλων», τονίζουν οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, και με αίτημα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ και να αποκαλύψουν τις επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και τον πόλεμο του στη Γάζα, έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλον τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:44 Μπλίνκεν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας απέχει εβδομάδες από την οριστικοποίηση, αλλά εξαρτάται από την παλαιστινιακή πτυχή που απορρίπτει το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επαναλαμβάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών για την πυρηνική ενέργεια, την ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία – τη διμερή συνιστώσα μιας ευρύτερης συμφωνίας εξομάλυνσης με το Ριάντ και το Ισραήλ.

Μιλώντας σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπλίνκεν είπε ότι η οριστικοποίηση των συμφωνιών «μπορεί να απέχει εβδομάδες», αλλά προειδοποιεί ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρύτερη εξομάλυνση, πρέπει να επέλθει ηρεμία στη Γάζα και να διαμορφωθεί μια πορεία για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το όραμα της Ουάσινγκτον για μια «μεγάλη συμφωνία» για τη Μέση Ανατολή παραμένει άπιαστο, σχολιάζουν οι Times of Israel.

19:35 Το Κατάρ και η Αίγυπτος χαιρετίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες που θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Η Αίγυπτος, η οποία έχει συμμετάσχει σε προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, χαιρέτισε την κίνηση της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ως «ευπρόσδεκτο βήμα».

Η ανακοίνωση υποστηρίζει «τις διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα που μπορεί να οδηγήσει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Το Κατάρ, επίσης διαμεσολαβήτρια χώρα, χαιρέτισε ομοίως την ανακοίνωση ως «σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών», εκφράζοντας επίσης την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα πράξουν το ίδιο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου υποστήριξε επίσης την κίνηση των ευρωπαϊκών χωρών, με τον Γενικό Γραμματέα Τζασίμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐβι να τη χαρακτηρίζει «ένα καίριο και στρατηγικό βήμα προς την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με έδρα τη σαουδαραβική πόλη Τζέντα, χαιρέτισε την κίνηση ως «σημαντικό ιστορικό βήμα».

19:26 Αναφορές ότι ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε χωριό νότια της Ναμπλούς

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Ασίρα αλ-Κιμπλίγια, νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μάρτυρες που ζουν εκεί δήλωσαν ότι οι έποικοι επιτέθηκαν στα περίχωρα του χωριού υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων και χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον των κατοίκων.

Οι πηγές δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους εποίκους προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε σπίτια που βρίσκονται στα περίχωρα του χωριού και αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη πυρκαγιά στην περιοχή.

19:22 Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε 130 στόχους σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, λένε οι IDF

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περισσότερους από 130 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων «πυρήνων τρομοκρατικών οργανώσεων, κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις, παρατηρητηρίων και άλλων υποδομών», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οι μάχες συνεχίζονται στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, όπου οι IDF λένε ότι στρατιώτες της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών κατεύθυναν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μιας αποθήκης όπλων της Χαμάς, όπου είχαν συγκεντρωθεί οκτώ μαχητές.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι μαχητές της Χαμάς συμμετείχαν σε ρίψεις ρουκετών, εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και παρατήρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

Ξεχωριστά, αρκετοί ακόμη ένοπλοι σκοτώθηκαν από στρατεύματα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, προσθέτουν οι IDF.

19:15 Ο Γκαντζ δήλωσε ότι «γύρισε το στομάχι του» από το βίντεο με τους ομήρους – Αναλαμβάνει την ευθύνη για την επιστροφή τους

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ δηλώνει ότι το «στομάχι του γύρισε» όταν είδε για πρώτη φορά το βίντεο με τις πέντε γυναίκες ομήρους που κρατούνται όμηροι από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ότι δεν θα σταματήσει να σκέφτεται τους αιχμαλώτους μέχρι να επιστραφούν όλοι.

«Αλλά η ευθύνη των ηγετών δεν είναι μόνο να κοιτάζουν την πραγματικότητα στα μάτια, είναι να δημιουργούν μια διαφορετική πραγματικότητα, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις. Και αυτή είναι η δική μας ευθύνη», έγραψε στο Χ.

19:07 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 12 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δώδεκα συλλήψεις έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων και την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, πρόκειται για δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων είναι πρώην κρατούμενη που είχε αφεθεί ελεύθερη τον Νοέμβριο του 2023 στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, ανέφεραν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων, πραγματοποίησαν επιδρομές και συλλήψεις στη Βηθλεέμ, τη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς, ενώ η στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν και τον καταυλισμό της συνεχίζεται.

Έτσι, ο αριθμός των συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου ξεπερνά τις 8.825, μεταξύ των οποίων 295 γυναίκες.

19:00 Ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν κτίρια κατοικιών στην Τζαμπάλια

Ακτιβιστής μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν μια κατοικημένη περιοχή στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:50 Νετανιάχου: Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία «ανταμείβουν την τρομοκρατία» με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι τα σχέδια της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «ανταμοιβή για την τρομοκρατία».

«Ογδόντα τοις εκατό των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη υποστηρίζουν την τρομερή σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», λέει, επικαλούμενος δημοσκόπηση λίγο μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ.

«Σε αυτό το κακό δεν πρέπει να δοθεί μια χώρα. Θα είναι ένα κράτος τρόμου. Θα προσπαθήσει να επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», τόνισε ο Νετανιάχου.

«Μια ανταμοιβή για την τρομοκρατία δεν θα φέρει την ειρήνη και δεν θα μας εμποδίσει ούτε από το να νικήσουμε τη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

18:41 Η Ερυθρά Ημισέληνος απομακρύνει οικογένειες από την Τζενίν

Όπως προαναφέραμε, στην τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν επιβεβαιώθηκε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS).

Η PRCS μοιράστηκε ένα βίντεο στο X που δείχνει πληρώματα ασθενοφόρων να απομακρύνουν οικογένειες Παλαιστινίων από τον καταυλισμό αφού τα «σπίτια τους καταλήφθηκαν και μετατράπηκαν σε στρατιωτικά φυλάκια» από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:31 Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν από το Ισραήλ να κάνει συμφωνία με τη Χαμάς

Βίντεο με πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

18:19 Βίντεο με πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων

Βίντεο με πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων.

Το βίντεο έχει αναρτήσει και ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ.

18:12 Οι IDF έπληξαν κτίριο στον νότιο Λίβανο που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το απόγευμα της Τετάρτης ένα κτίριο στη Μάις αλ-Τζαμπάλ του νότιου Λιβάνου, αφού εντόπισαν μαχητές της Χεζμπολάχ να εισέρχονται στο κτίριο, αναφέρουν οι IDF.

Πρόσθετα κτίρια που χρησιμοποιούνται από την ένοπλη οργάνωση στην Άιτα ασ-Σαμπ και παρατηρητήρια στην Άλμα ασ-Σαμπ, χτυπήθηκαν επίσης από μαχητικά αεροσκάφη, προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:07 Νεαρός Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στη συνεχιζόμενη επιδρομή στην Τζενίν

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε αρκετές φορές στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Τζενίν επικαλούμενο την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS).

Η PRCS δήλωσε ότι τα συνεργεία της παρέλαβαν τον νεαρό άνδρα με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Το Wafa ανέφερε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας, μετά από επιδρομές στα σπίτια τους.

18:03 Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ: Εξέταση τοπικών λύσεων για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα – Οι IDF πρέπει να έχουν τον έλεγχο της ασφάλειας

Ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να ελέγχει την πολιτική ζωή στη Γάζα και εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών. Ωστόσο, είπε, αυτές δεν θα έχουν σημασία μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι μια δυνατότητα διανομής βοήθειας στη Γάζα που εξετάζεται είναι μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Σε ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ, ο Χανέγκμπι διευκρίνισε ότι «η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι ότι δεν υπάρχει καμία οντότητα που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τις IDF».

17:53 Γερμανία: Υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, αλλά…

Ένα ανεξάρτητο κράτος Παλαιστίνης παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:44 Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να «συγκρουστούν με τις δυνάμεις κατοχής»

Ο Χαρούν Νάσερ αλ-Ντιν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε ότι τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, προϊδεάζουν για μια επικείμενη λαϊκή θύελλα ενάντια σε αυτές τις ισραηλινές εισβολές που έχουν βάλει στο στόχαστρο όλες τις πτυχές της ζωής των Παλαιστινίων.

Στη δήλωσή του, ο Νάσερ αλ-Ντιν ανέφερε ότι η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να «συμμετάσχουν σε μια ιντιφάντα ως απάντηση σε αυτά τα άσχημα εγκλήματα και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις κατοχής».

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, χθες από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, ένας δάσκαλος και ένας φοιτητής. Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν στη φονική ισραηλινή επιδρομή.

17:34 Οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν σταδιακά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Ράφα

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα:

«Όπως έχουμε ακούσει από αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα, ο στρατός επεκτείνει σταδιακά την εισβολή του στην περιοχή της Ράφα.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη πρόοδος για τα ισραηλινά στρατιωτικά τανκς πουελίσσονται στις κεντρικές περιοχές της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των γειτονιών Σαμπούρα και Βραζιλίας – βασικές κεντρικές γειτονιές της Ράφα.

Κάτω από τη σφοδρή δύναμη πυρός στο έδαφος, περισσότεροι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την περιοχή της Ράφα και μετακινούνται προς το δυτικό τμήμα, πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι μια ασφαλής περιοχή.

Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, προκειμένου να διαλύσουν στρατιωτικά τα εναπομείναντα τάγματα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς».

17:25 Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με το Quds News Network, τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στην Τζαμπάλια.

Δείτε βίντεο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Τζαμπάλια:

17:16 Ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν τον δρόμο σε δύο ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν

Ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν τον δρόμο σε δύο ασθενοφόρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:06 Ο Νορβηγός ΥΠΕΞ λέει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «ένα κομμάτι από το παζλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Έιντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν πιστεύει ότι η κίνηση της χώρας του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης θα επιλύσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ενέργεια που από μόνη της θα λύσει την κρίση της Μέσης Ανατολής», παραδέχθηκε ο Νορβηγός ΥΠΕΞ.

«Πρόκειται για ένα παζλ με πολλά κομμάτια. Ένα κομμάτι είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ένα άλλο είναι η εξομάλυνση με τα αραβικά κράτη. Ένα τρίτο είναι οι εγγυήσεις ειρήνης για το Ισραήλ, η αποστρατικοποίηση της Χαμάς, η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής», σημείωσε.

«Αλλά αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ και είναι ένα κομμάτι που κρατάμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό το χαρτί ή να βάλουμε αυτό το κομμάτι τώρα ως συμβολή σε έναν ρόλο για τη διευθέτηση», τόνισε.

17:01 UNRWA: Το 75% του πληθυσμού στη Γάζα έχει εκτοπιστεί βιαίως

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) σημείωσε σε μια ανάρτηση στο Χ ότι πολλοί από αυτούς έχουν εκτοπιστεί έως και τέσσερις ή πέντε φορές.

Το τελευταίο κύμα αναγκαστικού εκτοπισμού από τον ισραηλινό στρατό ξεκίνησε στις 6 Μαΐου, όταν ο στρατός έριξε φυλλάδια πάνω από την ανατολική Ράφα διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν.

Έκτοτε, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χθες, πάνω από 900.000 άνθρωποι στη Ράφα έχουν φύγει.

Επίσης χθες, η UNRWA δήλωσε ότι μόνο οι εγκαταστάσεις της στη Χαν Γιουνίς, που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τους αναγκαστικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, έχουν δει αύξηση του πληθυσμού τους κατά 35% από τις 6 Μαΐου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:52 Περιφερειακό Συμβούλιο Μερόμ ΧαΓκαλίλ: Αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε σπίτι στην Αβιβίμ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Μερόμ ΧαΓκαλίλ ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε ένα σπίτι στην Αβιβίμ, στο βόρειο Ισραήλ, και ότι προκλήθηκαν ζημιές και ξέσπασε πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρξαν θύματα.

16:42 Λευκός Οίκος: Το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω διαπραγματεύσεων

Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών και υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Τα σχόλια έρχονται μετά τη δήλωση των ηγετών της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας ότι οι χώρες τους θα αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος την επόμενη εβδομάδα.

16:34 Ισραηλινά νοσοκομεία μετατρέπονται σε κολαστήρια – Αναισθησία με το σταγονόμετρο σε χειρουργεία Παλαιστινίων

Δεμένους με κλειστά μάτια θέλουν πολλούς ασθενείς Παλαιστίνιους κρατούμενους οι ισραηλινές αρχές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι Ισραηλινοί γιατροί.

Την αποκάλυψη έκανε το βρετανικό BBC την Τρίτη 21 Μαΐου, στο οποίο μίλησαν γιατροί και ασθενείς, καταγγέλλοντας τα βασανιστήρια που βλέπουν στα νοσοκομεία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:25 Σχεδιάζονται νέες διαδρομές από την αμερικανική προβλήτα για τη μπλοκαρισμένη βοήθεια στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σχεδιάσει νέες διαδρομές εντός της Λωρίδας της Γάζας για τη μεταφορά βοήθειας από την πλωτή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ, αφού πλήθος απελπισμένων Παλαιστινίων ανέκοψε την πορεία σε 11 φορτηγά, προκαλώντας διακοπή των παραδόσεων που συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα την Τρίτη.

Η προσωρινή προβλήτα αγκυροβολήθηκε σε μια παραλία της Γάζας την Πέμπτη, καθώς το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες παγκόσμιες πιέσεις για να επιτρέψει τις προμήθειες βοήθειας στον θύλακα, όπου ελλοχεύει λιμός.

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και 10 φορτηγά με βοήθεια οδηγήθηκαν από εργολάβους του ΟΗΕ σε μια αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

Αλλά το Σάββατο, μόνο πέντε φορτηγά έφτασαν στην αποθήκη, αφού άλλα 11 παρεμποδίστηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πηγή: Al Jazeera

16:15 Γιατί η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ειδικά από το Όσλο πόνεσε περισσότερο το Ισραήλ

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε Ιρλανδία και Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε αρχικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις παραπάνω χώρες. Ειδικά για το Όσλο όμως, οι Ισραηλινοί είναι «στα κάγκελα».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:10 Σειρήνες ακούστηκαν στα βόρεια του Ισραήλ – Ψευδής συναγερμός λένε οι IDF

Σειρήνες ακούστηκαν στα βόρεια του Ισραήλ πριν από λίγη ώρα. Ψευδής συναγερμός ανακοίνωσαν οι IDF ότι υπήρξε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:06 Ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτι στην Τζενίν

Ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες κατεδαφίζουν σπίτι Παλαιστινίων στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

15:57 Η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967

Η Ιρλανδία σκοπεύει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin.

«Όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την εκάστοτε κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος από την άποψη ενός μόνιμου πληθυσμού ανθρώπων με όρους καθορισμένων συνόρων, και σε αυτή την περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Μάρτιν στο ραδιόφωνο RTE.

Αυτό είναι «ένα καθορισμένο έδαφος που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσημη αναγνώριση θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:45 Γερμανία: Υπέρ της λύσης δύο κρατών αλλά αυτό απαιτεί διαδικασία διαλόγου

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι για τον στόχο αυτό απαιτείται διαδικασία διαλόγου.

15:38 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε χώρους που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για την εκτόξευση ρουκετών

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματα της 401ης Ταξιαρχίας του εντόπισαν και κατέστρεψαν «θέσεις εκτόξευσης που ήταν φορτωμένες και έτοιμες να εκτοξεύσουν πυρά προς το ισραηλινό έδαφος».

Είπε ότι οι θέσεις εκτόξευσης βρίσκονταν στην ανατολική Ράφα στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας – μια λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει το σύνολο της συνοριακής περιοχής μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

15:32 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.709 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.990 τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 138 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

15:20 Νομική ομάδα υποβάλλει καταγγελία για εγκλήματα πολέμου στη Scotland Yard

Το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους (ICJP), μια νομική ομάδα με έδρα το Λονδίνο, υπέβαλε καταγγελία στην Ομάδα Εγκλημάτων Πολέμου της Scotland Yard, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε «’την πείνα ως όπλο πολέμου» και ότι «σκόπιμα προκάλεσε μεγάλα δεινά στους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα».

Η καταγγελία βασίζεται σε μια αρχική καταγγελία που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο και η οποία εξακολουθεί να εξετάζεται από τη Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία κατονόμασε τέσσερις υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης για «φερόμενη συνενοχή και ποινική ευθύνη σε ισραηλινά εγκλήματα πολέμου».

Η τελευταία υποβολή περιλαμβάνει τώρα έναν πέμπτο υψηλόβαθμο υπουργό της κυβέρνησης ως φερόμενο δράστη, αναφέρει η ICJP σε ανακοίνωσή της.

«Οι φερόμενες εγκληματικές πράξεις είναι διωκόμενες στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εξεταστούν τώρα από την Ομάδα Διερεύνησης Εγκλημάτων Πολέμου της Scotland Yard πριν ληφθεί απόφαση από αυτήν εάν θα ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα, η οποία θα μπορούσε να δει τους φερόμενους ως δράστες να συλλαμβάνονται και να διώκονται ποινικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η 60σέλιδη καταγγελία είναι περιεκτική, με 800 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων «που συλλέχθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες από πρώτο χέρι, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και στοιχεία εμπειρογνωμόνων από δεκαεννέα επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που εργάστηκαν στη Γάζα από τον Οκτώβριο».

15:07 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία δηλώνουν ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος και έχουν καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ανακάλεσε τους πρεσβευτές του Ισραήλ και εξέδωσε «αυστηρό διάβημα» προς τους πρεσβευτές της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
  • Ακαδημαϊκοί και διοικητικοί υπάλληλοι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο το Ισραήλ υπέγραψαν ψήφισμα που καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Οι κυβερνητικές πληροφορίες των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μόνο το 30-35% των μαχητών της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico.
  • Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον νόμο για να επιτρέψει στους ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σχεδίου απομάκρυνσης του 2005, να επιστρέψουν στους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

14:56 Οικονομική ενίσχυση στους παράνομους εποικισμούς αποφάσισε η Κνεσέτ

Η ισραηλινή Κνεσέτ ψήφισε την Τετάρτη να συμπεριλάβει τους παράνομους οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στον κατάλογο των κοινοτήτων του νότου που είναι επιλέξιμες για οικονομικά οφέλη.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από το ακροδεξιό Otzma Yehudit του Limor Son Har-Melech, προκάλεσε έντονη διαμάχη στο βήμα της Κνέσετ μεταξύ μελών του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

«Αυτή η πρόταση είναι ψεύτικη και εκτός πραγματικότητας, όπως τα περισσότερα νομοσχέδια που προέρχονται από το κόμμα Otzma Yehudit», δήλωσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

14:47 Η ανατολική Ράφα πριν και μετά την ισραηλινή εισβολή

Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν την εικόνα της ανατολικής Ράφα πριν και μετά την ισραηλινή εισβολή.

14:33 Τι συνεπάγεται η αναγνώριση της παλαιστινιακής κυριαρχίας;

Η κίνηση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας θα έχει μικρή πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη Γάζα, αλλά έχει σημαντικό πολιτικό και συμβολικό βάρος σύμφωνα με αναλυτές.

Σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος των Παλαιστινίων για κυριαρχία επί της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Οι Παλαιστίνιοι και οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστούν περισσότερους τρόπους που θα αναγκάσουν τις ισραηλινές αρχές να λογοδοτήσουν.

Οι διπλωμάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης για να αναβιώσουν τη «λύση των δύο κρατών». Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η αναγνώριση να δώσει στη λύση των δύο κρατών «νέα δυναμική».

14:17 Χαιρετίζει την απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία εξήρε την απόφαση της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών «εκφράζει την ικανοποίηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για τη θετική απόφαση του Βασιλείου της Νορβηγίας, του Βασιλείου της Ισπανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το αδελφό κράτος της Παλαιστίνης», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Χ.

14:10 Σημαντική η αναγνώριση της Παλαιστίνης λόγω δυναμικής και συγκυρίας

Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera James Bays λέει ότι η κίνηση της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης είναι σημαντική για δύο λόγους: «τη δυναμική της και τη χρονική στιγμή».

Είπε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν, επισημαίνοντας τη Σλοβενία και τη Μάλτα, οι οποίες συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Γνωρίζουμε τη θέση τους πολύ καθαρά και ότι αυτές οι δύο φαίνεται ότι πιθανώς θα είναι από τις επόμενες χώρες που θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη», είπε.

Ο Bays πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας είναι σημαντική λόγω των όσων συμβαίνουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ).

«Απλά κοιτάξτε την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου», είπε, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ ότι ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου και στις ακροάσεις του ΔΔΔ σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για έκδοση απόφασης ώστε να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα.

«Υποψιάζομαι ότι όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΠΔ σε σχέση με αυτές τις κρατικές αναγνωρίσεις είναι ένα πολιτικό πλαίσιο για αυτούς τους δικαστές καθώς κάνουν τις διαβουλεύσεις τους. Έτσι, θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω άσχημα νέα για το Ισραήλ στην πορεία και σίγουρα αυτή είναι η μέρα που το Ισραήλ φαίνεται πιο απομονωμένο από ό,τι έχει υπάρξει εδώ και καιρό».

14:00 Η πορεία αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, το Εθνικό Συμβούλιο της Παλαιστίνης ανακήρυξε την ανεξαρτησία του σε συνάντηση στην Αλγερία.

Την ίδια ημέρα, η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Εβδομάδες αργότερα, δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του αραβικού κόσμου, του μεγαλύτερου μέρους της Αφρικής, της Ασίας και αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Το επόμενο κύμα αναγνωρίσεων ήρθε στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, όταν μια σειρά από κράτη της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Χιλής, αναγνώρισαν την Παλαιστίνη.

Με το πράσινο οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

13:52 Ο ισραηλινός στρατός προωθείται πιο βαθιά στη Ράφα

Τα ισραηλινά άρματα μάχης προχώρησαν μέχρι την άκρη μιας πολυσύχναστης συνοικίας στην καρδιά της Ράφα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο έντονες νύχτες βομβαρδισμού της νότιας πόλης της Γάζας από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί αυτό το μήνα, αναφέρει το Reuters.

Τα στρατεύματα του Ισραήλ κινούνται σιγά-σιγά στα ανατολικά περίχωρα της Ράφα από τις αρχές του μήνα, αλλά σύμφωνα με το Reuters, κάτοικοι και μαχητές δήλωσαν ότι τα τανκς είχαν λάβει νέες θέσεις την Τετάρτη πιο δυτικά από ό,τι πριν κατά μήκος του νότιου συνοριακού φράχτη με την Αίγυπτο.

Είπαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σταθμεύουν τώρα στην άκρη της γειτονιάς Yibna στο κέντρο της Ράφα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε πλήξει δύο τεθωρακισμένα οχήματα στρατευμάτων σε μια πύλη κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με αντιαρματικές ρουκέτες.

Σύμφωνα με το Reuters, Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριχναν στο προάστιο Γίμπνα και είχαν ανοίξει πυρ κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον αλιευτικών σκαφών στην παραλία της Ράφα με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά.

«Δεν έχουν σταματήσει τα ισραηλινά πυρά όλη τη νύχτα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και άρματα μάχης», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος από τη Ράφα στο Ρόιτερς, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

«Τα τανκς έκαναν μια περιορισμένη ώθηση προς τα νοτιοανατολικά, ακόμα περιορισμένη, αλλά προχώρησαν κάτω από σφοδρά πυρά όλη τη νύχτα», είπε στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Το Reuters ανέφερε ότι δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό για τη Ράφα.

13:43 «Δεν θα φύγουμε από τη γη μας» – Μήνυμα Παλαιστινίου από την ισοπεδωμένη γειτονιά του

«Ακόμα κι αν όλη η γη καταρρεύσει πάνω μας, δεν θα φύγουμε από τη γη» μας λέει Παλαιστίνιος στο παρακάτω βίντεο από την ισοπεδωμένη γειτονιά τους.

«Μέχρι να βγει η τελευταία μας ανάσα θα μείνουμε εδώ και θα στηρίζουμε αυτούς που υπερασπίζονται τη γη μας».

13:30 Γαλλία: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης

Η Γαλλία λέει ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δεν είναι «ταμπού» για τη χώρα, αλλά το Παρίσι θεωρεί ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP

«Η θέση μας είναι σαφής: η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί ταμπού για τη Γαλλία», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρ σε δήλωσή του στο AFP. «Η Γαλλία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν μέχρι σήμερα οι προϋποθέσεις ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο σε αυτή τη διαδικασία».

13:24 Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επιδρομή στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συνοδευόμενες από μπουλντόζες, προχωρούν προς τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν εν μέσω σημαντικής παρουσίας ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Τζενίν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ Παλαιστινίους συνεχίζονται για δεύτερη μέρα.

13:18 Ιορδανία: Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι «σημαντικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών»

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι χαιρέτισε τη συντονισμένη κίνηση της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος ως «σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα».

«Εκτιμούμε αυτή την απόφαση και τη θεωρούμε σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς μια λύση δύο κρατών που θα ενσωματώνει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος κατά μήκος των συνόρων του Ιουλίου 1967», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

13:14 Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί στην κηδεία του Ραϊσί

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε δυστύχημα με ελικόπτερο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα προέδρου και ιρανικές σημαίες, το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:59 «Αβάσιμο» χαρακτηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης ισραηλινοί εισαγγελείς

Σε δήλωση εκ μέρους του ισραηλινού γενικού εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα και του εισαγγελέα Αμίτ Αϊσμάν υποστηρίζεται ότι το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είναι «αβάσιμο»

12:52 Νέα Αριστερά: Να προχωρήσει και η Ελλάδα στην αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015, υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία προχώρησαν σήμερα στην αναγνώρισή του.

Η Νέα Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στρατηγική «του πιο πρόθυμου και ένθερμου συμμάχου του Νετανιάχου» αλλά και «να αποσύρει τη φρεγάτα Ύδρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:41 Το Ισραήλ ανακαλεί και τους πρεσβευτές του στην Ισπανία

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διέταξε να ανακληθεί ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ισπανία, αφού ήδη είχε ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, εν μέσω της απόφασης των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο υπουργός κάλεσε επίσης τους πρεσβευτές των χωρών στο Ισραήλ για μια αυστηρή επίπληξη, κατά την οποία θα τους επιδειχθεί ένα βίντεο με την απαγωγή των ισραηλινών στρατιωτικών παρατηρητών που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου.

«Η ιστορία θα θυμάται ότι η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αποφάσισαν να βραβεύσουν με χρυσό μετάλλιο τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς», δήλωσε ο Katz, «Η κίνησή τους θα έχει σοβαρές συνέπειες».

12:31 Στο στόχαστρο του στρατού τα νοσοκομεία της Γάζας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι επιθέσεις που έχει καταγράψει σε νοσοκομεία ανέρχονται σε 450, ενώ έχουν σκοτωθεί 723 άνθρωποι.

Η πυραυλική επίθεση στο Καμάλ Αντουάν και η πολιορκία του Al Awda είναι οι τελευταίες επιδρομές σε μία σειρά πολλαπλών επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας. Το Καμάλ Αντουάν και το Al Awda βρίσκονται στη βόρεια Γάζα που σφυροκοπείται χωρίς έλεος εδώ και δύο εβδομάδες

12:22 Σημαντικό διπλωματικό βήμα η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αλλά δεν αλλάζει τις συνθήκες σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο Παλαιστίνιος Προέδρος χαιρέτισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.

Είπε ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποφασίζει για το πεπρωμένο του αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και ότι αυτό θα κάνει σίγουρα το τέλος της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών να έρθει πιο κοντά.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του AJ στη Ραμάλα διπλωματικά η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένα μεγάλο βήμα.

Ωστόσο, σημειώνει, οι μεγάλες διπλωματικές κινήσεις δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα για τους Παλαιστίνιους στο έδαφος.

«Αν πάρουμε για παράδειγμα την Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που υφίσταται τις επιπτώσεις μιας δεύτερης ημέρας ισραηλινής επιδρομής που έχει ήδη σκοτώσει οκτώ και τραυματίσει 21 Παλαιστίνιους.

Μπορεί να μην έχουν καν ηλεκτρικό ρεύμα τώρα λόγω των ζημιών στις υποδομές.

Η επιθετικότητα θα συνεχιστεί επί τόπου, καθώς η ισραηλινή κατοχή εισβάλλει πραγματικά στις παλαιστινιακές πόλεις και επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς της».

12:08 Ο Γκάλαντ επεκτείνει το νόμο που επιτρέπει στους εκδιωχθέντες ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το νόμο που επιτρέπει στους ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός σχεδίου απομάκρυνσης του 2005, να επιστρέψουν στους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Haaretz ανέφερε ότι ο διευρυμένος νόμος περιλαμβάνει περιοχές όπου βρίσκονταν οι οικισμοί Σα-Νουρ, Γκανίμ και Καντίμ.

Οι έποικοι είναι Ισραηλινοί πολίτες που ζουν σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συντριπτική πλειονότητα των οικισμών έχει χτιστεί είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινοί έποικοι πήραν τον έλεγχο εκτεταμένων εκτάσεων παλαιστινιακής γης, κατασκευάζοντας τουλάχιστον 15 νέα σημεία ελέγχου, 18 δρόμους και εκατοντάδες μέτρα φράχτη

12:01 «Θα παρακρατούμε τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα» δηλώνει ο Σμότριχ μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τρία ευρωπαϊκά κράτη

Μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Σμότριχ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι θα παρακρατά τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα και δεν θα τα μεταφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή μέχρι «περαιτέρω ειδοποίησης».

Επιπλέον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ακυρώσει τη ρύθμιση που μεταφέρει την ευθύνη για τα φορολογικά κεφάλαια της Παλαιστινιακής Αρχής στη Νορβηγία. «Η Νορβηγία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος σήμερα και δεν μπορεί να είναι εταίρος σε οτιδήποτε σχετίζεται με την Ιουδαία και τη Σαμάρεια», δήλωσε.

Επιπλέον, ο Σμότριχ απαίτησε από τον Νετανιάχου «τιμωρητικά μέτρα», όπως: την προώθηση της κατασκευής δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη δημιουργία ενός οικισμού «για κάθε χώρα που αναγνωρίζει μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος», την ακύρωση της νορβηγικής συμφωνίας, την προώθηση μιας κυβερνητικής απόφασης για την ενίσχυση των οικισμών στη Δυτική Όχθη και την ανάκληση των αδειών VIP των αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής στα περάσματα, παράλληλα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

11:53 Ιρλανδία: «Είναι καιρός να πάρει η Παλαιστίνη τη θέση της ανάμεσα στα έθνη του κόσμου»

Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Micheal Martin λέει ότι η χώρα του έχει δηλώσει την «ξεκάθαρη υποστήριξή της για το ισότιμο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού».

11:49 Ο Μπεν Γκβιρ σε μία προκλητική κίνηση επισκέπτεται το τέμενος Αλ Άκσα

Σε μια προκλητική κίνηση, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, πήγε στο τζαμί Αλ Ακσά στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα κάτι τέτοια από τις 8 Οκτωβρίου.

Το τέμενος Αλ Άκσα, το τρίτο ιερότερο για τους μουσουλμάνους, έχει γίνει συχνά πεδίο μάχης με τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν Παλαιστίνιους που πάνε για να προσευχηθούν.

11:42 Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του ο ίδιος δήλωσε:

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αυτές που εργάζονται για μια λύση δύο κρατών. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον στους Παλαιστίνιους.

Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να προϋποθέτει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

11:37 Αναλυτής: Ο Νετανιάχου θα χρησιμοποιήσει τις αποφάσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για να προωθήσει την αφήγηση περί «θυματοποίησης»

Ο Akiva Eldar, πολιτικός αρθρογράφος στην ισραηλινή έκδοση Haaretz, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία έρχεται σε αντίθεση με «τη φιλοσοφία του Νετανιάχου και της πλειοψηφίας της ισραηλινής Κνεσέτ να μην συμφωνήσουν ποτέ σε ένα παλαιστινιακό κράτος, ειδικά όχι μονομερώς».

«Μόλις πριν από λίγους μήνες, η πλειοψηφία της Κνεσέτ πέρασε ένα πολύ περίεργο ψήφισμα κατά οποιασδήποτε μονομερούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε.

Ο Eldar πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα πλαισιώσει την αναγνώριση «ως άλλη μια επίδειξη αντισημιτισμού, θυματοποίησης» και θα τη χρησιμοποιήσει στην αφήγησή του «ότι ο κόσμος είναι εναντίον μας».

11:30 Η Χαμάς χαιρετίζει την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για τη βάση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού επί της γης του, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

11:22 «Πλήγμα» για την «εξτρεμιστική» κυβέρνηση Νετανιάχου η αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός Mustafa Barghouti δήλωσε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία είναι ένα «ισχυρό πολιτικό και συμβολικά σημαντικό βήμα» που φέρνει πιο κοντά την επίτευξη της «ελευθερίας και της δικαιοσύνης» για τον παλαιστινιακό λαό.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον καθορισμό των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού – του λαού μας – για αυτοδιάθεση», δήλωσε ο Barghouti στο Al Jazeera.

«Επίσης, απομακρύνει πολλά από τα defacto αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ μέσω της οικοδόμησης παράνομων οικισμών στη γη μας – επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστίνη σήμερα είναι ένα κράτος υπό κατοχή», δήλωσε ο Barghouti.

«Έτσι, οι όποιες προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να αλλάξει τα γεγονότα στο έδαφος είναι ανούσιες και δεν θα έχουν αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», είπε.

«Αυτό είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Νετανιάχου και την ακραία κυβέρνησή του και για τους φασίστες στην κυβέρνησή του… Σημαίνει ότι οι πράξεις φασισμού και εξτρεμισμού στην ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχουν μέλλον», πρόσθεσε.

11:07 PLO: Ιστορική μέρα για την Παλαιστίνη

Ο Hussein al-Sheikh, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παλαιστινιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση (PLO), εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του μετά τις ανακοινώσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

«Ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες ο ελεύθερος κόσμος θριαμβεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μετά από πολλές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, πόνου, ταλαιπωρίας, οδύνης, κατοχής, ρατσισμού, δολοφονίας, καταπίεσης, κακοποίησης και καταστροφής που υπέστη ο λαός της Παλαιστίνης», δήλωσε στο Χ.

«Ευχαριστούμε τις χώρες του κόσμου που αναγνώρισαν και θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο al-Sheikh.

10:53 Χαιρετίζει την απόφαση της Νορβηγίας ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Νορβηγία και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο Αμπάς αναφέρει πως η απόφαση της Νορβηγίας κατοχυρώνει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό» και στηρίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών με το Ισραήλ.

10:40 Έκθεση ΗΠΑ: Μόνο το 30-35% των μαχητών της Χαμάς σκοτώθηκε από τις 7 Οκτωβρίου

Οι κυβερνητικές πληροφορίες των ΗΠΑ δείχνουν ότι μόνο το 30-35% των μαχητών της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το 65% των σηράγγων της οργάνωσης παραμένει άθικτο, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico.

Επικαλούμενο πρόσωπο που γνωρίζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το πρακτορείο αναφέρει ότι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους ότι η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει χιλιάδες νέους μαχητές τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η διακηρυγμένη στρατηγική του Ισραήλ για την επιδίωξη «ολοκληρωτικής νίκης» επί της Χαμάς στη Γάζα είναι εφικτή.

10:24 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε «σημαντικό» στέλεχος της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «χτύπησε και εξουδετέρωσε» έναν πράκτορα της Χαμάς με αντιαρματικούς πυραύλους στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Κατονόμασε τον μαχητή ως Ahmed Yasser Alkara, χαρακτηρίζοντάς τον «σημαντικό» μέλος της Χαμάς που συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

Στην αεροπορική επιδρομή με στόχο τον Αλκάρα σκοτώθηκαν επίσης ο μαχητής της Χαμάς Σαΐμπ Ραέντ Αμπού Ρίμπα και ο παλαιστίνιος μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ Ανς Μοχάμεντ Αμπού Ραγκίλα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή που σκότωσε πέντε μαχητές της Χαμάς που φέρονται να είχαν καταφύγει σε σχολείο στην πόλη της Γάζας.

10:10 Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Ιρλανδία και Νορβηγία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, διέταξε την ανάκληση των πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, επικαλούμενος την απόφαση των χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος την Τετάρτη.

«Στέλνω σήμερα ένα σαφές μήνυμα», δήλωσε ο Κατζ, «το Ισραήλ δεν θα παραβλέψει εκείνους που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του».

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι «βιαστικές αποφάσεις» των χωρών θα έχουν «άλλες ολέθριες συνέπειες», προσθέτοντας ότι παρόμοια βήματα θα ληφθούν εάν η Ισπανία ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:03 Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε.

09:50 Πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος;

Αναφέραμε ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Νορβηγία και η Ιρλανδία είναι πιθανό να αναγνωρίσουν σήμερα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Η Ισπανία είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσει σήμερα το σχέδιό της για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Μέχρι στιγμής, 143 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Επί του παρόντος, μόλις οκτώ από τα 27 μέλη της ΕΕ – Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Σουηδία και Κύπρος – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.

Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.

09:40 Καθηγητές και εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια του Ισραήλ ζητούν τερματισμό του πολέμου – Ξεπέρασαν τις 1.400 οι υπογραφές

Καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο το Ισραήλ υπέγραψαν ψήφισμα που καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το ψήφισμα, με τίτλο «Έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων», αναφέρει ότι ο τερματισμός του πολέμου και η επιστροφή των αιχμαλώτων είναι «ηθικές επιταγές που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ».

Οι υπογράφοντες προσθέτουν ότι ενώ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «ο αρχικός αυτός σκοπός έχει εξαντληθεί» και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να «διεξάγει έναν πόλεμο χωρίς ρεαλιστικό τέλος ή με στόχο την πολιτική επιβίωση της ηγεσίας».

09:32 Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι σε νοσοκομεία στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και το Καμάλ Αντουάν στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχία.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε:

  • Η τελευταία επίθεση στο νοσοκομείο Kamal Adwan ξεκίνησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, με επιθέσεις πυροβολικού στο κτίριο και πυραύλους που έπληξαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  • Η επίθεση ανάγκασε δεκάδες ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να φύγουν, ενώ βίντεο δείχνουν έναν άνδρα να κρατάει ένα νεογέννητο μωρό τυλιγμένο σε μπλε ύφασμα και έναν ηλικιωμένο άνδρα να κουβαλάει ένα φορείο με ρόδες στους κατεστραμμένους δρόμους.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι στο Kamal Adwan υπήρχαν περίπου 150 άτομα ιατρικό προσωπικό και δεκάδες ασθενείς όταν δέχθηκε την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων ασθενών της ΜΕΘ και νεογέννητων σε θερμοκοιτίδες. Είπε ότι η εκκένωση έγινε υπό ισραηλινά πυρά.
  • Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το Kamal Adwan είναι το μεγαλύτερο μερικώς λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα και το μόνο που παρέχει αιμοκάθαρση. Είπε ότι η εκκένωση του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών θα το καταστήσει μη λειτουργικό, εξαντλώντας περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως πολιορκήσει την εγκατάσταση και πραγματοποίησαν επιδρομή σε αυτήν τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και συλλαμβάνοντας πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Εκείνη η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ασθενών.

09:20 Στην κηδεία του Ραϊσί ο Χανίγια

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στην κηδεία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

«Έρχομαι στο όνομα του παλαιστινιακού λαού, στο όνομα των αντιστασιακών ομάδων της Γάζας… για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας», είπε ο Χανίγια στους συγκεντρωμένους.

Αφηγήθηκε τη συνάντησή του με τον Ραϊσί στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μουσουλμανικού μήνα νηστείας, και άκουσε τον πρόεδρο να λέει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει το κλειδί του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο μουσουλμανικός κόσμος «πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους Παλαιστίνιους για να απελευθερώσει τη γη του», δήλωσε ο Χανίγια, εξιστορώντας τα λόγια του Ραϊσί.

Περιέγραψε επίσης τον Ραϊσί αποκαλώντας την 7η Οκτωβρίου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ «σεισμό στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας».

09:13 «Πήγε να σώσει έναν νεαρό και την πυροβόλησαν»

Μια εκτοπισμένη Παλαιστίνια αφηγείται πώς οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν την αδελφή της ενώ προσπαθούσε να ανασύρει το σώμα ενός νεαρού από το δρόμο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

«Σκότωσαν τον αδερφό μου, τη σύζυγο του πατέρα μου, τώρα την αδερφή μου. Δεν ξέρω που βρίσκεται η μητέρα μου την ψάχνω. Δεν αντέχουμε άλλο. Στον κόσμο που μας ακούει στηρίξτε μας», αναφέρει στην κάμερα ενώ πλέον είναι για ακόμα μία φορά εκτοπισμένη.

09:01 Με τρία λίτρα νερό τη μέρα ζουν οι Παλαιστίνιοι – Προορίζεται για όλες τις ανάγκες τους

Το καθαρό πόσιμο νερό έχει γίνει ένα από τα σπανιότερα και πολυτιμότερα αγαθά στη Γάζα.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λαμβάνουν μόνο το ένα πέμπτο του νερού που χρειάζονται για να επιβιώσουν, περίπου τρία λίτρα κάθε μέρα για όλες τις ανάγκες τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμα και αυτό είναι πολλές φορές μολυσμένο και ακατάλληλο, οδηγώντας σε κρίση δημόσιας υγείας λόγω της εξάπλωσης ασθενειών.

08:53 Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ το ΔΠΔ μετά το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είναι μια πιθανή απάντηση στο αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε στον Μπλίνκεν την Τρίτη ότι ήθελε «πράξεις, όχι μόνο λόγια» σχετικά με το αίτημα του Καρίμ Χαν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Στη συνέχεια, ο Γκράχαμ ρώτησε τον Μπλίνκεν αν θα υποστήριζε μια «διακομματική προσπάθεια για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ».

«Χαιρετίζω τη συνεργασία μαζί σας σε αυτό», απάντησε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είχε ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί με τους βουλευτές για τη διαμόρφωση «μιας κατάλληλης απάντησης» στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ και χαρακτήρισε την κίνηση «βαθιά λανθασμένη».

08:46 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καλεί τον Νετανιάχου παρά το αίτημα για ένταλμα σύλληψης

Ο ηγέτης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα καλέσει τον Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο παρά το αίτημα για ένταλμα του ΔΠΔ

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόσκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μιλήσει στους Αμερικανούς βουλευτές.

Τα σχόλια ήρθαν μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η πρόσκληση δεν έχει ακόμη αποσταλεί επειδή περιμένει τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να υπογράψει επιστολή πρόσκλησης σε κοινή συνεδρίαση.

Εάν ο Σούμερ δεν το πράξει μέχρι την Τρίτη, «θα προχωρήσουμε και θα προσκαλέσουμε τον Νετανιάχου μόνο στη Βουλή», δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι ομιλίες σε κοινές συνεδριάσεις του Κογκρέσου από ξένους ηγέτες είναι μια σπάνια τιμή που γενικά επιφυλάσσεται για τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ ή για σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου. Ο Νετανιάχου έχει ήδη απευθύνει τρεις τέτοιες ομιλίες, την πιο πρόσφατη το 2015.

08:33 CNN: Η Αίγυπτος άλλαξε κρυφά τους όρους της συμφωνίας γι αυτό κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις

Επικαλούμενο τρεις πηγές, το CNN μετέδωσε την Τρίτη ότι η Αίγυπτος άλλαξε κρυφά τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που συζητούνταν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Μας εξαπάτησαν όλους», δήλωσε μία από αυτές τις πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, η διατύπωση της συμφωνίας στην οποία συμφώνησε η Χαμάς ήταν διαφορετική από το σχέδιο που το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι είχε διαβιβαστεί στην οργάνωση.

Η αλλαγή από τους αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις πηγές, οδήγησε σε αλληλοκατηγορίες από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, την Ιερουσαλήμ και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το CNN, οι αλλαγές έγιναν από έναν ανώτερο αξιωματούχο των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών που ονομάζεται Ahmed Abdel Khalek, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής του Abbas Kamel, του διευθυντή της αιγυπτιακής Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών.

Μία από τις πηγές δήλωσε στο CNN ότι ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, ο οποίος ήταν θυμωμένος και ντρεπόταν που τον έκαναν να φαίνεται ότι απέτυχε να ενημερώσει τους Ισραηλινούς, «παραλίγο να εκραγεί».

08:20 Ιρλανδία και Νορβηγία προχωρούν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Σήμερα η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα προβούν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ενώ η Ισπανία θα ανακοινώσει ημερομηνία για το πότε θα κάνει το ίδιο.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024