Γαλλία: Ο Μακρόν φτάνει στη Νέα Καληδονία που πλήττεται από ταραχές για συνομιλίες υψηλού κινδύνου
Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, κατηγορούν τον Μακρόν για παρέμβαση υπέρ των Γάλλων εποίκων εις βάρος των ιθαγενών.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσγειώθηκε στο νησί της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό την Πέμπτη, για μια ημέρα συνομιλιών κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιδιώξει να γυρίσει σελίδα στις θανατηφόρες ταραχές που προκλήθηκαν από μια αμφισβητούμενη εκλογική μεταρρύθμιση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να πειστούν οι ταραξίες να φύγουν από τους δρόμους θα αποτελέσει πρόκληση, όπως και η προσπάθεια να πειστούν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας του υπό γαλλική κυριαρχία εδάφους, τα οποία κατηγορούν τον Μακρόν και την κυβέρνησή του για τις ταραχές, ότι βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει.
Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, που έχει ήδη ψηφιστεί από τους νομοθέτες στην ηπειρωτική Γαλλία, περίπου 20.000 χιλιόμετρα (12.400 μίλια) μακριά, θα αποδυναμώσει τις ψήφους των αυτόχθονων Κανάκων, οι οποίοι αποτελούν το 40% του πληθυσμού του νησιού των 270.000 ανθρώπων. Καθώς πρόκειται για συνταγματική μεταρρύθμιση, απαιτείται συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για την επικύρωσή της και ο Μακρόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ημερομηνία για την επικύρωση αυτή.
«Ο πρόεδρος βρίσκεται εκεί για να ξεκινήσει συζητήσεις που θα επιτρέψουν να προκύψει μια συνολική πολιτική συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στη Γερουσία. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσουμε … σε έναν δρόμο συγχώρεσης και έναν δρόμο προς το μέλλον». Την ίδια στιγμή μια από τις πρώτες έγνοιες ήταν ο έλεγχος της πληροφορίας.
Ο Μακρόν, είπε, θα διορίσει μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων που θα παραμείνουν στο νησί όσο χρειαστεί για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι βοηθοί του λένε ότι ο Μακρόν δεν έχει κανένα προσχεδιασμένο σχέδιο και θα μιλήσει με όλα τα κόμματα για την ανοικοδόμηση μετά τις ταραχές, καθώς και για την πολιτική, αλλά είναι απίθανο να βιαστεί να πάρει κάποια σημαντική απόφαση.
Απογοητευμένοι οι Γάλλοι μικρονησιακής καταγωγής
Αυτό μπορεί να απογοητεύσει ορισμένες τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της FLNKS, που θέλουν ο Μακρόν να βάλει στο ράφι την εκλογική μεταρρύθμιση που το Παρίσι λέει ότι είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της δημοκρατίας στο νησί. Η μεταρρύθμιση θα επέτρεπε στους Γάλλους κατοίκους που έχουν ζήσει στη Νέα Καληδονία για 10 χρόνια να ψηφίζουν στις επαρχιακές εκλογές.
«Περιμένουμε ότι αν (ο Μακρόν) ταξιδέψει στο Κανακί θα κάνει κάποια ισχυρή ανακοίνωση ότι αποσύρει αυτό το εκλογικό νομοσχέδιο, αλλά αν έρχεται εδώ απλώς ως πρόκληση, αυτό μπορεί να εξελιχθεί άσχημα», δήλωσε στο Reuters ο Τζίμι Ναούνα, από το υπέρ της ανεξαρτησίας Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Κανακί και Σοσιαλιστών (FLNKS). Η ατζέντα του Μακρόν περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους καθώς και με επιχειρηματίες.
Η Γαλλία προσάρτησε τη Νέα Καληδονία το 1853 και έδωσε στην αποικία το καθεστώς υπερπόντιου εδάφους το 1946. Είναι η νούμερο 3 εταιρεία εξόρυξης νικελίου στον κόσμο, αλλά ο τομέας βρίσκεται σε κρίση και ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εκλογικοί κατάλογοι πάγωσαν το 1998 στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Νουμέα, η οποία έθεσε τέλος σε μια δεκαετία βίας και καθιέρωσε μια πορεία προς τη σταδιακή αυτονομία, η οποία, όπως λένε οι επικριτές, έχει πλέον τεθεί σε κίνδυνο.
Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους ίχνη λεηλατημένων καταστημάτων και πυρπολημένων αυτοκινήτων και επιχειρήσεων. Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς για να βοηθήσουν να επανέλθει ο έλεγχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις