Στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας η Παλαιστινιακή Αρχή
Την περασμένη χρονιά, η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε έλλειμμα 682 εκατ. δολαρίων, ή αλλιώς 3,9% του ΑΕΠ
Η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στο χείλος οικονομικής ασφυξίας, εκτίμησε χθες Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) σε έκθεσή της, καθώς η ροή των εσόδων της έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς και η παλαιστινιακή οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, που μειώνει τα φορολογικά έσοδα.
Την περασμένη χρονιά, η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε έλλειμμα 682 εκατ. δολαρίων, ή αλλιώς 3,9% του ΑΕΠ, κι αναμένεται να το δει να διπλασιάζεται φέτος, φθάνοντας τα 1,2 δισεκ. δολάρια.
Δραματική η κατάσταση στη Γάζα
Αιτία είναι η μεγάλη μείωση των εσόδων που συγκεντρώνονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά δεν παραδίδονται στην Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η μεγάλη ύφεση της παλαιστινιακής οικονομίας, που αναμένεται να υποστεί συρρίκνωση που θα κυμανθεί μεταξύ του 6,5% και του 9,4% του ΑΕΠ, κατά την εκτίμηση της ΠΤ, που επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50%, αφού ήδη είχε γνωρίσει μεγάλη συρρίκνωση από τα τέλη του 2023, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στον θύλακο, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας
Η ύφεση θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του ποσοστού της φτώχειας τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτή την τελευταία, στην πράξη όλος ο πληθυσμός έχει πλέον περάσει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Βασικός λόγος είναι η καταστροφή θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, με σχεδόν 500.000 χαμένες θέσεις, 200.000 στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν 150.000 Παλαιστινίων που εργάζονταν στο Ισραήλ.
Διατροφική ανασφάλεια
Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να χειροτερεύει, με τη διατροφική ανασφάλεια να πλήττει το 95% των Γαζαίων και το βόρειο τμήμα του θυλάκου να θεωρείται πλέον πως βρίσκεται σε κατάσταση λιμού, σε «καταστροφικά επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας», κατά την έκθεση.
Επικαλούμενη μελέτη της London School of Hygiene and Tropical Medicine και του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η έκθεση προειδοποιεί ακόμη πως από 58.000 ως 66.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα «αν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ