Οι ανησυχίες της Ελλάδας για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την «Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα»
«Κινδυνεύει να παρερμηνευτεί ως μήνυμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για περιφερειακή συμφιλίωση» σημειώνει η Αθήνα αιτιολογώντας την επιλογή της να απέχει από την ψηφοφορία
Στην έγκριση του ψηφίσματος που ορίζει την 11η Ιουλίου ως «Διεθνή Ημέρα Στοχασμού και Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα» προχώρησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Υπέρ ψήφισαν 84 χώρες, κατά 19, ενώ υπήρξαν και 68 αποχές, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν την Πέμπτη ότι η στιγμή που επελέγη για το εν λόγω ψήφισμα δεν ήταν η «κατάλληλη» επισημαίνοντας παράλληλα πως η στάση της αποχής ήταν η ενδεδειγμένη υπέρ της «σταθερότητας και της καταλλαγής» στην περιοχή των Βαλκανίων, την οποία επιδιώκει η Αθήνα, παρότι αποδέχεται – όπως φαίνεται και στη σχετική δήλωση της ελληνικής πλευράς – ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε «γενοκτονία».
Η δήλωση
Στην δήλωση της ελληνικής πλευράς στην οποία η Αθήνα αιτιολογεί την επιλογή της να απέχει από την ψηφοφορία σημειώνεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει τη σημασία του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας περισυλλογής και μνήμης της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995, μιας τραγωδίας που άφησε στην περιοχή μας μια βαθιά και οδυνηρή πληγή».
Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελληνική Δημοκρατία επαναλαμβάνει το σεβασμό της προς τις σχετικές αποφάσεις ανεξάρτητων διεθνών δικαστηρίων σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Φεβρουαρίου 2007, η οποία αναφέρει ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία».
Στο ίδιο πνεύμα, σημειώνεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στον αγώνα κατά της άρνησης της γενοκτονίας και του εγκλήματος της γενοκτονίας».
Ανάγκη πρωτοβουλιών αποκλιμάκωσης
Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση «στο πλαίσιο των σημερινών σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την ειρήνη και τη συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που προωθούν την αποκλιμάκωση και την ενότητα και που ανοίγουν το δρόμο προς ένα κοινό μέλλον για την περιοχή».
Και το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε προς ψήφιση. σύμφωνα με την αιτιολόγηση της στάσης της Αθήνας «κινδυνεύει να παρερμηνευτεί ως μήνυμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για περιφερειακή συμφιλίωση και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ανησυχία και λόγω της χρονικής συγκυρίας
Η Αθήνα επισημαίνει με νόημα ότι «η χρονική συγκυρία του ψηφίσματος αυτού προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς κατατέθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανοίγοντας μια συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική δυναμική που δημιούργησε η απόφαση της ΕΕ».
Καταλήγοντας η ελληνική πλευρά «επαναλαμβάνει ότι το μέλλον για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τους πολίτες της, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια, μπορεί να υπάρξει μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις