Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είπε ο Μητσοτάκης – «Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτριά της»
Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής
Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.
«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης γιατί το αντικείμενο είναι το πρώτο πρόβλημα είναι που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα», υπογράμμισε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες»
Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ίσως δώσει ευκαιρία για αντιπαράθεση βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες, να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και τις θέσεις όλων των κομμάτων.
Μιλώντας επί των τιμών των τροφίμων και του πληθωρισμού τόνισε ότι είναι αντίστροφη η πορεία έναντι του γενικού πληθωρισμού. «Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε και κατέθεσε πίνακα επί των στοιχείων στα πρακτικά. «Δεν είναι μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κανείς σήμερα δεν αρνείται ότι από τη μία οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα», συνέχισε.
Αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας πως δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει διαφορές στις τιμές στο Παρίσι, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ ή τη Σόφια. «Τραυματίζει την ελεύθερη αγορά. Παράλληλα προφανώς τροφοδοτεί τον γενικό πληθωρισμό», υποστήριξε, λέγοντας ότι η Ένωση πρέπει να αντιτάξει κανόνες. «Μόλις χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού επέβαλε ένα πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν το ζητάει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες επτά χώρες», επισήμανε.
«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια»
Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, πώς γίνεται να της ασκείται κριτική από αριστερό κόμμα που αντιτάσσεται στα μονοπώλια. «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, καθώς «έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Ήταν ο βασικός λόγος που οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια». Τόνισε πως προσπαθεί να εξηγήσει ένα περίπλοκο φαινόμενο, αυτό της ακρίβειας, λέγοντας ότι «η πολιτική μας για αύξηση των μισθών και των συντάξεων συνεχίζεται με απόλυτη συνέπεια».
«Καλά να είμαστε το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ακόμη ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.
«Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό και «σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».
Τόνισε επίσης ότι ο δεύτερος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας που κινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης. Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και από πού ξεκινήσαμε», τόνισε.
«Συντάξεις ε; 4.000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός… Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
«Η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Άμα αναφερθούν σε άλλα ζητήματα της πολιτικής τότε θα απαντήσω στη δευτερολογία μου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολούθως πρόσθεσε πως «μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», πρόσθεσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία χωρίς επιστροφή»
Παράλληλα άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την πρόταση για τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ανάγκης για την ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση αφορά «την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» και προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου.
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τζάστιν Σαν: Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μπανάνα για 6,2 εκατ. δολάρια