Κασσελάκης και Μητσοτάκης: Ο καλύτερος λαδέμπορας στο προεκλογικό ρινγκ
Ο τενεκές ελαιολάδου κατέλαβε τα κοινοβουλευτικά έδρανα και η τιμή ορίστηκε άτυπος δείκτης των προσεχών εκλογών. Τί συμβαίνει με το λάδι και τον πληθωρισμό [γραφήματα]
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και… λάδι. Οι εκλογές του 2024 και όλα τα μότο κινούνται πλέον παράλληλα με το δρόμο της ακρίβειας και η φράση μάς βγάλανε το λάδι μπορεί να είναι μία ιδέα για το νέο σύνθημα του μέσου έλληνα ψηφοφόρου, το οποίο μπορεί να βροντοφωνάζει πάνω από τις χαραμάδες της ευρωκάλπης.
Μαξίμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, αποδεικνύονται και αποτυχημένοι τυρέμπορες και σταθερά πολιτικοί φιδέμπορες.
Ο τενεκές ελαιολάδου αναβαθμίστηκε σε πολιτικό ζήτημα καταλαμβάνοντας τα κοινοβουλευτικά έδρανα αφού κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή η τιμή του λαδιού απέκτησε νέο ρόλο. Είναι ένας νέος άτυπος δείκτης για τον καλύτερο λαδέμπορα εν μέσω της εν εξελίξει πολιτικής αντιπαράθεσης για τον πρωταθλητισμό της ακρίβειας.
Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει
«Βγείτε από τον φαντασιακό σας κόσμο και σταματήστε να λέτε ψέματα. Μιας και μιλήσαμε για το λάδι πείτε στον αρχηγό σας ( σ.σ Στέφανο Κασσελάκη) στο επόμενο σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό με βιολογικό . Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει». Τα παραπάνω αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου αφήνοντας αιχμές προς τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα σποτάκια του. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε ένα σποτ που ανάρτησε χθες ο κ. Κασσελάκης όπου ανέδειξε το ελαιόλαδο ως το πιο ακριβό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε (αναγκαστικά μέσω σόσιαλ καθότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε συζήτηση στη Βουλή) και έτσι λέει προς τον κ. Μητσοτάκη: Ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι συγκρίνω τιμές βιολογικού ελαιόλαδου με μη βιολογικό. Βιολογικό λάδι 750ml στη Γερμανία των τριπλάσιων μισθών: 10,69€. Βιολογικό λάδι 750ml στην Ελλάδα: 15,17€.
“Είναι ακριβώς τα προϊόντα που παρέθεσα στο βίντεό μου”, γράφει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει “δεν πρόσεχε εκείνη την ώρα. Θα έδενε τα κορδόνια του…”.
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: δεν πρόσεχε. Θα έδενε τα κορδόνια του…
Το Μέγαρο μαξίμου βγαίνει στη αντεπίθεση και απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας μεταξύ άλλων: Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Εμείς προτιμούμε τις πράξεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στον περιορισμό των συνεπειών της. Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, αποδεικνύονται και αποτυχημένοι τυρέμπορες και, αντί για σοβαρή αντιπολίτευση, παραμένουν σταθερά πολιτικοί φιδέμπορες.
Οι εκλογές του ελαιολάδου
Ο πρωθυπουργός έδωσε τις δικές του απαντήσεις στο θέμα της ακρίβειας, για το οποίο ουδείς από την κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως δεν αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ακόμη ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΟΕ), η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας έπεσε κατά 21,3% τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με την κορύφωση του τον Ιανουάριο του 2024 όταν είχε φτάσει τα 902,5 ευρώ τα 100 κιλά. Ειδικότερα, οι τιμές από τα μέσα Απριλίου για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 740 ευρώ τα 100 κιλά (αύξηση κατά 51% σε σχέση την ίδια περσινή περίοδο), στα 710 ευρώ τα 100 κιλά στη Χαέν της Ισπανίας (+36,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) και στο Μπάρι της Ιταλίας στα 968 ευρώ τα 100 κιλά (αύξηση κατά 60%).
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Τι συμβαίνει με την ακρίβεια και το ελαιόλαδο
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ο οποίος αποτελεί και μείζον κοινωνικό θέμα, υποχώρησε αλλά παραμένει στο υψηλό 5,4% ετησίως τον Απρίλιο. Η ζημιά σε τμήμα της παραγωγής, που προξένησε η καταστροφική πλημμύρα από την καταιγίδα Daniel, σε συνδυασμό με την ανελαστική ζήτηση και τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους των παραγωγών και ειδικά του λιανεμπορίου, απέτρεψαν την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων.
Όμως μεγάλη πληθωριστική επίδραση άσκησε και το ελαιόλαδο, το οποίο παραδοσιακά σταθμίζεται με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στον ελληνικό δείκτη (0,9% έναντι 0,2% στην Ευρωζώνη, το 2024).
Η μέση τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά +29,4% ετησίως το 2023 και κατά +63,7% ετησίως τον Απρίλιο του 2024, προσθέτοντας 0,5 π.μ. στο συνολικό πληθωρισμό/ βάσει ΔΤΚ (από περίπου +0,2 π.μ. το 2023) και επεξηγώντας σχεδόν το 50% της αύξησης του συνολικού πληθωρισμού τροφίμων, κατά την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, εάν αφαιρεθούν οι επιδράσεις του ελαιολάδου, η ετήσια μεταβολή του ΕνΔΤΚ τροφίμων & μη-αλκοολούχων ποτών για την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2024, εκτιμάται ότι θα ήταν 2,6% ετησίως περίπου (από 5,4% ετησίως για το συνολικό δείκτη) προσεγγίζοντας την αντίστοιχη της Ευρωζώνης (+2,2% ετησίως τον Απρίλιο), με καθοδική τάση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών τροφίμων αλλά και άλλων συνιστωσών του κόστους παραγωγής. Η αποκλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου αναμένεται να είναι βραδεία καθώς παραμένουν κλιματικοί και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, ενώ τα αποθέματα είναι μειωμένα διεθνώς.
Κατά ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της τιμής του λαδιού. Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάλης αναφέρει: Στο ζήτημα της φέτας, πριν βγάλουν ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το έγγραφο που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Αν το έκαναν, θα αντιλαμβάνονταν ότι συνέκρινε τις τιμές μεταξύ ιδίων ποσοτήτων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το παραθέτουμε εκ νέου (φωτό 1) μήπως και το καταλάβουν. Μάλιστα, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις εικόνες που οι ίδιοι παρέθεσαν στη σημερινή ανακοίνωσή τους, εμφανίζονται κωδικοί με ακόμα χαμηλότερες τιμές κιλού (9,88 ευρώ το ένα κιλό) από την τιμή που αναφερόταν για την Ελλάδα στον πίνακα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή (6,28 ευρώ το μισό κιλό).
Προσθέτει επίσης ότι «στο δε ζήτημα του ελαιολάδου, ο κ. Κασσελάκης χθες συνέκρινε τιμή μη βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου 500ml στο Βέλγιο (8,95) (φωτό 2) με τιμή βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου 750ml στην Ελλάδα (15,17) Ενώ στην Ελλάδα (βάσει του e- katanalotis) τα πιο φτηνά έξτρα παρθένα μη βιολογικά ελαιόλαδα 1lt (δηλαδή ίδιας ποιότητας και διπλάσιας ποσότητας από αυτό που συγκρίνει στο Βέλγιο) είναι λίγο πάνω από 10 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα».
«Και σήμερα αντί να ζητήσει συγγνώμη, ανεβάζει βίντεο όπου αναφέρεται στη σύγκριση των τιμών βιολογικού ελαιολάδου (δλδ ενός premium προϊόντος) μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και δεν λέει σκοπίμως κουβέντα για την χυδαία εξαπάτηση που επιχείρησε χθες, συγκρίνοντας τιμές άλλης ποσότητας και άλλης ποιότητας ελαιολάδου μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Εμείς προτιμούμε τις πράξεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στον περιορισμό των συνεπειών της» υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης και καταλήγει: Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αποτυχημένοι λαδέμπορες, αποδεικνύονται και αποτυχημένοι τυρέμπορες και, αντί για σοβαρή αντιπολίτευση, παραμένουν σταθερά πολιτικοί φιδέμπορες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις