ΕΕ: Θέλει απαντήσεις από τη Ρωσία για την «απαράδεκτη ενέργεια» στα θαλάσσια σύνορα με την Εσθονία
Ένα ευρύτερο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς από πλευράς Ρωσίας στα θαλάσσια σύνορα με την Εσθονία εντόπισαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εγκαλούν τη Ρωσία.
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως απαιτεί απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε πρόκληση από Ρώσους φρουρούς στα σύνορα με την Εσθονία.
Η Εσθονία δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Ρώσοι συνοριοφύλακες απομάκρυναν σημαδούρες για τη ναυσιπλοΐα από την εσθονική πλευρά του ποταμού Νάρβα που χωρίζει τις δύο χώρες.
«Αυτό το συμβάν στα σύνορα είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», ανέφερε σε μία δήλωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
«Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία σχετικά με την απομάκρυνση των σημαδούρων, και την άμεση επιστροφή τους».
Τεχνικής φύσης η ρωσική παρέμβαση, λέει η Μαρία Ζαχάροβα
Η θέση αυτών των πλωτών αντικειμένων ανάμεσα στη Ρωσία και την Εσθονία αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών αφότου ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ανέφεραν η εσθονική αστυνομία και η συνοριοφυλακή.
Η ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια. Ο ποταμός Νάρβα πηγάζει από μια λίμνη μεταξύ της Ρωσίας και της Εσθονίας και εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας, στη Βαλτική Θάλασσα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική θα πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και πως η εργασία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την αποσαφήνιση των συνόρων είναι τεχνικής φύσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις