Παλαιστινιακό κράτος θέλει να αναγνωρίσει ο Στάρμερ αν εκλεγεί Πρωθυπουργός στη Βρετανία
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια ειρηνευτική διαδικασία, ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ
Την πρόθεσή του να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Εκτίμησε, ωστόσο, πως αυτό θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή και πάντα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού».
Αναταράξεις εντός
Στο εσωτερικό, όμως του κόμματος των εργατικών εκφράζεται, από μερίδα στελεχών, μια δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του Στάρμερ, αναφορικά με την πολιτική που έχει ασκήσει στο Παλαιστινιακό μετά τη βάρβαρη εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
Η δυσαρέσκεια των εργατικών για τον Στάρμερ στο θέμα της παλαιστίνης οδήγησε σε απώλεια βουλευτών και χαμηλά ποσοστά σε ορισμένους δήμους
Συγκεκριμένα, στελέχη του κόμματος εμφανίζονται επικριτικοί, καθώς ο Στάρμερ καθυστερεί να λάβει σαφή θέση απέναντι στο Ισραήλ και το αιματοκύλισμα της Γάζας.
Αυτό εκφράστηκε και μέσα από τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η στάση του κόμματος για το θέμα οδήγησε 10 βουλευτές σε παραίτηση αλλά και τον κόσμο να «γυρίζει την πλάτη» στους Εργατικούς σε δήμους με έντονο το Μουσουλμανικό στοιχείο.
Αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ οι εργατικοί
Αυτή την εβδομάδα, οι Εργατικοί υποστήριξαν την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αφού ο εισαγγελέας ζήτησε εντάλματα σύλληψης τόσο για τη Χαμάς όσο και για Ισραηλινούς αξιωματούχους για εγκλήματα πολέμου. Αυτό, βέβαια, στάθηκε η αφορμή για να διευρυνθεί το χάσμα με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.
Στην αντίπερα όχθη, οι Τόρις υποστήριξαν ότι το ΔΠΔ δεν είχε τη δικαιοδοσία να ζητήσει τα εντάλματα σύλληψης και πως δεν θα βοηθούσε να απομακρυνθούν οι ισραηλινοί όμηροι από τη Γάζα, να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη περιοχή ή να επιτευχθεί βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.
Οι διστακτικοί και οι τολμηροί της υπόθεσης
Στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, πολλά είναι τα κράτη που προκρίνουν τη λύση των δύο κρατών. Σε αυτά ανήκουν τόσο η Μ. Βρετανία, όσο και η Γαλλία με τη Γερμανία. Ωστόσο, η ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους έχει μείνει επί της ουσίας στα χαρτιά.
Μόνο ορισμένα «τολμηρά» κράτη, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε πως έτσι «ανταμείβεται η τρομοκρτία» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου