Μέση Ανατολή: Tο μποϊκοτάζ σε McDonald’s και KFC έπληξε σοβαρά τις εταιρείες
Ο αντίκτυπος στα McDonald’s και τα Starbucks ήταν σημαντικά υψηλότερος
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στόχος μποϊκοτάζ έχουν γίνει στην Ασία αμερικανικοί κολοσσοί fast food, εξαιτίας της σχέσης τους με το Ισραήλ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Πολλοί μουσουλμάνοι στην περιοχή άλλαξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, μειώνοντας τη ζήτηση για γρήγορο φαγητό από αμερικανικές αλυσίδες.
Τα McDonald’s έγιναν στόχος μποϊκοτάζ μετά από φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας ότι τα καταστήματά τους στο Ισραήλ διένειμαν γεύματα στους στρατιώτες της χώρας μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.
Στη συνέχεια, ο δικαιοδόχος του brand στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους Παλαιστινίους και δώρισε δύο εκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλ στη βοήθεια προς τη Γάζα. Οι δικαιοδόχοι σε άλλες χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό ακολούθησαν το παράδειγμά του, με αρκετές εταιρείες να εκφράζουν δημόσια την πολιτική τους ουδετερότητα.
«Όλοι επηρεάστηκαν, αυτό είναι κάτι που δεν συνειδητοποίησαν πολλοί, όχι μόνο οι δυτικές επωνυμίες, όλοι επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση μετά τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Brandon Guthrie, συνιδρυτής και γενικός συνεργάτης της Shatranj Capital Partners, στο Bloomberg Intelligence.
Ο αντίκτυπος στα McDonald’s και τα Starbucks στη Μέση Ανατολή
Ο αντίκτυπος στα McDonald’s και τα Starbucks ήταν σημαντικά υψηλότερος καθώς ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στο Μαρόκο, είπε ο Guthrie.
Ενώ η McDonald’s δεν αποκάλυψε πόσο κόστισαν στην εταιρεία αυτά τα μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλός της Chris Kempczinski είπε σε μια γνωστοποίηση κερδών τον Φεβρουάριο ότι «ο πιο έντονος αντίκτυπος» ήταν στη Μέση Ανατολή, ενώ δέχθηκε πλήγμα και σε μουσουλμανικές χώρες όπως Ινδονησία και Μαλαισία.
Ορισμένα franchise της KFC στη ΝΑ Ασία επίσης δεν έχουν γλιτώσει από τα μποϊκοτάζ. Περισσότερα από 100 καταστήματα KFC στη Μαλαισία αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά. Η εταιρεία της Μαλαισίας QSR Brands (M) Holdings αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στη μεγάλη μουσουλμανική καταναλωτική βάση, υποστηρίζοντας ότι έχει πάνω από 18.000 εργαζομένους στη χώρα, εκ των οποίων περίπου το 85% είναι μουσουλμάνοι.
Στο Πακιστάν, οι τοπικές μάρκες νερού και αναψυκτικών σε ορισμένα παντοπωλεία λαμβάνουν εξέχοντα χώρο και απολαμβάνουν την προτίμηση των καταναλωτών έναντι της Coca-Cola και της Pepsi, που είναι δημοφιλείς μάρκες εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα.
Μάλιστα, αφίσες κυκλοφόρησαν μεταξύ Πακιστανών πολιτών καταγγελτικές των σχέσεων μεγάλων πολυεθνικών με το Ισραήλ.
Η εταιρεία κατασκευής συσκευασιών Pepsi και Coca-Cola είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 11% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου και λόγω της «μείωσης της εγχώριας ζήτησης» από τις αντιδράσεις στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ανέφερε στην τριμηνιαία έκθεσή της η Pakistan Aluminium Beverage Cans.
Εκτός από τη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, και στη Βόρεια Αφρική το πρώτο κατάστημα KFC στην Αλγερία έκλεισε προσωρινά εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab News.
Και στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, όπου η κοινή γνώμη είναι λιγότερο ομοιογενής, ο αντίκτυπος των μποϊκοτάζ είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας AmRest Holdings, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες fast food στην Ευρώπη με επωνυμίες όπως οι Burger King, KFC και Pizza Hut, δήλωσε στην έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί «να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλάζοντας την τάση τους να καταναλώνουν και τον τρόπο που καταναλώνουν», αν και δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο έχουν επηρεαστεί οι οικονομικές επιδόσεις τους.
Μια ευρωπαϊκή χώρα όπου ο αντίκτυπος είναι πιο συμπαγής, είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της McDonald’s Kempczinski. Η πτώση των πωλήσεων «εξαρτάται πολύ από το πού βρίσκεται το εστιατόριο και αν βρίσκεται σε μια μουσουλμανική γειτονιά», είπε.
Ενώ «όλοι εμφανίζουν μια τάση ανάκαμψης», τα McDonald’s και τα Starbucks μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες, ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους, για να ανακάμψουν, καθώς δέχθηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες, είπε ο Guthrie.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις