Ρεφλεξολογία: Tο «μονοπάτι» προς την υγεία
Σε ποιον δεν αρέσει να κάνει μια βόλτα σε ένα λιθόστρωτο δρομάκι ένα ευχάριστο δροσερό βράδυ; Το «stone stepping» έχει μια παλιά γοητεία που, όπως φαίνεται, κάνει καλό στην υγεία.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Έχετε ακούσει ποτέ για την κινεζική παράδοση του «Stone Stepping»; Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική στην οποία συνίσταται να περπατάμε ξυπόλυτοι σε μια επιφάνεια από στρογγυλεμένες, μικρές πέτρες, με σκοπό να αυξήσουμε τα επίπεδα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.
Τα ονόματα για αυτή τη θεραπεία είναι πολλά: πέτρινο σκαλοπάτι, μονοπάτι με βότσαλο, μονοπάτι qi, μονοπάτι ρεφλεξολογίας ή μονοπάτι υγείας. Όπως και να λέγεται, πρόκειται για ένα τεχνητό δρομάκι που κατασκευάζεται ως προσθήκη σε οποιοδήποτε τοπίο ή δημόσιο πάρκο. «Όταν βγάζουμε τα παπούτσια μας για να περπατήσουμε σε κάποιο από αυτά τα πέτρινα μονοπάτια, πολλά σημεία γνωστά και ως σημεία ρεφλεξολογίας ή βελονισμού διεγείρονται», λέει η Κατερίνα Σταθοπούλου, Ρεφλεξολόγος – Ολιστική Θεραπεύτρια.
Είναι, πλέον, γνωστό σε όλους πως στα πέλματα βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις πολλών οργάνων του σώματός μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι αυτή η πρακτική μας βοηθά να συνδεθούμε καλύτερα με αυτά, εξηγεί η Ειδικός. «Με αυτού του είδους το περπάτημα παρατηρείται ανακούφιση του πόνου, καλύτερος ύπνος και πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία. Καθώς περπατάμε σε αυτά τα λεία, στρογγυλεμένα βότσαλα ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος και εξασφαλίζεται η ομαλή ροή της ενέργειας στο σώμα».
Τι είναι όμως η ρεφλεξολογία;
Η ρεφλεξολογία, είναι μια θεραπευτική πρακτική με ρίζες στην αρχαιότητα. Είναι γνωστή, επίσης, και ως ανακλαστική ζωνοθεραπεία και εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα στην Κίνα. Τα ιστορικά βιβλία του 2ου αιώνα π.Χ., αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ανάλογες τεχνικές στις θεραπείες τους.
«Η ρεφλεξολογία αποτελεί μια ξεχωριστή συμπληρωματική πρακτική υγείας, η οποία στηρίζεται στην έννοια ότι συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια, και τα αυτιά αντιστοιχούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Μέσω της εφαρμογής μέτριας πίεσης σε αυτά τα σημεία, η ρεφλεξολογία επιδιώκει να προάγει την ενεργειακή ισορροπία, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να προσφέρει ανακούφιση από το στρες», αναφέρει η Κατερίνα Σταθοπούλου.
Τα πολλαπλά οφέλη της ρεφλεξολογίας
Η ρεφλεξολογία δεν είναι μέθοδος διάγνωσης ή παραδοσιακής ιατρικής θεραπείας, αλλά παρ’ όλα αυτά οδηγεί σε πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Η ρεφλεξολογία ασκείται μέσω της πίεσης σε ειδικές αντανακλαστικές περιοχές του σώματος, συνήθως στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά, με σκοπό την ενεργοποίηση των δικών του αυτοθεραπευτικών δυνατοτήτων.
Η Κατερίνα Σταθοπούλου μάς πληροφορεί για μερικές από τις καταστάσεις που βοηθάει η ρεφλεξολογία:
- Ανακούφιση πόνων.
- Διέγερση νευρικού συστήματος: Στο πέλμα υπάρχουν πάνω από 8000 νευρικές απολήξεις, οι οποίες διεγείρονται μέσω της ρεφλεξολογίας, βελτιώνοντας την λειτουργία και την αντιδραστικότητά τους. Αυτό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
- Χαλάρωση.
- Βελτίωση κυκλοφορικού συστήματος.
- Βελτίωση του ύπνου.
Είναι σημαντικό, όμως, να επισημανθεί ότι η ρεφλεξολογία δεν θεωρείται υποκατάστατο για την παραδοσιακή ιατρική θεραπεία, αλλά μια συμπληρωματική μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και ενίσχυση της καθημερινής ευεξίας.
Τα ρεφλεξολογικά μονοπάτια ως μέσο θεραπείας
«Τα ρεφλεξολογικά μονοπάτια είναι φτιαγμένα από λείες πέτρες που τοποθετούνται είτε οριζόντια είτε κάθετα και στοιβάζονται δίπλα δίπλα χωρίς κενό. Μπορεί ακόμα να τοποθετηθούν σαν μωσαϊκό και ενσωματώνονται πάνω σε τσιμέντο. Τέτοια μονοπάτια ρεφλεξολογίας συναντάμε σε πολλά πάρκα της Ταϊβάν αλλά στη Σιγκαπούρη και σε άλλα σημεία στην Ασία. Στο δυτικό κόσμο τα βρίσκουμε, συνήθως, σε ιαματικά λουτρά η σε κέντρα ευεξίας», αναφέρει η Κατερίνα Σταθοπούλου.
Ειδικότερα, σε κάποιο από αυτά τα πάρκα υπάρχει επιγραφή που λέει: «Σχεδόν σε κάθε χωριό της Ταϊβάν έχουν φτιαχτεί ειδικά μονοπάτια με βότσαλα και κάθε πρωί στις 3 ή 4 η ώρα, οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι πάνω στα βοτσαλάκια για μισή ώρα πριν πάνε στη δουλειά. Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες το κάνουν αυτό. Έχει γίνει τρόπος ζωής. Πιστεύω ότι αυτή η άσκηση τρεις φορές την ημέρα είναι ότι χρειάζομαι για την υγεία μου».
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες άρχισαν να περπατούν τακτικά σε λιθόστρωτα μονοπάτια. Μετά από 2 μήνες, με 3-4 ώρες αυτής της άσκησης κάθε εβδομάδα, οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης μειώθηκαν.
Το σώμα μας χρειάζεται κίνηση
«Το σώμα μας χρειάζεται την κίνηση, συχνά χωρίς καμία συνειδητή συμμετοχή. Ο λόγος που μπορούμε να κάνουμε απλές κινήσεις όπως να καθίσουμε, να σηκωθούμε, να μαζεύουμε αντικείμενα, να πηδάμε, να τρέχουμε χωρίς να σκεφτόμαστε ή να πέφτουμε, οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται “ιδιοδεκτικότητα” της αίσθησης του σώματός για τη δική του θέση, ισορροπία και κίνηση. Η ιδιοδεκτικότητα μάς δίνει την επίγνωση του σώματός μας και, συνήθως, αναφέρεται ως η έκτη αίσθησή μας», περιγράφει η ρεφλεξολόγος και ολιστική θεραπεύτρια.
Της ζητάω να μας αναλύσει περαιτέρω τη λειτουργία του ιδιοδεκτικού συστήματος. «Το ιδιοδεκτικό σύστημα χρησιμοποιεί υποδοχείς τεντώματος και υποδοχείς πίεσης που βρίσκονται στους μύες, τις αρθρώσεις και το δέρμα, για να ενημερώσει τον εγκέφαλό μας σχετικά με το φυσικό μας περιβάλλον και πώς αλληλεπιδρούμε με αυτό. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους υποδοχείς βρίσκονται στα πόδια μας, τα οποία έρχονται περισσότερο σε επαφή με το έδαφος. Εάν μειώσουμε την αισθητηριακή ανάδραση από τα πόδια προς τον εγκέφαλό φορώντας παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς, τότε ο εγκέφαλος έχει λιγότερες πληροφορίες να επεξεργαστεί. Το πόδι έχει εξελιχθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε ένα επιδέξιο και ευαίσθητο αριστούργημα. Προστατεύοντάς το αναγκαστικά με τα παπούτσια, περιορίζουμε τις δυνατότητές του και μειώνουμε τις αυτοθεραπευτικές του ικανότητες».
Ας κατασκευάσουμε τα δικά μας ρεφλεξολογικά μονοπάτια
Στην Ελλάδα, ακόμα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το περπάτημα σε μονοπάτια ρεφλεξολογίας. Υπάρχουν, όμως, δύο άλλες επιλογές: Είτε να απευθυνθούμε σε έναν διαπιστευμένο ειδικό ρεφλεξολογίας είτε να επιλέξουμε μια από τις εκατοντάδες πανέμορφες παραλίες μας με τα λευκά βοτσαλάκια και να δημιουργήσουμε το δικό μας αυτοσχέδιο μονοπάτι ρεφλεξολογίας.
Μερικές από αυτές:
- Πανέμορφες παραλίες στην Εύβοια.
- Παραλία Πλάκα στην Τήλο.
- Κάβος του Μιχάλη στη Σχοινούσα.
- Αη Γιάννης στο Πήλιο.
- Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα.
- Κάλαμος Αττικής.
Και τόσες πολλές ακόμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Άλλωστε, είναι και αυτό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.
Συμβουλές για να περπατήσετε σωστά από μια ρεφλεξολόγο
Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από την πρακτική stepping stone, φροντίστε να περπατήσετε χωρίς τα παπούτσια σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Να έχετε κατά νου τα εξής:
- Πατήστε πρώτα τις φτέρνες σας καθώς περπατάτε. Κάντε σύντομα και απαλά βήματα για να μειώσετε τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις και τα πέλματά σας.
- Αφού βάλετε πρώτα τη φτέρνα σας, βεβαιωθείτε ότι το σωματικό σας βάρος πέφτει πρώτα στο μικρό δάχτυλο του ποδιού και μετά στο μεγάλο. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε μια ασφαλή βόλτα υποστηρίζοντας τα γόνατά και τους μύες.
- Μην κάνετε πάρα πολλά πολύ σύντομα. Ξεκινήστε με όσο νιώθετε άνετα. Είναι εντάξει αν περπατάτε αργά χωρίς τα παπούτσια σας, δεν είναι κάτι που το κάνετε κάθε μέρα. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, περπατάτε προσεκτικά παρατηρήστε κάθε πόνο, κάθε ενόχληση, κάθε σημείο του πέλματος που σας προκαλεί ευχάριστη η δυσάρεστη αίσθηση.
- Αναπνεύστε βαθιά σε κάθε βήμα.
- Προσπαθήστε να είστε παρών στη διαδικασία.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία στο ρεπορτάζ την Κατερίνα Σταθοπούλου, Ρεφλεξολόγο – Ολιστική Θεραπεύτρια.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις