Ανδρουλάκης: To δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης έχει σαθρά θεμέλια
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
«Το δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, καθώς το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραπλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως γίνεται όλο και δύσκολη η καθημερινότητα, η αύξηση των ανελαστικών δαπανών συνεχίζεται, ενώ το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται, όπως «το γνωρίζετε όλοι εσείς πολύ καλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τον ουσιαστικό αποκλεισμό που βιώνεται από πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό», είπε απευθυνόμενος στους επαγγελματίες των ΜμΕ.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα πίσω από την συγκυρία του πακτωλού των ευρωπαϊκών πόρων, ωστόσο δεν εκμεταλλεύτηκε με σοβαρό και επωφελή για την οικονομία και την κοινωνία τρόπο τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη λόγω πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αντί να αλλάξει το παραγωγικό μας πρότυπο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε απλώς σε μία βραχυπρόθεσμη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Εικονική πραγματικότητα το δήθεν οικονομικό θαύμα»
Υποστήριξε ότι «το δήθεν οικονομικό θαύμα αποδεικνύεται ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε η ΕΛΣΤΑΤ, με την προσγείωση της ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπατε. Οι επενδύσεις μάλιστα αυξήθηκαν μόνο 7%, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε αύξηση 15,5%. Το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι ήρθε από τη Moody’s και τη JP Morgan, που δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο κι έτσι οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας γίνονται πλέον ορατές», όπως είπε.
Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε ως δυσμενή τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά στοιχεία, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στις επενδύσεις: «Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι το 2023 ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2022. Τα μεγέθη δείχνουν ότι οι επενδύσεις των ξένων στη χώρα μας επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019».
Σημείωσε, επίσης, ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής «δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι», καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα και ισοπεδωτικά μέτρα των τεκμηρίων, που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες.
«Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εθνικό στόχο η άμεση συγκρότηση Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου ‘Made in Greece’, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε μέσω της εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σε αυτό το σχέδιο, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «την ενδιαφέρει περισσότερο η διευθέτηση συμφερόντων που ονομάζονται ‘μεταρρυθμίσεις’».
«Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το κράτος, βάζουν κανόνες στην λειτουργία της αγοράς, και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν την απασχολεί η μικρομεσαία επιχείρηση» την κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση – και όχι lifestyle για να δίνει περιθώρια διαφυγής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»
Μέτρα για την ενίσχυση των ΜμΕ
Για την ενίσχυση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τα εξής μέτρα:
– Την τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ως κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων.
– Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως έγινε και στην Πορτογαλία, χωρίς τα εμπορικά κριτήρια των τραπεζών, για επενδύσεις στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
– Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης.
– Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς.
– Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας , σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
– Κίνητρα για νέες προσλήψεις νέου προσωπικού με πλήρη απασχόληση.
– Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– Πίεση στις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές,
– Να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας στις μικρές επιχειρήσεις.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές προοδευτικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν ευκαιρία «για να σταματήσει η απάντηση της αλαζονείας του Μαξίμου να είναι ‘41%’. Ο δεύτερος λόγος, για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση – και όχι lifestyle για να δίνει περιθώρια διαφυγής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και ο τρίτος λόγος γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές προοδευτικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις».
Μάλιστα, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του τέως προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο συνέδριο, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ο άνθρωπος που στάθηκε το 2015 δίπλα στην πατρίδα μας. Γιατί την ώρα που κάποιοι έπαιζαν την πατρίδα μας στα ζάρια, όπως και την πρώτη περίοδο που την χρεοκόπησε ο κ. Καραμανλής και την πέταξαν ως βόμβα στα χέρια μας, κάποιοι έπαιζαν παιχνίδια στην πλάτη μας. Όλοι μαζί τότε, μέχρι που πήραν την εξουσία. Μετά, μόνοι τους οι δεύτεροι».
«Το αποτέλεσμα είναι ότι αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – και αναφέρομαι και στον κ. Ολάντ – αλλά και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, δεν είχαν βαθιά πίστη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της ευρωζώνης, τότε σήμερα θα συζητούσαμε για άλλα πράγματα», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις