Μπιλ Γκέιτς: Τι ευχόταν να είχε μάθει νωρίτερα από τον Γουόρεν Μπάφετ
Εκ των υστέρων, είναι ένα μάθημα από το οποίο θα μπορούσα να έχω κερδίσει πολλά νωρίτερα, λέει ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Η φιλία του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ μετράει περισσότερο από τρεις δεκαετίες και στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν ανταλλάξει και μοιραστεί μεταξύ τους εμπειρίες και χρήσιμες συμβουλές.
Ένα από αυτά τα μαθήματα που διδάχτηκε ο Γκέιτς εύχεται να το είχε μάθει πολύ νωρίτερα, λέει σήμερα ο δισεκατομμυριούχος. Εάν το είχε κάνει, υποστηρίζει, θα είχε καταφέρει να γίνει πιο χαρούμενος και πιο παραγωγικός.
«Χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσω ότι δεν χρειάζεται να γεμίζεις κάθε δευτερόλεπτο του προγράμματός σου για να είσαι επιτυχημένος», έγραψε πρόσφατα ο Γκέιτς στην εφαρμογή Meta’s Threads.
«Εκ των υστέρων, είναι ένα μάθημα από το οποίο θα μπορούσα να έχω κερδίσει πολλά νωρίτερα, αν είχα ρίξει περισσότερες ματιές στο σκόπιμα ελαφρύ ημερολόγιο του Γουόρεν Μπάφετ».
Ο Γκέιτς «γέμιζε κάθε λεπτό» στο πρόγραμμά του όταν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια, μέχρι την παραίτησή του το 2000.
Παραδέχτηκε ότι ήταν ένα δύσκολο αφεντικό – κάποιος που δεν δίσταζε να στείλει στις 2 τη νύχτα αιτήματα προς τους εργαζόμενους.
«Νόμιζα ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα», είπε ο Γκέιτς σε κοινή συνέντευξή του με τον Μπάφετ παλαιότερα.
«[Θυμάμαι] τον Γουόρεν να μου δείχνει το ημερολόγιό του… έχει [ακόμα] μέρες που δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο», είπε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι το πιο αραιό πρόγραμμα του Μπάφετ του δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα: «Εσείς ελέγχετε τον χρόνο σας… Δεν είναι ενδεικτικό της σοβαρότητάς σας κάθε λεπτό που συμπληρώνετε στο πρόγραμμά σας».
«Μπορώ να αγοράσω οτιδήποτε θέλω, βασικά, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», σημείωσε ο Μπάφετ, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης.
Η μέθοδος του Μπάφετ – ουσιαστικά, «εργαστείτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά», – υποστηρίζεται από την επιστήμη.
Η αποδοτικότητα των εργαζομένων μειώνεται απότομα όταν εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Οι άνθρωποι που εργάζονται έως και 70 ώρες την εβδομάδα κάνουν την ίδια δουλειά με εκείνους που σκύβουν πάνω από τους φορητούς υπολογιστές τους για 55 ώρες, αποκάλυψε η έρευνα.
Επίσης, δεν πρέπει να εργάζεστε πολύ λίγες ώρες την εβδομάδα: Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι όταν μπορούν να είναι απασχολημένοι – κανείς δεν θέλει να βαριέται – χωρίς να εργάζονται τόσο πολύ που να αγχώνονται, δείχνει έρευνα, σύμφωνα με το CNBC.
Ο βέλτιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυλας στο πρόγραμμα ενός εργαζόμενου είναι έως και 9,5 ώρες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021. Αυτός ο αριθμός δεν φαίνεται ρεαλιστικός για τους περισσότερους εργαζόμενους ενήλικες, αλλά η πρόσθεση περισσότερου ελεύθερου χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, σημείωσαν οι ερευνητές.
Το να φτάσετε εκεί μπορεί να μην είναι εύκολο. Χρειάστηκε χρόνια ο Γκέιτς για να βρει μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είπε σε μια εναρκτήρια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα πέρυσι.
«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να πιστεύουν ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα», είπε ο Γκέιτς απευθυνόμενος στους φοιτητές.
«Μην περιμένετε όσο εγώ για να μάθετε αυτό το μάθημα», πρόσθεσε. «Πάρτε το χρόνο σας για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας, να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας και να ανακάμψετε από τις απώλειές σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Χαλαρώστε και με τους ανθρώπους γύρω σας όταν το χρειάζονται», συμβούλευσε τους νέους.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις