Ολλανδία: Πέθανε η 29χρονη με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που είχε ζητήσει να κάνει ευθανασία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να βιώνει «αφόρητο πόνο χωρίς προοπτική βελτίωσης»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Λίγες ημέρες μετά τα 29α γενέθλιά της η Ολλανδή, Ζοράγια τερ Μπικ, έφυγε από τη ζωή με ευθανασία αν και ήταν απόλυτα υγιής, καθώς δεν άντεχε να ζει άλλο με κατάθλιψη και άγχος.
Η είδηση του θανάτου της, κάνει τον γύρο του κόσμου, με τις αντιδράσεις να είναι πολλές για την άδεια που της χορηγήθηκε ώστε να της γίνει ευθανασία, παρόλο που ήταν απόλυτα υγιής σωματικά.
Επίσης, υπέφερε από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ είχε διαγνωστεί και με αυτισμό. Η ίδια αποφάσισε ότι ήθελε να πεθάνει, αφού πάλευε με τα προβλήματα ψυχικής υγείας για πάνω από μία δεκαετία. Μάλιστα, όπως έλεγε, καμία θεραπεία στην οποία είχε υποβληθεί δεν την είχε βοηθήσει.
Η γυναίκα πέθανε τελικά στις 22 Μαΐου και ώρα 1:20 τοπική, 20 ημέρες μετά τα γενέθλιά της, με τη βοήθεια του Κέντρου Εξειδίκευσης Ευθανασίας, έχοντας στο πλευρό της τον αγαπημένο της.
Σε ένα tweet που κοινοποίησε ένας φίλος της, ο Μάρτιν, ανέφερε ότι η Ζοράγια πέθανε «ανθρώπινα».
Στον λογαριασμό της στην ίδια πλατφόρμα γράφει πλέον «Zoraya – Status: Departed» («Ζοράγια – Κατάσταση: αποχώρησε»), υπονοώντας ότι δεν είναι πια στη ζωή.
Η ανάρτηση στο X (πρώην Twitter)
For the people who called it a bluff, who called her an attention whore.
Apologize and go sit in a corner. Ask youself, are you part of the problem, or the solution?#zoraya #zorayaterbeek #euthanesia pic.twitter.com/jABL0rkTpb— Martin (@tintal1971) May 22, 2024
Όπως σημειώνει η DailyMail, τα άτομα που πεθαίνουν από ευθανασία συνήθως λαμβάνουν ένα διάλυμα βαρβιτουρικών που σταματά την καρδιά τους, αν και η μέθοδος θανάτου της Μπικ δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά και ορίζει η προβλεπόμενη διαδικασία, τη μέρα της ευθανασίας χορηγείται ένα ηρεμιστικό και εν συνεχεία όταν χάνονται οι αισθήσεις χορηγείται το φάρμακο που σταματάει τη λειτουργία της καρδιάς της.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό»
Η ολλανδική εφημερίδα, Algemeen Dagblad, έγραψε ότι η 29χρονη είχε «έναν αξιοπρεπή θάνατο, τον οποίο λαχταρούσε για χρόνια λόγω αφόρητης ψυχολογικής ταλαιπωρίας».
Ο θάνατος της Ζοράγια απασχολεί την ολλανδική κοινωνία και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις επειδή επρόκειτο για ασθενή με ψυχικά προβλήματα και όχι κάποια άλλη ανίατη νόσο.
Πριν από 3,5 χρόνια η νεαρή είχε υποβάλλει το αίτημά της, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί στην Ολλανδία από το 2002.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, πράγμα που είναι προσβλητικό», δήλωνε στον Guardian η Ζοράγια.
Ακόμη ανέφερε: «Καταλαβαίνω τους φόβους που έχουν ορισμένα άτομα με αναπηρία σχετικά με την υποβοηθούμενη θανάτωση και τις ανησυχίες για το αν οι άνθρωποι πιέζονται να πεθάνουν. Αλλά στην Ολλανδία, έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές».
Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, για να δικαιούται κάποιος υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να βιώνει «αφόρητο πόνο χωρίς προοπτική βελτίωσης», ενώ το άτομο πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο και ικανό να λάβει μια τέτοια απόφαση.
Η 29χρονη όταν γνώρισε τον σύντροφό της, πίστευε ότι το ασφαλές περιβάλλον που της προσέφερε θα την θεράπευε. «Αλλά συνέχισα να αυτοτραυματίζομαι και να νιώθω αυτοκτονική».
Ξεκίνησε εντατικές θεραπείες, που περιλάμβαναν φαρμακευτική αγωγή και περισσότερες από 30 συνεδρίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας. «Στη θεραπεία, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, αλλά αυτό δεν διόρθωσε τα κύρια ζητήματα. Στην αρχή της θεραπείας, ξεκινάς αισιόδοξα. Πίστευα ότι θα γινόμουν καλύτερα. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η θεραπεία, αρχίζεις να χάνεις την ελπίδα», εξομολογήθηκε.
Μετά από 10 χρόνια, «δεν είχε μείνει τίποτα» όσον αφορά τη θεραπεία. «Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στον τρόπο που ζω τώρα». Είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει, αλλά ο βίαιος θάνατος από αυτοκτονία μιας συμμαθήτριάς της και οι επιπτώσεις του στην οικογένεια του κοριτσιού την απέτρεψαν.
«Τελείωσα τις θεραπείες τον Αύγουστο του 2020 και μετά από μια περίοδο αποδοχής ότι δεν υπήρχε άλλη θεραπεία, έκανα αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Πρόκειται για μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Δεν είναι ότι ζητάς υποβοηθούμενο θάνατο μια Δευτέρα και είσαι νεκρός την Παρασκευή», είπε.
Όταν τον Απρίλιο η ιστορία της πήρε μεγάλη δημοσιότητα μετά από δημοσίευμα σε ολλανδικό ΜΜΕ τα εισερχόμενά της γέμισαν με αρνητικά μηνύματα και η ίδια αναγκάστηκε να κλείσει τους λογαριασμούς της στα social media.
«Μην το κάνεις, η ζωή σου είναι πολύτιμη», της ζητούσαν κάποιοι, ενώ άλλοι «μου είπαν να βρω τον Ιησού ή τον Αλλάχ ή μου είπαν ότι θα καώ στην κόλαση. Ήταν μια απόλυτη καταιγίδα. Δεν μπορούσα να αντέξω όλη την αρνητικότητα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις