Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Εξηντάχρονη κατέβηκε για μις Υφήλιος και έγραψε ιστορία

Αργεντινή: Εξηντάχρονη κατέβηκε για μις Υφήλιος και έγραψε ιστορία

Μια 60χρονη έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της υποψήφιας της Αργεντινής και έγραψε ιστορία, έχοντας ήδη βγει πρώτη στα προκριματικά του Μπουένος Άιρες.

Μια 60χρονη γυναίκα είδε τα όνειρά της να γίνει η γηραιότερη διαγωνιζόμενη Μις Υφήλιος στην ιστορία να χάνονται στον ετήσιο διαγωνισμό ομορφιάς της Αργεντινής για την ανάδειξη της Miss Universe Argentina, της υποψήφιας της Αργεντινής.

Η Αλεχάνδρα Μαρίσα Ροντρίγκεζ, νομική σύμβουλος σε νοσοκομείο, της οποίας η συμμετοχή στον διαγωνισμό είχε επευφημηθεί ως θρίαμβος κατά του ηλικιακού ρατσισμού σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τα νιάτα, έμεινε μακριά από το στέμμα της Μις Αργεντινή. Αλλά έφυγε με τον τίτλο του «καλύτερου προσώπου» από τον διαγωνισμό, κάτι που δεν ήρθε χαριστικά.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ευχαρίστησε όλους όσοι γιόρτασαν την επιτυχία της στον διαγωνισμό Miss Buenos Aires τον περασμένο μήνα. Η νίκη της εκεί, αφού η Μις Υφήλιος κατάργησε το ηλικιακό όριο, προκάλεσε μια φρενίτιδα παγκόσμιας προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης που την έκανε διάσημη αρχικά σε τοπικό και αργότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, η δικηγόρος με την γλυκιά φωνή από την γειτονιά Λα Πλάτα, νότια του Μπουένος Άιρες, μοίραζε συμβουλές για ενυδατική κρέμα σε γυναίκες που προσπαθούσαν να πετύχουν το υπερβολικά λείο πρόσωπό της και υποσχόταν στο κοινό ότι υπάρχει αλήθεια στο ρητό ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός.

Δεν έχουν όλα τα παραμύθια ευτυχισμένο τέλος, αλλά η ίδια δεν το είδε έτσι

«Ως αποτέλεσμα αυτού που μου συνέβη, πιστεύω ότι άνοιξε μια νέα πόρτα για πολλούς ανθρώπους που ίσως δεν είχαν εύκολη ζωή», δήλωσε η Ροντρίγκεζ στο Associated Press στα παρασκήνια μετά την εκδήλωση, ντυμένη ακόμα με το κόκκινο κοκτέιλ φόρεμά της με τα σχισίματα που αποκάλυπταν τα πόδια της. «Ήταν περιπέτεια και δεν είχα καμία προσδοκία από αυτό, παρά μόνο την ανάληψη μιας νέας πρόκλησης».

Αλλά οι κριτές προτίμησαν τη Μαγκαλί Μπενέχαμ, μια 29χρονη ηθοποιό και μοντέλο από την Κόρδοβα, η οποία φόρεσε ένα λιτό μπλε μπικίνι και ψηλά πέδιλα για να κερδίσει αρχικά το «καλύτερο μαγιό» και τελικά να νικήσει τις άλλες 27 διαγωνιζόμενες και να στεφθεί Μις Αργεντινή και να εκπροσωπήσει την χώρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και τόσο ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ, γιατί ο διαγωνισμός δεν ήταν εύκολος», δήλωσε η Μπενέχαμ στο AP. Θα εκπροσωπήσει την Αργεντινή στην Πόλη του Μεξικού για τον παγκόσμιο διαγωνισμό τον Νοέμβριο.

Ακόμη και η νίκη της 29χρονης Μπενέχαμ θα ήταν αδύνατη πριν από ένα χρόνο, καθώς ο διαγωνισμός είχε εδώ και καιρό περιορίσει την ηλικία των διαγωνιζομένων στα 28 έτη. Φέτος, για πρώτη φορά στην 73χρονη ιστορία του, «ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος καλωσορίζει κάθε συμμετέχουσα άνω των 18 ετών».

Από διαγωνισμός για «ενζενί», μετατράπηκε σε διαγωνισμός σε γυναίκες κάθε ηλικίας χωρίς περιορισμούς

Για δεκαετίες, τα καλλιστεία Μις Υφήλιος περιγράφονταν ανοιχτά ως ένα υπερθέαμα με ανύπαντρες γυναίκες στα τέλη της εφηβείας τους και στα είκοσί τους, για να αξιολογήσουν οι κριτές την εμφάνιση και την προσωπικότητά τους. Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος το έβρισκε αυτό ανησυχητικό, οι διοργανωτές συνειδητοποίησαν πόσο πίσω έμεινε ο διαγωνισμός από την πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς το #MeToo και τα κινήματα ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης σάρωναν τον κόσμο, η Miss Universe έτρεξε να πείσει τους σκεπτικιστές ότι είχε να κάνει περισσότερο με το μυαλό και το πνεύμα (και τα κλισέ) παρά με το σώμα.

Αφαίρεσε πολλές αμφιλεγόμενες προϋποθέσεις συμμετοχής, ανοίγοντας το πεδίο για παντρεμένες, έγκυες, λεσβίες και τρανσέξουαλ γυναίκες, εξαφανίζοντας όλες τις αναφορές της «ομορφιάς» από την ιστοσελίδα του.

Από τη νίκη της Αλεχάνδρα Ροντρίγκεζ στον περιφερειακό διαγωνισμό που εξελέγη Miss Buenos Aires.

Ο αντίλογος αναφέρει πως τίθενται άπιαστα όρια για τις συνομίληκές της

Ωστόσο, καθώς ο διαγωνισμός τόνιζε την ενσυναίσθηση, την αυτοπεποίθηση και την αυθεντικότητα ως θηλυκά ιδανικά, οι αναφορές στη «νεαρή γυναίκα» παρέμειναν στη θέση τους, και μαζί με αυτές, την «απαγόρευση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια», όπως σημειώνει το Associated Press. Ενώ πολλές γυναίκες επαίνεσαν την απόφαση της Ροντρίγκεζ να διαγωνιστεί σε ηλικία 60 ετών, άλλες αμφισβήτησαν αν έθετε παράλογα πρότυπα για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Το βραβευμένο πρόσωπό της, η αγαλματένια φιγούρα της και τα γλυπτά χαρακτηριστικά της την έκαναν να αναμειχθεί με τις νεότερες διαγωνιζόμενες στη σκηνή. «Συμβάλλει στην αίσθηση ότι όλοι θα έπρεπε να μπορούν να μοιάζουν έτσι, όλες οι 60χρονες γυναίκες θα έπρεπε να έχουν την εμφάνιση της νεότητας και της φρεσκάδας, σαν να ήταν 25 ετών», δήλωσε η Λάλα Πασκινέλι, μια Αργεντίνα φεμινίστρια ακτιβίστρια. «Αν δεν το κάνουν, είναι επειδή δεν είναι πρόθυμες να κάνουν τις θυσίες».

Ίσως η επόμενη εξέλιξη της κοινωνίας, να είναι η κατάργηση των διαγωνισμών ομορφιάς δια μέσου της μειωμένης επιτυχίας τους, όμως μέχρι να κατακτήσει η κοινωνία αντίστοιχες οπτικές αξίας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως της εμφάνισής τους, αυτά τα μικρά βήματα να βοηθούν.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024