Πόσο υψηλό IQ έχουν οι Έλληνες – Έρευνα για τη νοημοσύνη δείχνει που κυμαίνεται ο μέσος όρος παγκοσμίως
Σε αυτές τις χώρες κατοικούν οι εξυπνότεροι άνθρωποι του κόσμου - Ποιοι απαρτίζουν την πρώτη 10άδα και ποιοι την τελευταία
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Έρευνα του World Population Review για το 2024 καταγράφει τα αποτελέσματα των πολιτών με το υψηλότερο και χαμηλότερο IQ από όλο τον κόσμο και αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πιο έξυπνοι του πλανήτη και ποιοι οι λιγότερο ευφυείς.
Η πρώτη 10άδα με τους εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Ασιάτες είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται στην πρώτη τριάδα με τους δείκτες νοημοσύνης να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 106.48, 106.47 και 105.89, αντίστοιχα.
Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με μέσο όρο δείκτη IQ 105.37, η Κίνα με 104.1 και η Νότια Κορέα με 102.35.
Και έπονται τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα: Λευκορωσία με 101.6, Φινλανδία με 101.2, Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν 101.07 και Γερμανία με 100.74 κατά μέσο όρο.
Ο δείκτης IQ των Ελλήνων
Η χώρα μας δεν είναι αρκετά ψηλά στον πίνακα -τουλάχιστον όχι και πολύ χαμηλά- καθώς σημειώνει μέσο όρο 90,77 και βρίσκεται στην 55η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Η κατανομή της νοημοσύνης των Ελλήνων
Στατιστικά το 50% των Ελλήνων έχει IQ από 85 έως 105 (μέση ευφυΐα), το 25% πάνω από 105 (ευφυΐα πάνω από τη μέση), το 25% κάτω από 85 (οριακή νοητική αναπηρία), ένας στους 100 Έλληνες έχει IQ μεγαλύτερο από 132 (προχωρημένη ευφυΐα) και ένας στους 100 Έλληνες έχει IQ μικρότερο από 59 (ήπια νοητική αναπηρία).
Ποια η θέση των γειτονικών μας χωρών
Λίγο πιο πάνω, στην 47η θέση, βρίσκεται η Κύπρος με 93,39 μέσο όρο, η Ιταλία με 94,23 βρίσκεται στην 42η θέση, η Βουλγαρία στην 54η θέση με 90,99, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Αλβανία, στην 109η θέση με 81,75, η Τουρκία με 86,8 βρίσκεται στην 77η θέση και η Βόρεια Μακεδονία με 81,91 βρίσκεται στην 108η θέση.
Οι χώρες της Αφρικής στην τελευταία δεκάδα
Νεπάλ – Μέσος όρος IQ: 42,99
Το Νεπάλ βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, με μέσο όρο IQ 42,99. Παρά την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και τα εντυπωσιακά τοπία του, το Νεπάλ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την παροχή επαρκούς εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό του, ιδίως στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η φτώχεια και οι διατροφικές ελλείψεις συμβάλλουν στους παράγοντες για τις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στο Νεπάλ.
Λιβερία, Σιέρα Λεόνε – Μέσος όρος IQ: 45,07
Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, που βρίσκονται στη Δυτική Αφρική, μοιράζονται το δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας IQ, 45,07. Οι χώρες αυτές έχουν υποστεί χρόνια εμφύλιων ταραχών, φτώχειας και ανεπαρκών υποδομών, τα οποία έχουν αναμφίβολα επηρεάσει την εκπαίδευση και τη συνολική ανάπτυξη των πληθυσμών τους. Τα τραύματα που προκλήθηκαν από συγκρούσεις, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη συμβάλλουν σημαντικά στις χαμηλές βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται σε αυτά τα έθνη.
Γουατεμάλα – Μέσος όρος IQ: 47,72
Η Γουατεμάλα, μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα με μέσο όρο IQ 47,72. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, η Γουατεμάλα εξακολουθεί να παλεύει με υψηλά επίπεδα φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, ιδίως μεταξύ των ιθαγενών κοινοτήτων. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες παίζουν ρόλο στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που καταγράφονται στη Γουατεμάλα.
Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου – Μέσος όρος IQ: 52,5
Το Πράσινο Ακρωτήριο βρίσκεται στην πέμπτη θέση του καταλόγου με μέσο όρο IQ 52,5. Ενώ το Πράσινο Ακρωτήριο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η ανεργία, η φτώχεια και η μετανάστευση. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ιστορικές επιρροές συνέβαλαν στις σχετικά χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται σε αυτή τη νησιωτική χώρα.
Γκάμπια – Μέσος όρος IQ: 52,68
Η Γκάμπια κατατάσσεται στην έκτη θέση με μέση βαθμολογία IQ 52,68. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, η Γκάμπια αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως υψηλά ποσοστά φτώχειας, περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και ανεπαρκείς υποδομές. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στη χώρα.
Νικαράγουα – Μέσος όρος IQ: 52,69
Η Νικαράγουα κατατάσσεται στην έβδομη θέση με μέσο όρο IQ 52,69. Παρά την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη και τις βελτιώσεις στην εκπαίδευση, η Νικαράγουα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η πολιτική αστάθεια. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες συνέβαλαν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που καταγράφονται στον πληθυσμό της.
Γουινέα – Μέσος όρος IQ: 53,48
Η Γουινέα κατατάσσεται στην όγδοη θέση του καταλόγου με μέσο όρο βαθμολογίας IQ 53,48. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, η Γουινέα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια και οι ανεπαρκείς υποδομές. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ιστορικές επιρροές μπορεί να συμβάλλουν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στη Γουινέα.
Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα – Μέσος όρος IQ: 58,16
Στην ένατη θέση ισοβαθμούν η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, και τα δύο έθνη της Δυτικής Αφρικής με μέση βαθμολογία IQ 58,16. Παρά τις σχετικά υψηλότερες βαθμολογίες IQ σε σύγκριση με άλλες χώρες του καταλόγου, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η πολιτική αστάθεια, οι οποίες επηρεάζουν την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και τη συνολική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις