Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Ευρώπη και ΗΠΑ σκέφτονται να εμβολιάσουν τους αγελαδοτρόφους

Γρίπη των πτηνών: Ευρώπη και ΗΠΑ σκέφτονται να εμβολιάσουν τους αγελαδοτρόφους

Η επιδημία στα εκτροφεία αγελάδων δημιουργεί ανησυχία ότι ο ιός Η5Ν1 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει πανδημία.

Εν μέσω εκρηκτικής επιδημίας γρίπης των πτηνών στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, Ευρώπη και Αμερική προχωρούν σε ενέργειες για την προμήθεια «προπανδημικών» εμβολίων που θα χορηγούνταν στους εργάτες εκτροφείων, τους κτηνιάτρους και το προσωπικό εργαστηρίων όπου ελέγχονται δείγματα, αναφέρει το Reuters επικακαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανίχνευση του ιού σε δείγμα κρέατος από γαλακτοπαραγωγική αγελάδα που εστάλη σε σφαγείο λόγω μεγάλης ηλικίας. Το κρέας δεσμεύτηκε και δεν διατέθηκε στην αγορά, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Από τον Μάρτιο, κρούσματα σε αγελάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα πολιτείες, πιθανότατα όμως η επιδημία είναι πιο εκτεταμένη, δεδομένου ότι ίχνη του ιού ανιχνεύτηκαν στο 20% των δειγμάτων από μη παστεριωμένα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Η εξάπλωση του Η5Ν1 στα εκτροφεία δίνει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να δώσει ενδεχομένως στελέχη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία.

Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος παραμένει «χαμηλός», δεδομένου πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων.

Μόνο δύο εργάτες εκτροφείων έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τον Η5Ν1, χωρίς όμως να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Ο ιός μεταδίδεται πάντως σε πολλά άλλα είδη θηλαστικών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες σε ετοιμότητα

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρήγγειλαν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της CLS Seqirus που βρίσκεται ασυσκεύαστο σε απόθεμα και ταιριάζει με το στέλεχος του ιού Η5Ν1 που πλήττει τις αγελάδες.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ σχεδιάζει κοινή προμήθεια του εμβολίου της CLS για την «πρόληψη δυνητικής πανδημίας».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν διαθέτει αποθέματα υποψήφιων προπανδημικών εμβολίων, ωστόσο θα μπορούσε να ζητήσει και από φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια για την εποχική γρίπη να τροποποιήσουν κατάλληλα τη γραμμή παραγωγής.

Ο Καναδάς βρίσκεται στο μεταξύ σε συνομιλίες με την GSK για την παραγωγή προπανδημικών εμβολίων σε εργοστάσια που κανονικά παράγουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Η GSK θα μπορούσε να διαθέσει το προπανδημικό εμβόλιο και στις ΗΠΑ.

Ο ολλανδός ιολόγος Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ ο οποίος μελετά τις μεταλλάξεις που θα χρειαζόταν ο ιός για να προκαλέσει πανδημία, δήλωσε ότι τα εμβόλια που σκέφτεται να προμηθευτεί η Ευρώπη προορίζονται για ανθρώπους που μπορεί να εκτεθούν στον ιό λόγω επαγγέλματος.

Αν υπάρξει τέτοια προμήθεια θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και οι εργαζόμενοι εργαστηρίων όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι.

«Εγώ σίγουρα θα το έκανα» είπε ο ερευνητής.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024