Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Neuralink: «Κοιμόμουν και γκούγκλαρε μόνο του, άνοιξαν 10 εφαρμογές» - Η ζωή του ανθρώπου που έλαβε το τσιπ εγκεφάλου

Neuralink: «Κοιμόμουν και γκούγκλαρε μόνο του, άνοιξαν 10 εφαρμογές» – Η ζωή του ανθρώπου που έλαβε το τσιπ εγκεφάλου

Ο Νόλαν Άρμπο χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για να στέλνω μηνύματα, να παίζει video games, να διαβάζει κόμικς στο διαδίκτυο και να μαθαίνει ιαπωνικά

Τον Ιανουάριο του 2016 στον Νόλαν Άρμπο, που έχει μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω λόγω ατυχήματος σε βουτιά το 2016, τοποθετήθηκε το εμφύτευμα N1, γνωστό και ως Telepathy, της Neuralink του Έλον Μασκ.

Η κεντρική μονάδα του εμφυτεύματος έχει μέγεθος και σχήμα κέρματος και τοποθετείται σε μια οπή που ανοίγεται στο κρανίο. Από την κεντρική μονάδα εξέχουν 64 νήματα, καθένα από τα οποία φέρει στην άκρη 16 ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρόδια, τα οποία «ράβονται» στον εγκέφαλο από χειρουργικό ρομπότ της Neuralink, διαβάζουν την δραστηριότητα νευρώνων του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, αρμόδιου για τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων. Τα σήματα που συλλέγονται αποκωδικοποιούνται και μεταφράζονται σε κινήσεις ενός κέρσορα στην οθόνη.

Πέντε μήνες μετά, ο Άρμπο περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Business Insider» πώς το τσιπ αυτό άλλαξε τη ζωή του αλλά και τις παρενέργειες τις οποίες υπέστη.

Όπως αναφέρει, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τους πιθανούς κινδύνους της εγχείρησης. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και ανησύχησε μόνο για την περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης, ζητώντας από τους γονείς του εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, να τον άφηναν σε ίδρυμα.

«Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς που εργάζονταν πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού προσωπικού και των νοσηλευτών. Ήταν όλοι τους άριστοι στον τομέα τους», λέει χαρακτηριστικά.

Η εγχείριση ήταν επιτυχής, όμως εμφανίστηκε δυσλειτουργία ένα μήνα μετά, καθώς ορισμένα νήματα αποκολλήθηκαν από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων.

«Διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλός μου κινήθηκε τρία χιλιοστά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι περίμεναν. Τα εξαρτήματα που κατασκεύασαν δεν προορίζονταν να το αντέξουν αυτό, γεγονός που τα έκανε να υποχωρήσουν λίγο», τονίζει ο 29χρονος.

Και προσθέτει: «Όταν έμαθα τι συνέβη, η αρχική μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω αν ήθελαν να το αφαιρέσουν και να τοποθετήσουν ένα καινούργιο, αλλά αρνήθηκαν. Ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτό που συνέβη στο λογισμικό, πράγμα που τελικά έκαναν. Το χειρίστηκαν πολύ καλά».

Η νέα του καθημερινότητα με το τσιπ εγκεφάλου

Περιγράφοντας την καθημερινότητά του, ο Νόουλαντ Άρμπο δηλώνει ότι άλλαξε προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής του, γιατί πλέον κάνει πράγματα που δεν μπορούσε πριν ή με καλύτερο τρόπο.

«Χρησιμοποιώ το εμφύτευμα, για να στέλνω μηνύματα σε ανθρώπους στο «X» ή στο Instagram, απαντώ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παίζω video games, διαβάζω κόμικς στο διαδίκτυο και έχω πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιώ, για να μαθαίνω ιαπωνικά. Το χρησιμοποίησα επίσης, για να κάνω κράτηση σε ξενοδοχείο, όταν επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία της Neuralink», αποκαλύπτει.

«Μου επέτρεψε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Με έκανε καλύτερο και πιο ικανό», λέει

Επίσης, αναφέρεται σε ένα περίεργο περιστατικό, όταν μια φορά τον πήρε ο ύπνος, χωρίς να απενεργοποιήσει τον κέρσορα.

«Αποκοιμήθηκα για περίπου πέντε λεπτά, αλλά δεν το είχα απενεργοποιήσει, οπότε γκούγκλαρε μόνο του. Όταν ξύπνησα, υπήρχαν περίπου 10 διαφορετικές εφαρμογές ανοιχτές στον υπολογιστή», λέει.

Μιλώντας για τις συνεδρίες που κάνει διάρκειας τεσσάρων με οκτώ ωρών, στις οποίες συμμετέχουν ειδικοί της Neuralink και καταγράφουν την πορεία του, τονίζει:

«Μου επέτρεψε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Με έκανε καλύτερο και πιο ικανό να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο άνδρας και σημείωσε πως «ένα από τα βασικά πράγματα που αναρωτιέσαι όταν είσαι τετραπληγικός, είναι το πόσο ανίσχυρος θα είσαι. Έτσι ήθελα να ανακτήσω όσο περισσότερο έλεγχο της ζωής μου μπορούσα».

«Από τότε που τοποθετήθηκε το εμφύτευμα της Neuralink τον Ιανουάριο, η ποιότητα της ζωής μου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Από το ατύχημά μου και μετά, η εξεύρεση διαφορετικών τρόπων για να παραμείνω παραγωγικός ήταν μια δύσκολη μάχη. Η συσκευή μου επέτρεψε τελικά να γίνω πιο ανεξάρτητος», καταλήγει.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024