Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το σκουλήκι του Dune υπήρξε - Το αρπακτικό που έζησε πριν 425 εκατ. χρόνια

Βρετανία: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το σκουλήκι του Dune υπήρξε – Το αρπακτικό που έζησε πριν 425 εκατ. χρόνια

Ένα αρχαίο σκουλήκι που ήταν ένα σαρκοφάγο αρπακτικό που έβγαζε το λαιμό του προς τα έξω για να πιάσει και να φάει ό,τι έβρισκε εντόπισαν οι επιστήμονες.

Ένα προϊστορικό σκουλήκι, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί πλάσμα κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, εντόπισαν επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αρχαίο σκουλήκι ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ήταν ένα σαρκοφάγο αρπακτικό που έβγαζε το λαιμό του προς τα έξω για να πιάσει και να φάει ό,τι έβρισκε στο διάβα του ως λεία.

«Πιστεύουμε ότι δεν ήταν πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά την τροφή τους και πιθανότατα απλά έβαζαν το λαιμό τους στη λάσπη και άρπαζαν οτιδήποτε έβρισκαν»

Το απολίθωμα του Radnorscolex latus

Το πλάσμα που ονομάστηκε από τους ερευνητές ως Radnorscolex latus ανήκει σε μια ομάδα εξαφανισμένων σκουληκόμορφων ζώων, γνωστών ως Παλαιοσκολεοειδή, τα οποία εξαφανίστηκαν εντελώς πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια λόγω της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος και της στάθμης της θάλασσας.

Το απολίθωμα του Radnorscolex latus

Το Radnorscolex, θεωρείται πλέον ότι είναι το τελευταίο επιζών παράδειγμα Παλαιοσκολοειδούς που είναι γνωστό στην επιστήμη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το νεότερο απολίθωμα του είδους του που έχει ταξινομηθεί μέχρι σήμερα.

Βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο της βικτωριανής εποχής στο χωριό Λεϊντγουόρντιν κοντά στα σύνορα με την Ουαλία στο Χέρεφορντσαϊρ.

Ζούσε στον πυθμένα της θάλασσας πριν από περίπου 425 εκατ. χρόνια

Αυτό το θαλάσσιο σκουλήκι πιστεύεται ότι ζούσε στον πυθμένα της θάλασσας πριν από περίπου 425 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή καλυπτόταν ακόμα με νερό.

Η ανάλυση από τους επιστήμονες έδειξε ότι διέθετε έναν αναδιπλούμενο λαιμό που μπορούσε να επεκταθεί στον πυθμένα της θάλασσας για να πιάσει τα θηράματα που ήταν κρυμμένα στο ίζημα.

Το απολίθωμα του Radnorscolex latus

Διέθετε σειρές αιχμηρών δοντιών και άγκιστρα στο κεφάλι του που έβλεπαν προς τα έξω και λειτουργούσαν ως άγκυρα, ενώ έσερνε το σώμα του προς τα εμπρός με μια κυματιστή κίνηση και ρουφούσε ότι έβρισκε.

Παρόλο που αυτό ακούγεται τρομακτικό, το συγκεκριμένο είδος έφτανε σε μήκος μόλις οκτώ εκατοστά.

«Σε κάνουν να σκέφτεσαι τα σκουλήκια στο Dune»

Σύμφωνα με τον δρ. Ρίτσι Χάουαρντ, επιμελητή απολιθωμένων αρθροπόδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, το Radnorscolex θυμίζει τα γιγάντια σκουλήκια στο χολιγουντιανό blockbuster Dune.

«Πιστεύουμε ότι δεν ήταν πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά την τροφή τους και πιθανότατα απλά έβαζαν το λαιμό τους στη λάσπη και άρπαζαν οτιδήποτε έβρισκαν. Σίγουρα σε κάνουν να σκέφτεσαι τα σκουλήκια στο Dune από αυτή την άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και τα απολιθωμένα υπολείμματα του Radnorscolex ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά προηγμένη ώστε να επιτρέψει στους παλαιοντολόγους να τα εξετάσουν με μεγάλη λεπτομέρεια.

Ειδικότερα, το απολιθωμένο σκουλήκι βρισκόταν στις συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τότε που βρέθηκε στη δεκαετία του 1920, εγκαταλελειμμένο λατομείο της βικτωριανής εποχής, μια περιοχή πλούσια σε απολιθωμένους θησαυρούς και σήμερα. Ωστόσο, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά υπερσύγχρονες τεχνικές απεικόνισης για να αναλύσουν τα απομεινάρια.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό το απολίθωμα μελετήθηκε το 1920, αλλά χωρίς την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης δεν ήταν σε θέση να τα περιγράψουν με τόση ακρίβεια και ακρίβεια όπως μπορούμε τώρα. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θέτει τις βάσεις για την έρευνα που θα κάνουν οι άνθρωποι στο μέλλον για τα Παλαιοσκολεοειδή της Σιλουρίου Περιόδου», είπε ακόμα ο δρ. Χάουαρντ.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Papers in Palaeontology.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024