Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Ο Παναγιώτης Ρέτσος αποκλειστικά στο in: Θα πάμε, με την βοήθεια και του Θεού, να το σηκώσουμε

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μετρά αντίστροφα ως το πιο μεγάλο ματς της ιστορίας του Ολυμπιακού, εξηγεί πως οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν αυτό που όλοι μας θεωρούσαμε «ακατόρθωτο», και φυσικά δεν…

Πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια από εκείνο το βράδυ Αυγούστου που ο Πάουλο Μπέντο, δίχως να το σκεφτεί ιδιαιτέρως, εμφάνιζε στην κεντρική σκηνή του «Καραϊσκάκης» από το «πουθενά» έναν πιτσιρικά που έμελλε με την πρώτη να κάνει όσα οι περισσότεροι συνομήλικοι του δεν μπόρεσαν ούτε να φανταστούν.

Σα να λέμε;

Παρθενική σεζόν με 34 συμμετοχές στον Ολυμπιακό.

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο αριστερό μπράτσο, από ένα σημείο και πέρα.

Τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ένα CV που επέμενε ότι μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις «αμυντικές» θέσεις του γηπέδου προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομα του. Αναπόφευκτα μια κερκίδα από «σκάουτς» που είχαν κάνει το Φαληρικό γήπεδο δεύτερο σπίτι τους.

Και τελικά τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου –Μπάγερ Λεβερκούζεν-, σε ένα (οικονομικό) ρεκόρ που ακόμη μια χαρά κρατεί.

Ναι, έγιναν όλα τόσο γρήγορα στην περίπτωση του Παναγιώτη Ρέτσου που ομολογουμένως χρειάζονταν μπόλικη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τη πραγματικότητα.

Όπως αυτόν τον καιρό χρειάζεται και μπόλικη ψυχραιμία για να διαπιστώσει κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: Πως ο Έλληνας άσος στα 26 του και στη δεύτερη θητεία του στο μεγάλο λιμάνι, έπειτα από ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην ευρωπαϊκή ελίτ –Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία- φλερτάρει με κάτι αληθινά σπουδαίο. Με μια ακόμη καλύτερη σεζόν από την 2016-17 «αποκάλυψη».

Για την ακρίβεια; Βρίσκεται μόλις ένα ματς μακριά της. Από το 50ο φετινό του. Από το 99ο στην καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Από τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας με αντίπαλο την Φιορεντίνα που προφανώς και όσο πλησιάζει είναι η πρώτη σκέψη το πρωί και η τελευταία το βράδυ. Από την πρόκληση της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου λίγο πριν το κλαμπ συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής.

Εξελίχθηκε, φέτος, ο Παναγιώτης Ρέτσος σε σημείο αναφοράς για την Ερυθρόλευκη άμυνα. Και μάλιστα με αποδείξεις. Άλλαξαν τρεις προπονητές και τέσσερις δικοί του «παρτενέρ» μα εκείνος έμεινε σταθερός στη θέση του με την υποχρέωση να αναλαμβάνει πέρα από μια σειρά «επικίνδυνες» αποστολές –η τελευταία με όνομα Όλα Γουότκινς, το σέντερ φορ των 70 εκατ ευρώ της Άστον Βίλα- και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του build up.

Δεν υπάρχουν φαβορί, ούτε εκπλήξεις σε έναν τελικό. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι βρίσκεται μία ελληνική ομάδα στον τελικό και ότι όλοι ανυπομονούν για αυτό το παιχνίδι

O Παναγιώτης Ρέτσος με τον δημοσιογράφο του in Διονύση Δελλή στο προπονητικό Κέντρο στον Ρέντη

Για την προετοιμασία για τον τελικό: Είναι κομμάτι από την καθημερινότητά μου

Όλοι οι παίκτες προετοιμάζονται για τον ιστορικό τελικό του Ολυμπιακού με την Φιορεντίνα. Και ο Παναγιώτης Ρέτσος δηλώνει πως προετοιμάζεται «σωματικά και ψυχικά για να είναι έτοιμος». «Το αξίζουμε εδώ που έχουμε φθάσει» λέει και συμπεριλαμβάνει εκτός από την ομάδα και το προπονητικό τιμ «όλο το στάδιο».

Το δημιουργικό άγχος είναι κινητήριος δύναμη σε σημαντικούς αγώνες και «βγαίνει μέσα στο γήπεδο αφού δίνεις το 100%, χωρίς να το καταλαβαίνεις». «Είσαι τόσο συγκεντρωμένος στον αγώνα που δεν βλέπεις τίποτα άλλο παρά τον στόχο», εξηγεί ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού.

Για το ότι όλοι μιλάνε για τον τελικό: Είναι το ωραίο της υπόθεσης

Όλοι – φίλοι και μη του Ολυμπιακού – όπου τον βρουν τον ρωτούν για τον τελικό, αναφέρει και δεν κρύβει ότι το συναίσθημα που δημιουργείται είναι πολύ θετικό. «Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι βρίσκεται μία ελληνική ομάδα στον τελικό και ότι όλοι ανυπομονούν για αυτό το παιχνίδι. Σε εμάς δίνει μεγαλύτερο κίνητρο και περισσότερη χαρά αφού επιπλέον ο τελικός γίνεται στην Ελλάδα».

Για την Φιορεντίνα: Γνωρίζω ότι θα είναι δύσκολο παιχνίδι

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας περιλαμβάνονται αναλύσεις για την αντίπαλη ομάδα, για τους προσωπικούς τους αντιπάλους ώστε όλοι να είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν. Η διεθνής του εμπειρία και οι γνώσεις του από την σύντομη καριέρα του στην Ιταλία συμβάλλουν ακόμη περισσότερο.

«Γνωρίζω τη δυσκολία που θα έχει αυτό το παιχνίδι και την ένταση που θα επικρατεί», υπογραμμίζει, λακωνικά. «Είναι μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλή αμυντική λειτουργία και ένταση στο παιχνίδι της και αυτό είναι το κλειδί, ενώ έχουν ποιοτικές μονάδες σε κάποιες θέσεις» συμπληρώνει.

Ποιος είναι το φαβορί; Δεν υπάρχει φαβορί

Σε έναν τελικό δεν υπάρχει φαβορί υποστηρίζει και υπενθυμίζει ότι ενώ στον τελικό του Europa League Αταλάντα – Λεβερκούζεν ενώ το φαβορί ήταν η Λεβερκούζεν τελικώς το «σήκωσε» η Αταλάντα. Θεωρεί ότι οι προπονητές δεν έχουν ή δεν αποκαλύπτουν εκπλήξεις που ετοιμάζουν, αφού πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα και πως όλες τις ιδέες τους τις έχουν ήδη εφαρμόσει.

Για την πρόκριση επί της Άστον Βίλα: Ήταν κάτι ακραίο, αλλά κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι

Και αμυντικά και επιθετικά κάναμε το καλύτερο μας παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, δηλώνει και υπογραμμίζει ότι «σε ένα μεγάλο ποσοστό είχαμε την κυριαρχία». «Νιώθαμε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και νομίζω το δείξαμε και με τα γκολ και με τις πολλές λεπτομέρειες στο παιχνίδι. Μπορεί να μην φαίνεται στον απλό θεατή, αλλά σε εμάς τουλάχιστον που κάναμε και την ανάλυση, νομίζω ότι φάνηκε πάρα πολύ» αναφέρει ο Παναγιώτης Ρέτσος.

Ο Μεντιλίμπαρ δουλεύει με την φιλοσοφία του νικητή και βοήθησε πολύ την ομάδα

Για την φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ: Πιέζουμε και είμαστε επιθετικοί

Με τον Μεντιλίμπαρ προπονητή η ομάδα δεν έχει την νοοτροπία να «κάτσει πίσω και αν βγει μία φάση να βάλει ένα γκολ και να κερδίσει». «Παίζουμε ένα πολύ επιθετικό παιχνίδι με πολύ πίεση, πιέζουμε τον αντίπαλο μας, προσπαθούμε να κλέψουμε μπαλιές. Είναι νομίζω ότι είναι μια φιλοσοφία ενός νικητή. Αυτό θέλει να μας μεταφέρει και αυτό μας μετέφερε όλο αυτό τον καιρό. Ότι πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε μια τέτοια πρόκριση και μετέπειτα έναν τελικό και γιατί όχι να τον κατακτήσουμε» λέει.

Ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε τα δεδομένα και την «αύρα» στην ομάδα. «Μας βοήθησε πάρα πολύ. Νομίζω ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους παίχτες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το νιώθω, αλλά και οι παίχτες οι οποίοι πριν 5 – 6 μήνες ίσως να μην ήταν τόσο άνετα», εξηγεί.

Για το κλίμα στην ομάδα: Έχει γίνει οικογενειακό

Ο Ολυμπιακός είναι στην ελίτ του ποδοσφαίρου και οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες απ΄ότι σε ευρωπαϊκές ομάδες που δεν διεκδικούν τίτλους και διακρίσεις. Ο Παναγιώτης Ρέτσος τονίζει πως ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη και σε αυτήν συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες «αλλά από εκεί και πέρα από την αρχή της χρονιάς είχαμε γενικά οικογενειακό κλίμα.

Σίγουρα με αυτόν τον προπονητή και τις επιτυχίες δέθηκε λίγο παραπάνω, μέρα με τη μέρα, αγώνα με τον αγώνα, και καλά αποτελέσματα. Και βλέπεις ότι και όλοι οι παίκτες θέλουν να δίνουν και αυτοί το κάτι παραπάνω και να προσπαθούν για το καλύτερο της ομάδας, μετά το ατομικό» σημειώνει ο διεθνής άσος.

O Παναγιώτης Ρέτσος με τον δημοσιογράφο του in Διονύση Δελλή κατά την διάρκεια της συνέντευξης

Για τη συνεργασία του με τον Νταβίντ Κάρμο: Έχουμε πολύ καλή σχέση

Η συνεργασία του με τον Νταβίντ Κάρμο έδωσε άλλα χαρακτηριστικά στη βασική γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Παναγιώτης Ρέτσος δεν φείδεται καλών λόγων για τον «παρτενέρ» του: Πολύ καλό παιδί, ποδοσφαιριστής και αθλητής που κάνει πολύ καλά την δουλειά του. «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, δηλαδή τα βρίσκουμε πολύ καλά μέσα στο γήπεδο» λέει και υπογραμμίζει πως υπάρχει αυτό το πνεύμα συνεργασίας με όλους τους παίκτες.

«Καλώς ή κακώς, ένα πρωτάθλημα δεν είναι τένις, δεν είναι ένα άθλημα που παίζει ο καθένας μόνος του, είναι ομαδικό. Άμα δεν βοηθηθώ από τον συμπαίκτη μου δεν μπορώ να κάνω κάτι. Οπότε λέω και εγώ βοηθάω και νομίζω το δείχνω σε κάθε αγώνα ότι θέλω να βοηθάω».

Για τον Ελ Κααμπί: Είναι… «φονιάς»

«Είναι «φονιάς», ένας πολύ ολοκληρωμένος σέντερ φορ. Δηλαδή πέρα από ότι βάζει γκολ, βοηθάει αμυντικά, τρέχει, μάχεται, κερδίζει μονομαχίες. Νομίζω κάνει πάρα πολλά πράγματα στο παιχνίδι. Η δουλειά που κάνει αυτό το παιδί μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι φανταστική…Σιγά – σιγά βλέπω ότι ήρθαν και τα γκολ. Ήρθε ένα, ήρθαν δύο και έχει φτάσει αυτή την στιγμή να κάνει αυτά τα πράγματα» λέει για τα φοβερά και τρομερά που κάνει ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί στους στόπερ των… άλλων.

Το κλειδί με την Άστον Βίλα ήταν η συγκέντρωσή μας να κρατήσουμε το μηδέν πίσω στο δεύτερο παιχνίδι

Για την υπέρβαση που έκαναν οι παίκτες: Όλοι δώσαμε πάνω από 100%

Όσο ο καιρός περνούσε; Άρχισε πέρα από τον ρόλο του να πιστεύει και εκείνος σε κάτι που έμοιαζε εξ ορισμού απίστευτο. Σε αυτό το μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα του Ολυμπιακού. Και βέβαια να βάζει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την ιστορία που έχει κερδίσει ήδη τη θέση της στην αιωνιότητα. Στο ταξίδι ως τον τελικό του Conference League. Στον τρόπο που οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν την μεγαλύτερη «ανατροπή» στα κύπελλα Ευρώπης (Μακάμπι Τελ Αβίβ). Που απέκλεισαν κοτζάμ Φενέρμπαχτσε μέσα στην Πόλη με τον Κωνσταντή Τζολάκη να φορά τη «μπέρτα» του Superman. Που σόκαραν κόσμο και κοσμάκη αποκλείοντας με συνοπτικές διαδικασίες την Άστον Βίλα που όλοι ένιωθαν ως το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης.

«Υπήρχαν παιδιά φέτος, ειδικά το τελευταίο καιρό, που έκαναν την υπέρβαση και αμυντικά και επιθετικά και έχουν δώσει όλοι το κάτι παραπάνω. Πιστεύω ότι όλοι βάλαμε το λιθαράκι ώστε να φτάσουμε εκεί και όλοι δώσαμε πάνω από 100%. Δώσαμε, δώσαμε τα πάντα. Ειδικά με την Άστον Βίλα, αυτή η συγκέντρωση που είχαμε, ειδικά στο δεύτερο παιχνίδι, νομίζω ότι ήταν ήταν το κλειδί της επιτυχίας και το κλειδί στην πρόκριση,… ήταν το κλειδί ώστε να κρατήσουμε το μηδέν πίσω, που ήταν το πιο σημαντικό και ως στόχος μας και από εκεί και πέρα βάλαμε και δύο γκολ και προκριθήκαμε» υπογραμμίζει.

Για τα «φυτώρια» του Ολυμπιακού: Ήταν στόχος και του προέδρου να βγουν παίκτες από την Ακαδημία

Ο Παναγιώτης Ρέτσος από 9 χρονών «μαθήτευσε» στην Ακαδημία του Ολυμπιακού, όπως και ο Φορτούνης , ο Αποστολόπουλος κ.α. «Υπάρχει η φιλοσοφία να βγουν παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν τόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και έξω από την Ελλάδα. Είναι στόχος και του Προέδρου και όλων των ανθρώπων του Ολυμπιακού» λέει ο διεθνής αμυντικός.

Εξάρει τον ρόλο του προπονητή της Κ-19 Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, ο οποίος είναι και στο τιμ της πρώτης ομάδας, καθώς οι νέοι του Ολυμπιακού σήκωσαν το ευρωπαϊκό τρόπαιο της Youth League. «Πραγματικά φαίνεται η ποιότητά του και σαν άνθρωπος και σαν προπονητής πόσο βοήθησε αυτά τα παιδιά… Σε κάθε αγώνα το πίστευαν τόσο πολύ αυτά τα παιδιά, είχαν ένα πλάνο και το ακολουθούσαν στη λεπτομέρεια και γι αυτό φτάσανε σε αυτό το σημείο να πάνε στον τελικό με τη Μίλαν, ένα μεγαθήριο και να την κερδίσουν… Δηλαδή, ήταν φανταστικό… Πήγανε, παίξανε, λες και έπαιξαν έναν αγώνα εδώ στην Ελλάδα και απλώς κερδίσανε. Αυτή η απόδοση, φάνηκε, στο τέλος που πανηγυρίζαν. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι έχουν κερδίσει έναν ευρωπαϊκό τελικό».

Ονειρεύεται να παίξει μαζί με τον αδελφό του στην πρώτη ομάδα σε αγώνες ευρωπαϊκού κυπέλλου, κάτι που όπως λέει το θέλει πιο πολύ ο πατέρας του.

Για το πως ονειρεύεται το τελευταίο σφύριγμα της χρονιάς: Με τη βοήθεια του Θεού θέλω να το σηκώσουμε

Έως την Τετάρτη, 29 Μαΐου, θα σκέφτεται και θα προετοιμάζεται ψυχολογικά για τον τελικό. «Αυτή η προεργασία είναι πιο σημαντική» λέει και νιώθει σίγουρος ότι βρίσκεται, ήδη, σε πολύ καλό επίπεδο. Κρατάει χαμηλούς τόνους «γιατί λέγονται πάρα πολλά» και καταλήγει« να κάνουμε την δουλειά μας, να κάνω και να κάνουμε το καλύτερο παιχνίδι μας, φέτος και στο τέλος με την βοήθεια του Θεού να το σηκώσουμε».

Ο Παναγιώτης Ρέτσος περιγράφει όλους τους συμπαίκτες του με μία λέξη!

O Παναγιώτης Ρέτσος στο περιθώριο της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε στο in, χαρακτήρισε όλους τους συμπαίκτες του με μία λέξη.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024