Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Βιθέντε Ιμπόρα αποκλειστικά στο in: Θέλω να κάνουμε ευτυχισμένη όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού γιατί το αξίζει

Ο «αόρατος τοίχος», ο Βιθέντε Ιμπόρα, υπόσχεται «για όλους εκείνους που υποφέρουν για τον Ολυμπιακό…» ότι «θέλω είναι να κερδίσω στον τελικό για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ έτσι».

Ο απόλυτος επαγγελματίας. Σοβαρός, μετρημένος, αφεντικό στη μεσαία γραμμή. Δεν του αρέσει να τον αποκαλούν «κομπιούτερ». Ο Βιθέντε Ιμπόρα ντε λα Φουέντε ήρθε με τέσσερα ευρωπαϊκά στη συλλογή του τον περασμένο Ιούλιο. Το ξεκίνημα δεν ήταν ιδανικό. Ο τραυματισμός τον έφερε πίσω, αλλά την κατάλληλα στιγμή έκανε την ολική επαναφορά.

Το μαγικό ταξίδι πρόκρισης στον τελικό του Κόνφερενς έχει και τη δική του υπογραφή. Διέλυσε κάθε αμφιβολία και έγινε ηγέτης στο κέντρο. Αόρατος τοίχος. Σιωπηλός «δολοφόνος» των αντίπαλων επιθέσεων. Δεν του αρέσει να λέει πολλά. Μιλάει το βιογραφικό του. Ξέρει ότι δεν είναι πια παιδί, αλλά η εμπειρία του ζυγίζει τόνους. Με τον αέρα του Λεβάντε στα πανιά του έχει δώσει προσωπικότητα και αυτό που λένε οι ειδικοί «τεχνογνωσία».

Δηλώνει απλό μέλος της ομάδας. Ένας ακόμη. Χαμηλών τόνων δεν αρέσκεται σε «κορώνες» και μεγάλα λόγια. Δουλειά σκληρή. Ο Ολυμπιακός παίζει ευρωπαϊκό τελικό και ο Ιμπόρα που έχει ήδη ζήσει τέσσερις στο Γιουρόπα με Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ προσπαθεί να μεταδώσει την ηρεμία του. Αντιλαμβάνεται πλήρως την ιστορικότητα του μεγαλύτερου αγώνα της ευρωπαϊκής ιστορίας του πειραϊκού συλλόγου.

Γεννημένος στη Μονκάδα, ένα μικρό δήμο της περιφέρειας της Βαλένθια, αποδεικνύεται ότι (σημαίνει) και η γενέτειρα του: «Βουνό». Ήρεμος γίγαντας, κύριος, πολύτιμος.

Μίλησε στο in.gr για τον μεγάλο τελικό με τη Φιορεντίνα, αλλά και όλα όσα έχει ζήσει σε αυτή τη διαδρομή του στο μεγάλο λιμάνι. Η δεύτερη φορά του μακριά από τα μέρη του δείχνει πιο ώριμος από ποτέ. Ξεπέρασε κάθε δυσκολία και ο κόσμος του Ολυμπιακού στηρίζει πολλά πάνω στην προσπάθεια για τον απόλυτο άθλο. Ο Βαλενθιάνος «Ιμπο» ξέρει τι είναι και πως είναι…

Φτάσαμε εκεί που κανείς δεν περίμενε. Αυτό όμως είναι το ποδόσφαιρο. Για αυτό σας λέω ότι είμαστε προνομιούχοι που ζούμε αυτές τις στιγμές του τελικού

O Βιθέντε Ιμπόρα με τον δημοσιογράφο του in Γιώργο Μαζιά στο προπονητικό Κέντρο στον Ρέντη

Για τη σημασία του τελικού: Είναι προνόμιο να γίνουμε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα γίνουν κυπελλούχοι Ευρώπης

«Πάντα είναι ξεχωριστό να παίζεις σε έναν τελικό και για μας είναι προνόμιο που είμαστε σε αυτόν, που έχουμε την ευκαιρία να τον κερδίσουμε. Επειδή είναι η πρώτή φορά στην ιστορία αυτού του συλλόγου είναι μια όμορφη ευθύνη. Είναι προνόμιο να έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε η πρώτη ομάδα, οι πρώτοι παίκτες, το πρώτο ρόστερ που θα γίνουν κυπελλούχοι Ευρώπης με αυτή την ομάδα».

Για το πως έχει ζήσει αυτό το ταξίδι: Είχαμε δύσκολο δρόμο αλλά η ομάδα αξίζει και είναι ώριμη

Έχουμε ζήσει όλες τις καταστάσεις. Αρχίσαμε ένα δύσκολο δρόμο. Δύσκολα προκριματικά που τα περάσαμε με την ομάδα να μην έχει φτιαχτεί ακόμη. Μπήκαμε στα γκρουπ του Γιουρόπα. Η αλήθεια είναι ότι δεν πετύχαμε τον στόχο και συνεχίσαμε στο Κόνφερενς. Εκεί θέλαμε να παλέψουμε για τον πιο μεγάλο στόχο. Και εδώ ζήσαμε τα πάντα, διαδοχικές προκρίσεις. Κάναμε μεγάλη ανατροπή, μετά περάσαμε στα πέναλτι. Στο τέλος αντιμετωπίσαμε μια ομάδα της Πρέμιερ με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σε τέτοια ματς. Αυτό αποδεικνύει ότι η ομάδα αξίζει, ότι είναι ώριμη και έτοιμη για όλα».

Για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή: Κάθε πρόκριση ήταν δύσκολη

«Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι κάθε πρόκριση ήταν πολύ δύσκολη και πρέπει σε όλες να δώσουμε αξία. Έπρεπε να ανατρέψουμε ένα τεράστιο σκορ εκτός έδρας. Μάθαμε να υποφέρουμε και να αντέξουμε στην Τουρκία και να τα παίξουμε όλα στα πέναλτι. Και νικήσαμε. Ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί και πολύ ώριμοι κόντρα σε μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Στο τέλος όταν βλέπεις τι έχεις καταφέρει. Έξι γκολ σε μια ομάδα της Πρέμιερ και με παθητικό μόλις δυο γκολ. Αυτό προφανώς λέει πολλά για την πορεία που έχουμε κάνει ως τώρα»

Για το αν περίμενε ευρωπαϊκό τελικό με τον Ολυμπιακό: Ήλθα για να γίνω πρωταθλητής αλλά φθάσαμε εκεί που δεν περίμενε κανείς

«Ήρθα για να γίνω πρωταθλητής. Πρώτα από όλα να πάρω το πρωτάθλημα ή το κύπελλο Ελλάδας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, αλλά είχαμε επίσης την Ευρώπη. Και γιατί όχι; Το ποδόσφαιρο μου έχει μάθει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Φέτος αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι. Φτάσαμε εκεί που κανείς δεν περίμενε. Αυτό όμως είναι το ποδόσφαιρο. Για αυτό σας λέω ότι είμαστε προνομιούχοι που ζούμε αυτές τις στιγμές του τελικού».

Για το τι συνέβη με τον Έμερι: Νόμιζε ότι κορόιδευα, αλλά μένω με τον σεβασμό που έχω απέναντί του

«Απλά μιλήσαμε λίγο μετά τον αγώνα για τον τραυματισμό μου. Εκείνος νόμισε ότι έκανα καθυστέρηση, αλλά φαινόταν ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω. Με ενόχλησε πολύ επειδή ήθελα να συνεχίσω να παίζω. Δεν μπορούσα, αλλά εκείνος πίστευε ότι κορόιδευα. Τέλος πάντων, είναι πράγματα που συμβαίνουν. Και με τον Έμερι τα καλύτερα μου έχουν μείνει όλα αυτά τα χρόνια που έζησα ποδοσφαιρικά δίπλα του. Για όλα όσα έμαθα και την εκτίμηση που μου είχε. Μένω με όλο τον σεβασμό που έχω για αυτόν».

Για το πως ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Άστον Βίλα: Η ομάδα είναι δυνατή αν παίζουν όλοι στην ίδια κατεύθυνση

«Λοιπόν, ειλικρινά, κοίταζα τις ομάδες που ήταν στο Κόνφερενς και για μένα ήταν το φαβορί γιατί ήξερα τον τύπο της ομάδας που έχουν. Ήξερα πώς λειτουργεί ο προπονητής, ξέρω πώς λειτουργεί το προπονητικό του επιτελείο και για μένα ήταν το φαβορί για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Αλλά έρχεται η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον και, για μένα, είναι η πιο σημαντική πρόκληση της σεζόν λόγω της δυσκολίας που έρχεται με το να μπορέσουμε να τους κερδίσουμε. Και νομίζω ότι η ομάδα από την πρώτη στιγμή εκεί έδειξε πόσο ώριμη είναι, με όλα τα μέσα που διαθέτει για να κερδίσει και ότι αν παίξουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, τότε είμαστε πολύ δυνατοί. Όσο για τη ρεβάνς; Δεν ήταν εύκολο. Κάθε άλλο. Μέσα στο γήπεδο δεν ήταν εύκολα. Μετά το πρώτο ματς, αυτό που θέλαμε στο «Καραϊσκάκη» ήταν να τους πιέσουμε από την αρχή. Να βγούμε για τη νίκη. Να μπούμε και να σκοράρουμε. Γνωρίζαμε ότι αν τους βάλουμε γκολ μετά θα ήταν δύσκολο για αυτούς. Έτσι έγινε τελικά. Η ομάδα βγήκε ψηλά, χωρίς φόβο για να πιέσει. Δεν κλείστηκε πίσω. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές αυτοί σε κλείνουν πίσω. Το μπορούν χάρη στην ποιότητα και το στυλ τους σαν ομάδα. Βάλαμε όμως εκείνο το γκολ, που πιστεύω ότι μας έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε δυνατά στο υπόλοιπο παιχνίδι και να περάσουμε στον τελικό».

Για την ψυχολογία πριν από ένα τελικό: Πρέπει να παίξουμε με φυσικότητα και να απολαύσουμε το παιχνίδι

«Ένας τελικός είναι ένας ιδιαίτερος αγώνας στον οποίο πιστεύω ότι κάθε παίκτης θέλει να κάνει νέα, διαφορετικά πράγματα, θέλει να κάνει το καλύτερο, αλλά νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν τελικό είναι με φυσικότητα, προφανώς να τον προετοιμάσουμε λεπτομερώς με όλα όσα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αγώνα, αλλά και να του δώσουμε τη φυσικότητα που έχει ένας αγώνας. Νομίζω ότι πρέπει να το προσεγγίσουμε όπως κάθε άλλο παιχνίδι, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουμε, γνωρίζοντας τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε τον τελικό, την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους μας και την όμορφη ευκαιρία που έχουμε να γράψουμε ιστορία».

Η Φιορεντίνα είναι ένας πολύ ολοκληρωμένος αντίπαλος και θα είναι ένα σκληρό καρύδι

Για τη Φιορεντίνα και το αν το «εντός έδρας» σημαίνει κάτι: Οι οποδοί μας θα είναι έξτρα παίκτης

«Είναι ένας αντίπαλος που έπαιξε πρόσφατα άλλον έναν τελικό. Μια ισχυρή ιταλική ομάδα, σωματικά σκληρός αντίπαλος, πολύ καλή και δυνατή με δουλειά αμυντικά. Έχει παίκτες που ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μου φαίνεται ότι είναι ένας πολύ ολοκληρωμένος αντίπαλος και θα είναι ένα σκληρό καρύδι. Όσο για το αν είναι καλό ή κακό που γίνεται στην Ελλάδα; Νομίζω ότι είναι καλό. Στον τελικό θα μπορούμε να έχουμε τους ανθρώπους μας κοντά, ξέρουμε ότι οι οπαδοί μας θα είναι έξτρα παίκτης και όπως έδειξαν σε όλα τα γήπεδα όπου έχουμε παίξει εκτός έδρας, αλλά και στο «Καραϊσκάκη» είναι πολύ σημαντικοί για μας και το ίδιο θα κάνουν και τώρα».

Για τον κόσμο του Ολυμπιακού: Είναι παθιασμένος και απαιτητικός

«Μου φαίνεται ότι είναι πολύ παθιασμένοι και όπως όλοι είναι απαιτητικοί, αλλά είναι φυσιολογικό. Πιστεύω ότι για να πετύχουμε είναι απαραίτητη η πίεση και οι απαιτήσεις από τους οπαδούς μας.

Αυτό μας κάνει να προσπαθούμε να δουλέψουμε, να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε, να είμαστε καλύτεροι. Η καλοπροαίρετη πίεση, νομίζω ότι είναι κάτι το απαραίτητο. Έτσι μας μεταδίδουν αυτή την απαίτηση είτε όταν κερδίζουμε είτε όταν δεν κερδίζουμε, αλλά όταν κερδίζουμε μας ευχαριστούν διπλά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ ωραίο να κερδίζουμε για τους οπαδούς μας, γιατί είναι πολύ ευγνώμονες. Και αν τους δώσεις χαρά, θα σου το ανταποδώσουν».

Για τις συγκρίσεις με τους προηγούμενους τελικούς του: Όταν παίζεις για πρώτη φορά σε τελικό το ζεις με διπλάσια ένταση

«Μου φαίνεται μια πολύ ωραία, πολύ παθιασμένη ατμόσφαιρα. Όπως είπαμε και πριν, ο κόσμος το ζει πολύ. Όταν καταφέρνεις να παίξεις σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία, το ζεις με διπλάσια ένταση από ό,τι αν ήταν ένα κανονικό παιχνίδι. Και αυτό που βιώνουμε είναι όμορφο, αυτό που μας μεταδίδουν, για όλους μας είναι, δεν ξέρω αν είναι το πιο σημαντικό ή ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία του συλλόγου και αυτό που θέλουμε είναι να τους δώσουμε είναι η μεγαλύτερη χαρά. Για μένα είναι δώρο. Το να παίζεις σε τελικό είναι προνόμιο. Δεν μπορούν όλοι. Γι’ αυτό λοιπόν σας λέω ότι πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε. Ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα έκαναν τα πάντα για να είναι στη θέση μας. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε αυτές τις στιγμές. Και για την προσπάθεια να πάρουμε τον τελικό. Προφανώς αυτό θέλουμε, αλλά νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε έναν τελικό είναι να τον απολαύσουμε».

Για το τι τον ρωτάνε οι συμπαίκτες του για τον τελικό: άσχετα αν έχω κερδίσει άλλους τελικούς, το σημαντικό δεν είμαι εγώ

Ναι, είναι θέμα συζήτησης, αλλά δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να μιλάω για όσα έχω κερδίσει ή να ζω από το παρελθόν, προφανώς. Οπότε, αν χρειάζονται βοήθεια, οποιοδήποτε σχόλιο, είμαι εκεί για να βοηθήσω. Αλλά όχι αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχω κερδίσει αυτό ή πόσα κύπελλα έχω κερδίσει, αλλά στην εμπειρία που έχω. Σε κάθε περίπτωση σου δίνει την εμπειρία να έχεις ζήσει τέτοιου είδους στιγμές, αλλά επίσης δεν σου εξασφαλίζει τίποτα. Είναι ένας ακόμη τελικός, άσχετα αν έχω κερδίσει άλλους, το σημαντικό δεν είμαι εγώ, το σημαντικό είναι ο Ολυμπιακός, η Φιορεντίνα, οι οπαδοί, οι παίκτες που θα συμμετάσχουν, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την προσωπική μου ιστορία».

Eίναι πολύ ωραίο να κερδίζουμε για τους οπαδούς μας, γιατί είναι πολύ ευγνώμονες. Και αν τους δώσεις χαρά, θα σου το ανταποδώσουν

O Βιθέντε Ιμπόρα κατά την διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο του in Γιώργο Μαζιά

Για την ηλικία του και τα προβλήματα στην αρχή: Δεν ήλθα εδώ για διακοπές, αλλά για να δώσω τα πάντα για τον Ολυμπιακό

«Ναι, εν τέλει, από την πρώτη στιγμή που έφτασα αμφισβητήθηκε η ηλικία μου, το καταλαβαίνω, είναι λογικό, αλλά αυτό που ήθελα ήταν να δείξω σε εκείνους τους ανθρώπους που αμφέβαλλαν για την ηλικία μου είναι ότι δεν έρχομαι εδώ για διακοπές, ότι έρχομαι εδώ για να δώσω τα πάντα για αυτόν τον σύλλογο, ότι έρχομαι να γίνω πρωταθλητής με αυτόν τον σύλλογο και ότι αισθάνομαι απόλυτα ικανός να συνεισφέρω. Είναι αλήθεια ότι αρχίζω να παίζω, περνάμε τα προκριματικά και έρχεται η κακή τύχη με τον τραυματισμό και ο τραυματισμός περιπλέκεται. Είναι τραυματισμός των οστών, δεν είναι μυϊκός τραυματισμός που κάνεις το πρόγραμμα και μετά είσαι έτοιμος. Ο τραυματισμός των οστών είναι πιο περίπλοκος για την αποκατάσταση. Είμαι ο πρώτος τότε που ξέρω ότι δεν είμαι στο επίπεδο που θέλω. Τότε συμβαίνουν πράγματα, που με κάνουν να μην συμμετέχω. Δεν ξέρω γιατί, αλλά προσπαθώ να συνεχίσω να δουλεύω με την ομάδα όταν μπορώ μόνος μου, όταν δεν μπορώ με την ομάδα, σιωπηλά και προσπαθώ να βελτιωθώ για να περιμένω την ευκαιρία μου. Επιτέλους έρχεται η ευκαιρία μου και αφού δούλεψα σκληρά, είμαι πια πλήρως προετοιμασμένος. Νομίζω ότι έχω δείξει λίγο από τον παίκτη που μπορώ να γίνω και αυτό που ήθελα ήταν να το δείξω, ποιος πραγματικά είμαι και πάνω από όλα να βοηθήσω την ομάδα, που για μένα είναι το πιο σημαντικό.

Για το αν η ηλικία έχει σημασία ή όχι στο ποδόσφαιρο: Αν δεν μπορούσα να βοηθήσω θα ήμουν σπίτι μου

Όχι, όχι για μένα. Όταν τελειώνω ένα παιχνίδι και βλέπω τα δεδομένα, βλέπω ότι έχω τρέξει 11, 11,5 χιλιόμετρα. Λοιπόν, αυτό είναι που έχει σημασία για μένα πέρα από την ηλικία. Αφήστε τον κόσμο να δει την ηλικία και μπορώ να το καταλάβω αυτό που θέλει. Αλλά για μένα, αν δεν ένιωθα σε θέση να βοηθήσω ή να δώσω στον εαυτό μου ένα ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο για να βοηθήσω την ομάδα, τότε σίγουρα όχι, δεν θα ήμουν εδώ, θα ήμουν στο σπίτι μου, γιατί δεν πρόκειται να εξαπατήσω κανένα σύλλογο αν δεν είμαι καλά σωματικά.

Για το αν είναι «στρατηγός» στο γήπεδο: Προσπαθώ να συνεισφέρω με την εμπειρία μου για το καλό της ομάδας

«Δεν νιώθω έτσι γιατί είμαι ο παίκτης που είμαι και ξέρω τι μπορώ να προσφέρω στην ομάδα εντός και εκτός γηπέδου. Ξέρω πόσο σημαντικός μπορώ να γίνω. Και αυτό είναι που έχει σημασία για μένα. Προφανώς, οι άνθρωποι μπορούν να πουν τη γνώμη τους ή να πουν την άποψή τους με βάση αυτό που βλέπουν. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι. Όταν κερδίζεις, ίσως η γνώμη για σένα να είναι καλύτερη. Όταν χάνεις είναι η χειρότερη, αλλά είσαι ο ίδιος παίκτης. Αλλάζει μόνο αν είχες θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Οπότε ο πρώτος που ξέρει πώς είμαι είναι ο εαυτός μου. Προσπαθώ να συνεισφέρω ό,τι έχω μάθει ή όλη την εμπειρία που έχω για το καλό της ομάδας, που είναι ο μόνος μου στόχος, να πάει καλά η ομάδα».

Για το πως άλλαξε ο Ολυμπιακός: Τα καλύτερα αποτελέσματα ήλθαν με τον Μεντλίμπαρ

«Τελικά είναι αλήθεια ότι τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν με τον Μεντιλίμπαρ. Προσπάθησε να μας δώσει ηρεμία. Να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και να δείχνουμε τον τύπο του παίκτη που είμαστε και στο τέλος όλα πήγαν καλά. Λοιπόν έτσι έχει γίνει. Απλά, εύκολα πράγματα. Θέλει να απολαύσουμε κάθε φορά στο γήπεδο το παιχνίδι. Και νομίζω ότι αυτό είναι που οδήγησε κάθε παίκτη να ανοιχτεί και να επιδείξει τις ικανότητες που έχει, γιατί τελικά μέσα στην ομάδα έχουμε πολύ ταλαντούχους παίκτες με πολλές δυνάμεις».

Για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Προσπάθησα να τον βοηθήσω και σταδιακά η σχέση μας μεγάλωσε

«Τον ήξερα. Τον έχω αντιμετωπίσει και τον έχω παρακολουθήσει επειδή ήταν προπονητής της Σεβίλλης, που είναι ένας πολύ ιδιαίτερος σύλλογος για μένα, ένας σύλλογος που παρακολουθώ. Ήξερα ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Είμαστε συμπατριώτες, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ήρθε σε μια χώρα όπου η γλώσσα είναι διαφορετική. Αυτό που προσπάθησα είναι να τον βοηθήσω από την πρώτη στιγμή που ήρθε. Προφανώς τον άφησα να «προσγειωθεί» στο περιβάλλον, τον άφησα να εγκατασταθεί εδώ, να τα μάθει όλα. Δεν πρόκειται να πάω να πω από την πρώτη μέρα ότι είμαι εδώ για ό,τι θέλεις, αλλά νομίζω ότι αυτό έρχεται φυσικά. Προφανώς είχε πολλά πράγματα να μάθει όταν έφτασε και δεν ήθελα να είμαι εκεί πιεστικά για να του δώσω περισσότερες πληροφορίες, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, στο τέλος η σχέση μεγάλωνε, και ήξερε ότι με είχε για ό,τι μπορούσα να τον βοηθήσω».

Ο Ολυμπιακός έχει πολλές δυνατότητες να κάνει πράγματα σε διάρκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό: Είναι καλή χώρα να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος

«Μου φαίνεται ότι είναι μια εντυπωσιακή χώρα, με πολλούς ωραίους τόπους, πολύ όμορφη με μεγάλο πολιτισμό, παρόμοια με την πατρίδα μου τη Βαλένθια, με μεσογειακό κλίμα, πολύ καλή γαστρονομία και νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή χώρα για να αναπτυχθεί επίσης το ποδόσφαιρο. Όσο για τον Ολυμπιακό; Ήξερα έναν σημαντικό σύλλογο στην Ευρώπη, τον καλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα. Τον παρακολουθούσα επειδή πολλοί προπονητές, πολλοί Ισπανοί παίκτες, ήταν εδώ, είχαν επιτυχίες. Είχα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό πιο παλιά και ήξερα αρκετά. Όταν έφτασα, πιστοποίησα τις αναφορές που είχα, είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Στην Ελλάδα οι τίτλοι το υποστηρίζουν, στην Ευρώπη νομίζω έρχονται πράγματα. Έχει πολλές δυνατότητες να κάνει πράγματα σε διάρκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για την πίεση στον Ολυμπιακό: Δεν είναι όλοι οι παίκτες κατάλληλοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ομάδας

«Ναι, σίγουρα υπάρχει, αλλά γι’ αυτό δεν είναι όλοι οι παίκτες κατάλληλοι για να παίξουν στον Ολυμπιακό, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια νοοτροπία, δεν αντιμετωπίζουν όλοι την πίεση με τον ίδιο τρόπο ή δεν αντέχουν την πίεση με τον ίδιο τρόπο πολλές φορές. Προφανώς δεν είναι εύκολο, όχι επειδή έχει κανείς οικογένεια και δεν είναι εύκολο για την οικογένεια να ζήσει περίπλοκες στιγμές, μέσα από αυτή την πίεση. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Και όπως σας έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι οι σωστά εκτελούμενες απαιτήσεις είναι καλές και απαραίτητες για τη βελτίωση και την επιτυχία».

Για το ξεκίνημά της καριέρας του ως επιθετικός: Από την θέση μου τώρα ως «εξάρι» μπορώ να συνεισφέρω τα μέγιστα

«Είναι αλήθεια ότι έκανα το ντεμπούτο μου ως επιθετικός, μετά ήμουν στη μεσαία γραμμή, πέρασα χρόνο στη Σεβίλλη που έπαιζα πίσω από τον φορ. Δεν έχω παίξει ως σέντερ μπακ στη Σεβίλλη, στη Λεβάντε ή σε κανένα παιχνίδι εδώ. Πάντα μου άρεσε να μαθαίνω όλες τις θέσεις, να είμαι προετοιμασμένος αν έπρεπε να παίξω σε μια άλλη θέση, να προσπαθώ να βοηθήσω. Αυτό χωρίς να με νοιάζει που παίζω. Αυτό που θέλω είναι να παίζω, να απολαμβάνω και να βοηθάω όπου κι αν είναι. Πιστεύω ότι μπορώ να προσαρμοσθώ σε οποιαδήποτε θέση. Τώρα είμαι πιο πολύ «εξάρι». Νομίζω ότι μπορώ να φέρω μεγάλη ισορροπία στην ομάδα όταν επιτίθεται, προσπαθεί να οργανωθεί ή όταν χάνει την μπάλα. Παίζοντας από πίσω, προσπαθώ να βγάλω μπροστά την μπάλα. Νομίζω ότι είναι η θέση στην οποία μπορώ πλέον να συνεισφέρω τα μέγιστα».

Για τη θέση του στο γήπεδο: Δεν είναι εύκολη θέση αλλά κάνω αθόρυβα την δουλειά

«Προφανώς είναι μια δύσκολη θέση γιατί όταν δέχεσαι την μπάλα μπορούν να σου έρθουν από όλες τις πλευρές. Αν είσαι εξτρέμ, είναι απίθανο να σου έρθει κάποιος εκτός θέσης, αλλά όταν είσαι στη μέση μπορεί να σου έρθει από όλες τις πλευρές. Πρέπει να επιτεθείς, πρέπει να αμυνθείς, πρέπει να βοηθήσεις και όταν ο σέντερ μπακ βγαίνει στα άκρα, πρέπει να εμπλακείς στο παιχνίδι. Νομίζω ότι είναι μια περίπλοκη θέση. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθώ να το κάνω εύκολο, να προσαρμοστώ σε κάθε παιχνίδι, να κάνω αθόρυβα αυτή τη δουλειά που ίσως δεν φαίνεται ή δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Αλλά είναι εξίσου σημαντική».

Για το κέντρο της Μπαρτσελόνα του Μέσι και του Τσάβι: Ο Μπουσκέτς ήταν το κλειδί

Όλοι μιλούν για τον Τσάβι της Μπαρτσελόνα. Η Μπαρτσελόνα είχε πολλούς. Λοιπόν, το εύκολο είναι να κοιτάξεις τον Ινιέστα, τον Μέσι, τον Νεϊμάρ, τον Λουίς Σουάρες. Αλλά στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί ανέλυσαν βαθιά το παιχνίδι της Μπάρτσα έβλεπαν τη σημασία που είχε ο Μπουσκέτς λόγω της θέσης του, για το πως βοήθησε αυτούς τους παίκτες, λόγω της ευφυΐας του, επειδή ήξερε πού να τοποθετηθεί, επειδή γνώριζε ποιον να βοηθήσει. Και αυτό προσπαθώ να κάνω, σωστά; Δεν με νοιάζει αν το παιχνίδι μου είναι λιγότερο ελκυστικό, αλλά αυτό που θέλω είναι να είναι σημαντικό».

Για την ταυτότητα του Ολυμπιακού: Προσαρμοζόμαστε σε πολλά είδη παιχνιδιού γιατί έχουμε το δυναμικό

Νομίζω ότι είμαστε μια ομάδα που μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά είδη παιχνιδιών, μπορούμε να έχουμε κατοχή μπάλας, μπορούμε να περιμένουμε και να βγούμε στην αντεπίθεση. Έχουμε γρήγορους, έχουμε ποιοτικούς παίκτες. Έχουμε ανθρώπους που χειρίζονται καλά την μπάλα και μετά έχουμε σωματικά δυνατούς παίκτες που μπορούν να μας προσφέρουν αμυντικά ακόμα και από στημένες φάσεις. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη έχουμε πολλούς «πόρους» για να πετύχουμε.

O Bιθέντε Ιμπόρα στο προπονητικό Κέντρο στον Ρέντη

Για την υπόσχεση του για τον τελικό: Θέλω να κερδίσω για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ έτσι

«Δεν υπόσχομαι τίποτα. Αυτό που θέλω είναι να κερδίσω για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ έτσι. Και για όλους τους ανθρώπους που παρακολουθούν πολλά χρόνια τον Ολυμπιακό και δεν έχουν ζήσει τέτοια στιγμή. Για όλους εκείνους τους ανθρώπους που υποφέρουν για τον Ολυμπιακό, νομίζω ότι είναι αυτοί που το αξίζουν περισσότερο και ο μόνος μου στόχος είναι να κάνω ευτυχισμένη όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού, που πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια αναμονής το αξίζει».

Για το αν θα κάνει και πέμπτο… τατουάζ: Ναι, αν κερδίσουμε…γιατί «δεν υπάρχει πέμπτο άσχημο»

«Ναι, ναι θα το κάνω γιατί είναι ένα διαφορετικό κύπελλο, που δεν έχω και το πιστεύω. Αν το πάρουμε, νομίζω ότι θα το κάνω το τατουάζ. Στην Ισπανία λέμε την παροιμία ότι «δεν υπάρχει πέμπτο άσχημο». Μακάρι να είναι και πάλι έτσι».

Ο Βιθέντε Ιμπόρα απαντάει σε 10 γρήγορες ερωτήσεις!

Στο περιθώριο της μεγάλης συνέντευξης ο Βιθέντε Ιμπόρα απάντησε και σε 10 γρήγορες ερώτησεις.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024