Το να μεγαλώσεις ένα παιδί, το οποίο θα είναι «καλό» και ευτυχισμένο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές οι γονείς μαθαίνουν υποσυνείδητα στα παιδιά τους να καταπιέζονται ή να βάζουν σε προτεραιότητα τα θέλω των άλλων, προκειμένου να είναι αποδεκτά. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να είναι «καλό», αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι ευτυχισμένο.
Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές από τους ειδικούς ψυχολόγους του Χάρβαρντ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, στη διαδρομή για ένα πιο ευτιχισμένο και παράλληλα, «καλό» παιδί;
«Ό,τι έχει σημασία, το λέμε δυνατά»
Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την ψυχολογία ενός παιδιού και ενός ατόμου γενικότερα, είναι η έκφραση. Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να εκφράζονται και να μιλούν ανοιχτά, πόσο μάλλον για συναισθήματα και γεγονότα τα οποία τα θεωρούν σημαντικά και τους δυσκολεύουν. Έτσι λοιπόν, δείχνουμε και οι ίδιοι ότι είναι σημαντικό να εκφραζόμαστε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Μαθαίνουμε λοιπόν στα παιδιά, να μιλούν ανοιχτά σε φίλους, δασκάλους, αδέρφια και φυσικά και στους ίδιους τους γονείς για οτιδήποτε τους απασχολεί ή τους δυσκολεύει. Και ανακουφίζονται, και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη.
Δείχνουμε πώς να λύσουν ένα πρόβλημα. Δεν τους λύνουμε εμείς το πρόβλημα
Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα ζητήσουν την βοήθεια μας. Και είναι απαραίτητο να είμαστε εκεί για αυτά και να τα βοηθήσουμε. Προσοχή όμως, δεν είμαστε εκεί για να τους λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά για να τους δείξουμε τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να τα αφήνουμε να παίξουν και να συνδιαλέγονται με άλλα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι αποκτούν προσωπικότητα, αναπτύσσουν τον χαρακτήρα τους και μαθαίνουν να συνδιαλέγονται με άλλους, παίρνοντας παράλληλα ικανοποίηση από το παιχνίδι. Όταν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να το λύσουν μόνοι τους, δίνοντας επιλογές και τρόπους λύσεις σε αυτά.