Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μαρία Σπυράκη: Το ΕΛΚ πρωτοπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους

Μαρία Σπυράκη: Το ΕΛΚ πρωτοπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους

Επιστολή με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 105 χρόνων από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Στις ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί (ή θα αναληφθούν) από το ΕΛΚ και την ίδια για την «αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, σε επιστολή της προς τα Ποντιακά Σωματεία της χώρας και την οποία κοινοποιεί με ανακοίνωσή της.

Η κ. Σπυράκη, εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υπενθυμίζει «την απόφαση του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Πολιτική Συνέλευση του κόμματος» και παραθέτει σειρά ερωτήσεων που κατέθεσε η ίδια, ή και από κοινού με συναδέρφους της ευρωβουλευτές, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», τονίζει στην επιστολή της η κ. Σπυράκη, η οποία, όπως υπογραμμίζει, δεσμεύεται να εργαστεί «εντατικά στην επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, εφόσον επανεκλεγεί, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους».

«Είναι σημαντικό οι λαοί να πάψουν να είναι αιχμάλωτοι του παρελθόντος και ταυτόχρονα να κρατούν άσβεστο το κοινό χρέος της ιστορικής μνήμης και να πορεύονται με ειρήνη […] να μην επαναπαύονται, αλλά να διεκδικούν με σθεναρή φωνή και αξιοπρέπεια τη δικαίωση», δηλώνει η ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως «ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την κίνησή της επιχειρεί να αναδείξει, «όπως αρμόζει, τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου, τη συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας».

Η επιστολή της κ. Σπυράκη, όπως κοινοποιείται με ανακοίνωσή της, έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Αποστέλλω την παρούσα επιστολή με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 105 χρόνων από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν. Υπολογίζεται από ιστορικούς ότι πριν την έναρξη των διωγμών, στο γεωγραφικό χώρο του Πόντου βρίσκονταν περίπου 450.000 Έλληνες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων της Γενοκτονίας σε βάρος τους εκτιμάται, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει εισφέροντας επίσημα στοιχεία, σε 326.000-382.000, με τον αριθμό των 353.000 ψυχών να αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είμαι μέλος ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής από το 2014 μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε επίσημα στις 3 Μαρτίου 2015 τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Πολιτική Συνέλευσή του, στο οποίο ρητά αναφέρει ότι «τιμούμε τη μνήμη ενάμιση εκατομμυρίου αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 και υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους μαρτυρικούς και επιζώντες ήρωες που αγωνίστηκαν για τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και την απομάκρυνση όχι μόνο του Αρμενικού λαού, αλλά επεκτάθηκε και στους Έλληνες του Πόντου και τους Ασσύριους, και τους τιμούμε επίσης.

Σημειωτέον ότι, πέραν του ζητήματος της Γενοκτονίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησα ως Ευρωβουλευτής φρόντισα να καταγγείλω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή και προκλητική συμπεριφορά, στην οποία προέβη η Τουρκία αναφορικά με τους Έλληνες του Πόντου, αλλά και τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στα εδάφη της. Στο πλαίσιο αυτό κατά την τρέχουσα θητεία:

1. Κατέθεσα ερώτηση για την παράνομη κράτηση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο 2021, ο οποίος ταξίδεψε εκεί προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

2. Κατέθεσα δύο ερωτήσεις τον Φεβρουάριο 2022, από κοινού με άλλους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, για τα συνεχόμενα περιστατικά βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά, πρώτα όταν αυτή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος γυρίσματος διαφημιστικού σποτ με Τούρκους χορευτές για σκοπούς τουρκικής τουριστικής προβολής, και ακολούθως όταν χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας, πράξεις που συνιστούν ασέβεια προς την ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς.

3. Κατέθεσα κοινή ερώτηση για την άμεση διακοπή της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας από μουσεία ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του καταλόγου της UNESCO σε τζαμιά.

Υπό το φως των ανωτέρω και ενόψει των επερχόμενων Ευρωβουλευτικών εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, στις οποίες θέτω εκ νέου υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζητώ τη στήριξή σας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μνήμη καίει άσβεστη. Εφόσον με εμπιστευτείτε, θα συνεχίσω τον αγώνα, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και να ασκήσει κάθε μορφής δυνατή πίεση προς την Τουρκία, ιδίως δεδομένου του καθεστώτος προένταξης στο οποίο αυτή βρίσκεται και των εκπορευόμενων από αυτό δεσμεύσεών της, να αναγνωρίσει ως οφείλει και υποχρεούται ως διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη Γενοκτονία που τέλεσε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και σεβασμού στις περισσότερες από 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση.

Με τιμή,

Μαρία Σπυράκη

Ευρωβουλευτής, ΝΔ-ΕΛΚ».

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024