Στα γεμάτα σκουπίδια σοκάκια της Σιέρα Λεόνε στην Αφρική, διακρίνονται πεσμένοι στο έδαφος, σχεδόν χωρίς τις αισθήσεις τους, νεαροί άνδρες.

Βρίσκονται υπό την επήρεια ενός φτηνού, συνθετικού ναρκωτικού ονόματι «kush».

Δυστυχώς στην πόλη οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένες. Μονάχα μια απογοητευμένη κοινότητα κατάφερε και δημιούργησε ένα κέντρο θεραπείας το οποίο το τρέχουν εθελοντές. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ σκληρά μέτρα.

Το κέντρο περίθαλψης στο προάστιο Μπομπάι, στην πρωτεύουσα Φριτάουν ξεκίνησε πέρυσι όταν μια ομάδα ανθρώπων προσπάθησε να βοηθήσει τον μικρότερο αδελφό ενός συναδέλφου να απεξαρτηθεί από το ναρκωτικό.

«Έβγαινα μόνο για να πάω τουαλέτα»

Αφού η πειθώ και οι απειλές απέτυχαν, τον κλείδωσαν στο δωμάτιό του για δύο μήνες. Αυτό έπιασε τόπο. Επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και τους ευχαρίστησε που τον απελευθέρωσαν.

«Η μόνη φορά που έβγαινα από το δωμάτιο ήταν όταν πήγαινα στην τουαλέτα», θυμάται ο 21χρονος Κρίστιαν Τζόνσον. Είπε ότι παρακινήθηκε να κόψει το ναρκωτικό από τις σκέψεις για την οικογένειά του, τον φόβο ότι θα μείνει εκτός σχολείου και την εγκατάλειψη από τους φίλους του.

«Ήμουν πολύ θυμωμένος και ήθελα να μην έχω καμία σχέση μαζί του»

Στη συνέχεια οι εθελοντές επέκτειναν την προσπάθεια και κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Συλλαμβάνουν ανθρώπους κατόπιν αιτήματος των οικογενειών τους και μερικές φορές τους αλυσοδένουν για να τους εμποδίσουν να δραπετεύσουν.

«Στέλνουμε τους γονείς πίσω λόγω έλλειψης χώρου», δήλωσε ο Suleiman Turay, ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου που βοήθησε στην έναρξη λειτουργίας του κέντρου. «Οι άνθρωποι στην κοινότητα συνεργάζονται και βοηθούν με τον δικό τους ατομικό τρόπο. Κάποιοι φέρνουν φαγητό, κάποιοι φέρνουν νερό, κάνοντας ό,τι μπορούν…».

Προσοχή σκληρές εικόνες!

Μέχρι στιγμής το κέντρο έχει περιθάλψει 70 έως 80 άτομα, δήλωσαν οι εθελοντές. Ένας έδειξε τις αλυσίδες που χρησιμοποιούνται σε ακραίες περιπτώσεις, αν και κανείς δεν ήταν αλυσοδεμένος εκείνη τη στιγμή. Ο νεότερος που κρατήθηκε ήταν ένα 13χρονο αγόρι που είχε σταλεί εκεί από τον πατέρα του.

«Ήμουν πολύ θυμωμένος και ήθελα να μην έχω καμία σχέση μαζί του. Είμαι πολύ ευγνώμων σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες για τον ρόλο τους στο να βοηθήσουν τον γιο μου», δήλωσε στο Associated Press ο Gibrilla Bangura.

Επιδημία και εθνική απειλή

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Julius Maada Bio, κήρυξε φέτος πόλεμο κατά του kush, χαρακτηρίζοντάς το επιδημία και εθνική απειλή. Ξεκίνησε μια ειδική ομάδα για την καταπολέμηση της κατάχρησης ναρκωτικών, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας κυβερνητικής προσέγγισης που θα εστιάζει στην πρόληψη και τη θεραπεία με τη συμμετοχή της επιβολής του νόμου και της εμπλοκής της κοινότητας.

«Γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών του kush στα θεμέλια της χώρας μας, στους νέους μας», δήλωσε ο Bio τον Απρίλιο.

Το εν λόγω ναρκωτικό πρόκειται για παράγωγο κάνναβης που αναμειγνύεται με συνθετικά ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη και η τραμαδόλη και χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη.

Σε ορισμένες κοινότητες, μάλιστα, οι χρήστες σκάβουν τάφους για να αλέσουν τα οστά των νεκρών. Το kush βάζει τους ανθρώπους σε λήθαργο και τους αρρωσταίνει.

Ενώ η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους που σχετίζονται με το αυτό ή τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, ο Ansu Konneh, διευθυντής ψυχικής υγείας στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, δήλωσε ότι υπήρξε απότομη αύξηση των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στο kush και προσέρχονται στο μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε από το 2022.