Γάζα: Παιδιά ζωγραφίζουν βομβαρδισμένα ιστορικά μνημεία εν μέσω πολέμου
Τα παιδιά στη Γάζα κινδυνεύουν από τις βόμβες ωστόσο δεν χάνουν το χαμόγελο και το κουράγιο τους
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό τον παλαιστινιακό πολιτισμό, τα παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα στη νότια Γάζα δημιούργησαν εκπληκτικές εικόνες ιστορικών κτιρίων που καταστράφηκαν στον επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα.
Η Ράφα συνεχίζει να πολιορκείται και να δέχεται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Τα παιδιά – τα χαμογελαστά πρόσωπα των οποίων έρχονται σε αντίθεση με τη φρίκη που βιώνουν – ποζάρουν με εντυπωσιακές εικόνες του Κασρ αλ-Μπάσα και του τζαμιού Ομάρι, τα οποία έχουν γίνει ερείπια στην πόλη της Γάζας, γράφει το Al Jazeera.
Για πολλούς από τους συμμετέχοντες στις καλλιτεχνικές συνεδρίες που χρηματοδοτούνται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid του Ηνωμένου Βασιλείου και διοργανώνονται από τον παλαιστίνιο εταίρο της Culture and Free Thought Association, είναι η πρώτη φορά που πιάνουν μολύβι ή μπογιές εδώ και μήνες.
«Να γίνουν ξανά παιδιά»
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Μπελ, επικεφαλής της Christian Aid για τη Μέση Ανατολή, τα παιδιά όχι μόνο μπορούν να αφήσουν για λίγο τον καταστροφικό πόλεμο στο πίσω μέρος του μυαλού τους και να γίνουν ξανά παιδιά, αλλά τα έργα τέχνης τους εδραιώνουν επίσης την πολιτιστική ταυτότητα της Γάζας και την κρατούν ζωντανή – μαζί και τις ελπίδες τους.
Η Μπουθάινα αλ-Φακάουι, η οποία βοηθά στη διεξαγωγή των συνεδριών στην αλ-Μαουάσι, στη βόρεια Ράφα, περιγράφει την αλλαγή που παρατηρεί στα παιδιά που συμμετέχουν: «Το πρώτο βλέμμα είναι η απελπισία και η δυστυχία», λέει. «Το δεύτερο βλέμμα είναι η ελπίδα. Το τρίτο βλέμμα είναι η αγάπη για τη ζωή και την παιδική ηλικία. Σας παρακαλώ, μας αξίζει η ζωή, μας αξίζει κάτι καλύτερο», σημειώνει.
Μέχρι τις αρχές Απριλίου 2024, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) είχε εξακριβώσει ζημιές σε 43 πολιτιστικά αγαθά από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δέκα θρησκευτικοί χώροι, 24 κτίρια ιστορικού ή/και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, τρία μνημεία, ένα μουσείο και τρεις αρχαιολογικοί χώροι.
Δείτε φωτογραφίες:
- Ισραήλ: «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων» λέει ο νέος υπουργός Άμυνας
- ΗΠΑ: Σε ποιες πολιτείες γίνεται μάχη για την πρωτιά – Ποιες πολιτείες θα κριθούν από μια χούφτα ψήφους
- Σπόρτινγκ: Οπαδοί και διοίκηση είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» στον Αμορίμ (pics)
- Το δίλημμα Χάρις ή Τραμπ και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας
- Χάρις ή Τραμπ; Ένας ιπποπόταμος… προβλέπει τον νικητή
- Ισραήλ: Καμπανάκι ΔΝΤ για τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας